2010-04-23

Népszokások: májusfa állítás és kitáncolás

A májusfát a magyar nyelvterület nagy részén május 1-re virradó ájszaka állították. Két jellegzetes formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt, a másik a középületek, kocsmák előtt felállított májusfa. A májusfa a zöld ág, a természet megújhodásának szimbóluma, sok esetben szerelmi ajándék is, hiszen az udvarlási szándék bizonyítékaként is szolgálhat.
Májusfa abból a fából lehet, amely sudár, magas, fiatal, zsenge, ágai zöldek vagy virágosak, fajtáját tekintve lehet nyárfa, nyírfa, fenyőfa, fűzfa, virágzó cseresznyeág, meggyág, orgona stb.

Nyugat-Magyarországon a májusfának letisztítják a kérgét, tetején lombos, vagy magas póznára erősített zöld ág tölti be a májusfa szerepét, amelyet általában virágokkal, szalagokkal díszítenek fel.

A májusfáról még ezt írják: " Sz. Jakab és sz. Fülöp, midőn térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbeli cselekvényéért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánították, s rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme láttára leszúrt bot kizöldült. Ez volt sz. Jakab apostol napja virradójára (május 1-jén). ..." (Réső Ensel 1867:198).

Az őrségi legények is májusfa állításra készülnek április utolsó napján, amikor a legnagyobb titoktartás mellett sudár fenyőfákat vágnak ki az erdőben. A fa hajnali feldíszítése is a legények titkos, közös és bizalmas feladata. A lányok csak akkor mehetnek ki a házból, ha már áll a májusfa, ekkor étellel-itallal kínálják a legényeket. A hagyomány néhány őrségi faluban még jelenleg is él, azzal a változtatással, hogy már nem csak a szerelem jelképeként, hanem barátságból és tiszteletből is állítanak májusfát pld. a kultúrház udvarára vagy akár a kocsma elé.

Hol is készülnek a legények májusfaállításra?



április 30-án:
- Bajánsenyén
- Őrimagyarósdon
- Őriszentpéteren
- Szattán
- Szőcén
- Viszákon

május 1-jén: Magyarszombatfán.

Ahol állítottak április végén májusfát, úgy ott május végén ki is döntik. A májusfák kidöntése általában nagyobb ünnepélyességgel, táncmulatsággal jár együtt. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata a fa körültáncolása, illetve a májusfára mászás. Különösen nehéz egy lehúzott kérgű fát megmászni. Régebben azé lett a májusfa tetejére erősített ital, akinek ez sikerült. A legények gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek.

Májusfa-kitáncolás az alábbi időpontban lesz:


Május 30-án Szőcén,
május 31-én:
- Bajánsenyén
- Magyarszombatfán
- Őrimagyarósdon
- Őriszentpéteren
- Szattán
- Viszákon.

4 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Szép szokás, még akkor is, ha egy fa látja a kárát. Ott lesztek?

Annamarie írta...

Hát sajnos az állításnál még nem, a kitáncolásnál pedig már nem leszünk ott. Majd talán jövőre!

Vályogvető írta...

Kár, pedig kitűnő program lehet.

csibe írta...

Ez egy nagyon szép népszokás! Jövőre, ha már ott laktok, biztos Ti is részese lehettek, jó kis mulatság lehet :)
Nálunk csak a lányos házaknál történő májusfázás terjedt el, pedig jó lehet egy ilyen össznépi állítás/kitáncolás. Párom szeretett volna nekem állítani, de végül azért nem tette, mert nálunk itthon nem nagyon van lehetőség megtartani a kitáncolást, úgy meg nem az igazi.