2010-12-17

Az idei fenyőnk

Tegnap megtörtént a nagy fenyőfa választás. Az idei fenyőnk sem másabb, mint az eddigiek: számomra lényeges, hogy mindenképpen töves legyen, mert nálunk vágott fenyő szóba sem jöhet. Ugyanis képtelen lennék elviselni a gondolatot, hogy az én ünnepem szebbé tétele miatt kell meghalnia egy fenyőfának. Így ez a legfontosabb szempont, praktikussági okok miatt pedig leginkább ezüstfenyőt választunk. Az ezüstfenyő lényegesen strapabíróbb úgy a szobai hőmérséklet elviselése, mint a kiültetése utáni életképesség tekintetében. Egyik évben norman fenyőt vettünk, de sajnos hiába vigyáztunk rá, hiába ültettük ki, nem bírta és elpusztult. Ezek a töves fák eleve nem túl magasak, talán egy méter körüliek. Viszont az idén fele annyiért sikerült megvennünk a méternél egy picivel nagyobb fenyőt, mint tavaly Pesten, amely még nem volt egy méter sem. Az ünnepek után Vízkeresztkor elbontjuk a karácsonyfát, gondosan ügyelünk arra, hogy a meleg szoba után ne rögtön közvetlenül a hidegbe kerüljön ki, hanem legyen némi átmenet, és ahogy az időjárás kicsit enyhébbre fordul, már ültetjük is ki a kertbe. Így még sok-sok évig gyönyörködhetünk benne, gazdagítva ezzel környezetünket is.

5 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Aztán lesz elég hely a kertben a fenyvesnek?

csibe írta...

Ha kiültetés után sikerül életben tartanotok a fenyőt, kérlek írd majd meg, és azt is, hogy hogyan, mert mi eddig akárhányszor próbálkoztunk, sosem sikerült, mindig elszáradtak... :(

Amúgy ne vedd bántásnak, de fenyőtermesztőként nem bírom magamban tartani, hogy ezek a fenyők ezért nődögélnek, hogy egyszer karácsonyfa legyen belőlük, és bizony itt nálunk sok-sok ember megélhetése függ ettől. Szóval nem kell sajnálni a fákat...
Gondolj csak bele, a termelő hosszú évekig gondoskodik a fákról, fáradtságos munkával és nem kímélve a pénztárcáját... Aztán mikor kivágja és piacra viszi, reménykedik, hogy nem hiába tette... Ugyanis ha nem tudja eladni a fáját, bedarálják, forgács lesz belőle és megy az égetőbe... Természetesen ezért nem kap pénzt a termelő és a fát sem csodálja senki karácsonykor szépen feldíszítve... Oda lett a munkája, pénze... És sajnos egyre rosszabb a piac az ilyen gondolkodásmód miatt...

Tényleg nem bántásként mondom, csak mivel magunk is ezért nevelgetjük a pici fáinkat (hozzáteszem nagyon jó dolog velük foglalkozni), fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez nem természetkárosítás, hanem egy mezőgazdasági ágazat. Olyan, mintha nem ennénk kukoricát, mert sajnáljuk :)

Annamarie írta...

Miyon: majd' 3000 négyzetméter csak elég!

Csibe: Én megértelek és nem is haragszom, azért, amit írtál. De nekem akkor is megszakad a szívem, amikor ott látom az út mentén a kivágott fenyőfákat, amit ráadásul meg sem vett senki. Én erről nem tehetek, ilyen vagyok, sajnálom őket. És nem az én gondolkodásomhoz hasonlók miatt rossz a piac, hanem amiatt, aki megveszi a Tescoban vagy bárhol máshol a kínai műanyag fát és azért nem vesz termelői fenyőt. Tudom, hogy nagyon sok ember foglalkozik Vas és Zala megyében fenyőneveléssel, akiknek ez képezi szinte az egész éves bevételt. És sajnálom is őket, ha esetleg nem olyan bevételük lesz, mint amire számítottak.

Amúgy az utóbbi három évben megmaradtak az ezüstfenyőink, egyedül a norman fenyő volt az, ami elpusztult. Ahogy a blogban írtam, úgy szoktuk általában kezelni őket, nagyon jól átvészelik a karácsonyi időszakot, február elején pedig bekerülnek a végleges helyükre. Már volt olyan több éves, amit az előző házunk kertjéből kiástunk és itt beültettünk. Most az a legszebb.

Messzenéző Minyon írta...

Na, igaz, ekkora területen lehet saját fenyvest nevelni :)
Mi akkor vettünk műanyag fenyőt, amikor kétlakiak lettünk, sőt, egyből kettőt: egyet ide, egyet oda. Máshogy igen nehéz megoldani, hogy mindkét helyen legyen szép fánk, ami ráadásul esetleg úgy potyog le, hogy nem is nagyon látjuk, magára van hagyva.

joe írta...

Jó látni, hogy más vélekedik hasonlóan a fenyőkről. Még ha nem is éli túl a kiültetést, de legalább kapott még egy esélyt.


Csibe!

A töves fenyő is a termesztőktől van. :-)