2010-03-23

Net-bajok

Számunkra az internet fontos. Egyrészt munkaeszköz, másrészt a napi hírek begyűjtésének forrása, harmadrészt a kapcsolattartás eszköze. Míg nyáron, a kéthetes szabink alatt nem éreztük az internet hiányát, addig nem tudom elképzelni azt, hogy ha Szomorócra költözünk, internetkapcsolat nélkül legyünk, így már most elkezdtünk utánajárni a lehetőségeknek.

Legelőször is kb. 2 hónapja a vezetékes internetünk mellett van egy mobilinternetünk is, amelyet a férjem használ (ugyanis tönkrement a routerünk, amivel elosztódik a vezeték). Nagyon kedvezményesen jutottunk hozzá, úgy gondoltuk, hogy megér egy próbát. Idehaza mondhatni, hogy egész jól működik, bár a 3 Gb nem bizonyul túl soknak, de nincsen túlszámlázás, ha eléri a havi 3 Gb forgalmat, egyszerűen csak lelassul. Ez így ideális is lenne, viszont Szomorócon is kipróbáltuk... és itt kezdődnek a bajaink.

Először is Szomorócon sokszor előfordul a mobiltelefonnal is, hogy nincs térerő. Ott kezdődik az egész, hogy telefonjainkat átállítottuk kézi hálózatválasztásra, és ha jönnek hozzánk vendégek, nekik is nem győzzük hangsúlyozni, hogy még mielőtt tetemes rooming-díjjal megterhelt számlát kapnának, inkább otthon állítsák át készülékeiket. A szomszéd falu már Szlovénia, és sokszor előfordult, hogy telefonjaink automatikusan átváltottak szlovén hálózatra, mert az ott erősebb, mint a hazai. Kézi hálózatválasztás esetén ez azt eredményezi, hogy egyszerűen nincsen térerő, sokszor elérhetetlenek vagyunk (ami néha abszolút nem baj).

A mobilinternet ugyanezt csinálja, azzal kiegészítve, hogy beleszól az időjárás is. Ha fúj a szél, ha esik a hó vagy az eső, akkor már nem működik az internet, de ha gyönyörű az idő, akkor is perceket kell arra várni, amíg egy oldal letöltődik. Ez így nem lesz jó, pedig azt terveztük, hogy mikor odaköltözünk, veszünk még egy előfizetést, így nem kell egymásra várni, ha esetleg egyszerre szeretnénk a világhálót használni. Mivel van három mobilszolgáltató cég, ráadásul mindhárman úgy hirdetik mobilinternetes szolgáltatásaikat, hogy "országos lefedettséggel", így körülnéztünk a piacon, de nem lettünk okosabbak. Illetve az egyik helyen a kishölgy a pult másik végén, mikor meghallotta a falu nevét, tágra nyílt szemekkel visszakérdezett, majd belenézett a lefedettségi térképbe, és közölte: sajnos arrafelé nincsen lefedettség. Persze mi ebbe nem nagyon akartunk belenyugodni, és további kérdésekkel bombáztuk. Errő ő kifakadt: na de kérem, értsék meg, mutatom a térképet is, látják, ez a terület itt olyan fehér, hogy fehérebb, mint a hó! - Ez azt jelenti, hogy még a ház előtt a kertben sincs térerő. :-(((( De miért, mikor országos lefedettséget hirdetnek? - kérdésünk költőinek bizonyult, mert nem tudott rá válaszolni.
Kérdezem én laikusként a mobilszolgáltató cégeket, hogy miért nem olyan területeket próbálnak kiaknázni szolgáltatásaikkal, ahol egyébként a vezetékes hálózat sem teljesen megoldott, vagy esetleg hagy némi kívánnivalót maga után? Ha valaki ezt tudja, akkor megköszönöm neki, ha felhomályosítja elmémet...

Szomorócon azért működik hellyel-közzel vezetékes internet is, bár úgy hallottam, hogy inkább bosszúságot okoz, mint örömet. Mivel a házunk vagy 60 méterre van az úttól, és a légkábel egyre inkább a háttérbe szorul, bíztam abban, hogy nem kell 60 méteres hosszú árkot ásni az internetkábelnek. Pedig ez a megoldás a legvalószínűbb...

10 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

A mobilhelyzet nálunk is hasonló, csak Szlovákiával. Azt már többször tapasztaltam, hogy sok szempontból Kisfalu nincs is Magyarországon. A legelterjedtebb mobilszolgáltató nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott a lefedettségre: ha nem tetszik, váltsunk szolgáltatót! Rádióból csak a középhullámú Kossuth jut nekünk, az is recsegve, tévéből pedig csak az m1 és a tv2, az is kásásan. A mobilinternet megy, még csak jó idő sem kell hozzá, csak hát igen, lassú. Nyárra, szünetekre jó, de állandóra nem lenne jó. Annyival jobb nálunk a helyzet, hogy két kábeles közül is választhatnánk, ha állandóan ott laknánk.
Na ez olyan hosszú komment lett, hogy elmehetne nálam egy posztnak :)
Azért ez a 60 méteres árok elég gáz...

Zsófi írta...

