2010-12-28

Év végi mérlegelés

Nevezhetnénk egyfajta számadásnak is, de számviteli szakemberként maradnék a mérlegnél, ahol is az egyik oldalon az eszközök (aktívák) másik oldalon pedig a források (passzívák) szerepelnek.

Ebben az évben a legfőbb projektünknek mindenképpen az ideköltözés tekinthető, amelyet viszonylag rövid idő alatt abszolváltunk. A ház vonatkozásában sok minden elkészült, pld. a kiskonyha felkövezése, a fürdőszoba burkolása-festése, mindkét előszobánk burkolása-festése. A ház körül elkészült mindkét oldalon egy-egy előtető, ahol a téli tüzelőt s miegymást tárolunk, a nyár végére egy fából készült, nádfedél borítású kiülő, mellette pedig a kültéri búboskemence. Mindenképpen nagy beruházásnak mondható, hogy rácsatlakoztunk a falusi csatornahálózatra is. Mivel a pincénkben a rengeteg csapadéknak köszönhetően állandósult a 20-30 cm-es, de volt, hogy fél méteres belvíz, ezért Lacának meg kellett oldania a pince víztelenítését. Ez kezdetben egy búvárszivattyú segítségével történt, aztán rájöttünk, hogy valami komolyabb megoldást kell eszközölnünk. Így történt az, hogy Laca némi jószomszédi segítséggel kiásott egy árkot a pincéből a nem használt (víztelen), 12 méter mélységű kútig, amelyet ügyesen becsövezett, így ami víz megjelenik a pincében, az azonnal ki is tud folyni a kútba. A gazdasági épület körül is történtek munkálatok: le lett szigetelve a teteje, fel lett falazva a kidőlt sarokpillérje, az eleje egy része el lett bontva, ki lett hordva a rengeteg szemét és szét lettek bontva az egykor állatok elválasztására szolgáló betonfalak. Az alját téglával kiraktuk, így a személyautónkkal kényelmesen be lehet állni (még én is be tudok! :-)). A fele részét Laca berendezte műhelynek, és helyet kapott benne a háromkerekű ZDK motorunk is. Közben a kertet is rendezgettük, bár az még sok munkát igényel, hogy igazán mutatós legyen.

Talán ennyi ami történt, illetve amit csinálgattunk 2010 évben. Emberi kapcsolatok terén is történtek változások, talán több jó, mint amennyi rossz: még közvetlen az év elejére (illetve a 2009-es év végére) tehetjük, hogy egy eddig barátnak hitt ismerős (családostúl) többé nem jelentkezett, telefonjainkat nem vette fel... ezt egyrészt némi veszteségnek könyvelem el, másrészt pedig nem volt annyira régi a kapcsolat, hogy a szívem szakadna érte, de mindenesetre bánt a dolog. Viszont ennek ellentételezéseként megemlíthetem, hogy a faluban is egyre több ismerősre - akik között barátok is akadnak - tettünk szert. S hogy ne menjek messzire, itt a blog kapcsán is történt nem egy megkeresés, sőt, a blognak köszönhetően volt személyes látogatás is, amelyek nagyon jól estek és szívből örültem és örülök is minden jó szónak, megkeresésnek.

2011-es terveink: vannak, de mindenképpen az anyagi lehetőségeink szabnak határt. És most a forrás oldalon igen csak hiány mutatkozik azzal, hogy egyelőre mindketten munkanélküliek vagyunk. Hiszem és tudom, remélek és bízom abban, hogy ez az állapot csak átmeneti. Mindent megteszünk azért, hogy munkahelyünk legyen és reménykedem abban, hogy a szorgalmas álláspályázgatásoknak meglesz az eredménye.

Tehát a terveink a jövőre: a házon belül folytatnunk kell az ablakok mázolását, és nem ártana már egy tisztasági festés sem. Amit nagyon szeretnék, hogy meg legyenek: a kilincsek. Viszont amiket kinéztem, párja legalább 7 ezer Ft, amiből kell 6 pár. Most ez egy kisebb vagyonnak számít nálunk. Már az idén megrendeltük a kábelTV, internet és telefon szolgáltatást, amely reményeim szerint talán januárban beszerelésre is kerül. A három közül leginkább az internet hiányzik, hiszen a jelenlegi mobilinternet nagyon lassú, oldalakat nem tölt be, sokszor használhatatlan. Szeretném, ha a ház előtti lépcső be lenne burkolva, a gránitkő már meg van hozzá, tavasszal csak Lacám kedvének kell megjönnie a lerakásához. A gazdasági épület (garázs és műhely) külső-belső rekonstrukciós munkálatait is tovább kell folytatni, illetve a kisteherautónknak tervezünk az épület mellé egy féltetőt megépíteni. Ami nem tűr halasztást, az az útunk a köves úttól a házig, illetve a garázsig. Ugyanis esős időben képtelenség közlekedni rajta nem csak hogy gyalogosan, de még a járműveink is belesüppednek a felázott, agyagos talajba.
És utoljára hagytam a kertet. Szeretném a virágállományomat tovább gyarapítani. Már az idén nyáron is nagyon szép látványt nyújtott a rengeteg leander, muskátli és petúnia, ezeket szeretném gyarapítani, továbbá egy kis konyhakertet is szeretnék kialakítani, ahol egy pár tő paradicsom, zöld paprika, uborka, tök megterem. Ez az agyagos talajnak köszönhetően nem biztos, hogy első évben sikerülni fog, de legalább megpróbálom.
Távolabbi terveinkben szerepel 3-4 kecske tartása is, hát erre nem mernék mérget inni, hogy a tavasszal meg is valósul.

Hát ennyi lenne... remélem, a jó Isten velünk lesz és segíti terveink megvalósítását!

8 megjegyzés:

Lászlóné írta...

Kívánom, hogy teljesüljön minden álmotok! Judit

Névtelen írta...

Kívánom, hogy minden álmotok váljon valóra:))) Edit

Messzenéző Minyon írta...

Ez érdekes, amit a pincéről és a kútról írsz. Ezek szerint valahol a kettő között nagyon változik a vízzáró réteg magassága, ha a kútban nincs víz, a pincében viszont van. De legalább így meg lehet oldani.
Ahogy ismerlek, nyáron már egy gyönyörű konyhakert képeiben fogunk gyönyörködni. Nem gyűjtötök komposztot? Azzal jelentősen lehet javítani az agyagos földön, illetve még inkább trágyával. Azt idén hallottam, de nem próbáltam, hogy az agyagos földet faforgáccsal lehet porhanyóssá tenni. Érdemes talán azt is kipróbálni.
Sok sikert!

Sheila G. írta...

nagyon sok mindent megcsináltatok, mi csak jövőre kezdünk bele, illetve most a télen, ha passzíváink engedik:)
és nagyon szép is lett.

Vályogvető írta...

Amit véghezvittetek az idén, ahogy a terveitek valóra váltak, az minta értékű. Kívánjuk, hogy a jövőben is megvalósuljanak az álmaitok! Bízunk benne, hogy Mi is találkozunk személyesen Veletek 2011-ben. BUÉK!

Magdaléha írta...

Kívánom, hogy a 2011-es esztendőben is minél többet munkálkodhassatok a házatok környékén!
üdv: Magda

bodzazsuzsa írta...

Terveitek megvalósulásához jó erőt kívánok, sok-sok pénzt :)), és egészséget!!! A kecskékről még beszéljünk...:))

Bt írta...

Hiszen ezek nem nagy álmok...
Kívánom, hogy legyen idén sok paradicsomod!
Kedves elégedett ember vagy, örülök, hogy olvashatom a blogot.