Úhh nem irigyellek! Én abszoludt hozzá nem értő, nem lehet valami jelerősítőt beszerezni a mobil nethez? Mert a 60 méter árok hagyján, az jó kis falusi fitnessz kiásni ( na jó inkább egy edzőtábor:D), na de az a vezeték egy vagyon.
Vagy mondjuk helyi kábeltévé(ha van)? Annak is szokott lenni internet!
Most más okosság nem jut az eszembe!(bár lehet ezek sem voltak azok)

Annamarie írta...

Minyon, hát látom, hasonló a helyzet nálatok is.

Zsófi: a faluban lévő vezetékes internet (amihez az árok és a sok vezeték kellene) az komplett: telefonvonal és káveltv szolgáltatás is egyben. Mi ugyan vezetékesről nem szoktunk telefonálni itthon sem, a kábeltv adta lehetőségeket sem használjuk ki (2 csatornát nézünk itthon is), de ha az internet jó lenne, megbízható lenne, akkor belevágnánk. A 60 métert mindenképpen egy kisebb géppel kell majd ásatni, nincs ember, aki a kemény agyagos földet kiássa. Azonkívül csatornának is kell az árok (hogy a kettőt lehet-e egy árokban, halvány fogalmam sincs), így szerintem akkorra lesz majd időzítve.

Vályogvető írta...

Nálunk egyáltalán nem használható a mobil internet. Mind a három nagy szolgáltatóét kipróbáltuk. A telefonok működnek, az internet nem. Marad a kábel TV, Internet szolgáltatás, talán nyáron előfizetünk.
Régebben említettem, hogy kb. 10 éve rendszeresen Magyarszombatfán a Ginti panzióban töltünk néhány napot. Ott van internet, érdeklődjetek náluk, hogy milyen szolgáltatóval működtetik.

Névtelen írta...

Léteznek mobilinternet-et elosztó routerek, keressetek rá a mobilinternet, router szavakra.
pl: http://hirek.prim.hu/cikk/72698/

Sheila G. írta...

amit mondasz a vezetékes netről, nem értem, de ha arra utalsz, hogy dsl (vagyis telefonhálózaton történő), akkor az viszonylag egyszerű.
a t-home (volt matáv), szinte akárhova húz telefonvonalat, azon keresztül tud menni. mondjuk szerencsére a mi házunkban volt vezetékes telefon valamikor, így arra rá tudták tenni, de gondolom ha rendelsz mellé telefont (mi rendeltünk), akkor simán menni tud a dolog.
az viszont tuti, hogy legalább egy hónap.
megrendeltük mindhárom szolgáltatást akcióban, így 7000 ft körül lesz a havi díjuk, a tévét 2 nap alatt szerelték, a többit 1 hónap alatt.
persze nyilván előfordulhat, hoyg technikai akadálya van a dolognak, és ha nem megy, akkor sajnos más megoldás nincs, csak a mobilnet, de az kis falvakban, mint nálatok meg nálunk, csak edge szolgáltatás van, az meg a régi 56,6-os modemekre emlékezőket is megszédíti, olyan lassú.

Annamarie írta...

Igen, valamilyen dsl szolgáltatást emlegettek. Még pontosan nem tudok róla semmit, illetve, hogy mely szolgáltatónál hol kell megrendelni..... Egyet sejtek, hogy valószínűleg kell hozzá telefonvonalat rendelni.
Talán amit nem értesz az az, hogy a mi házunk egy dombon van, nem közvetlen az út mentén (ahol általában a vezetékek futnak),hanem jóval távolabb, legalább 60 méterre az úttól, amit nem hiszem, hogy légkábellel meg tudnak oldani, így marad a földi kábelnek az ásás.

Sheila G. írta...

uhh, akkor ez valóban nem egyszerű.
ilyenkor kinek kell kiásni, vagy hogyan megy ez? és nem utolsósorban, mennyi plusz költséggel jár?

Annamarie írta...

Ezt sajnos nekünk kell kiásni :-)) itt már a hsz-ekben Zsófi említette, hogy ez a falusi fittnes :-) félretéve a tréfát, szóval biztos, hogy nem kézzel ássuk ki, hanem majd géppel ásatjuk, mert azt az agyagos talajt ember legyen a talpán, aki ki tudja ilyen hosszan ásni. Ezenkívül még nincsen csatornánk, és arra gondoltunk, hogy ezt egy kalap alatt le lehetne rendezni, tehát egy árokban a kettőt... persze ez sem kétfilléres dolog lesz, sőt a kábel sem...

Unknown írta...

Levelekkel kell bombázni a szolgáltatókat, a Vodafone az ami mostanában leginkább fejleszt. Igaz két előfizetés miatt nemigen raknak fel antennát, bár ha felajánlanád nekik a területed (kerted) használatát, talán előrébb járnátok. A jelenlegi szolgáltatód sem tud 3G-s lefedettséget, azért olyan lassú. Valóban vannak már mobilinternet megosztók is, a legolcsóbb szintén a Vodánál, 2 vagy 5 ezerért, de előfizetést is kell hozzá venni. Egyelőre a vezetékest kellene megosztani egy újabb routerrel. Ha a két hazai szolgáltató nem reagál, én bizony megnézném, a szlovén oldalt is, mert még az is lehet hogy ott jobbak a mobilinternet lehetőségek!