2010-02-15

Kolbászoltunk

Nálunk már hagyománynak is tekinthető, hogy a tél beálltával, általában december elején kolbászt töltünk. Ilyenkor megvesszük a hentesnél az apróra (kétszer)darált kolbászhúst, és otthon saját szánk íze szerint fűszerezzük, bélbe töltjük, majd saját magunk megfüstöljük. Pár karika erejéig a fagyasztóba is jut, sültkolbásznak.

Ez a műveletsor az elmúlt év végén, decemberben meg is történt. Azonban annyira jól sikerült a kolbászunk, hogy mostanra el is fogyott, igaz, hogy általában a fele mennyiség mindig ajándék/kóstoló tárgyát szokta képezni.

A hétvégén szombatra megint elhatároztuk a kolbászkészítésre magunkat, így a szokásoknak megfelelőlen elkészítettük az újabb adag kolbászmennyiséget. Most eltérően az eddigi gyakorlattól, ládába pakoltuk és átvittük a szomszéd városba bérfüstölésre. A füstölés fázisa egy nagyon fontos momentum, hiszen nem mindegy, hogy milyen fával történik a füstölés, oda kell figyelni arra is, hogy hideg füst érje a kolbászokat, hogy ne érjenek össze - ezért forgatni is szükséges őket - és a füstölés ideje is lényeges.


A szomszédunk már le is meózta a kolbászunkat, így szinte biztos vagyok benne, hogy ez az adag is jól sikerült. Különösebb receptje nincsen, csak annyi a titka, hogy nem sajnáljuk ki belőle a fűszereket.

7 megjegyzés:

Vályogvető írta...

Hmmm., nagyon finom lesz! Még néhány szál nekünk is van, de lassan gondoskodnunk kell az utánpótlásról.

Messzenéző Minyon írta...

Nálunk is nagy baja van a kolbásznak: nagyon erősen kopik! Mi is már gondolkodunk az ismétlésről.
Még hogy nincs különösebb receptje?? Na ne!!!

Annamarie írta...

Hát Minyonka, úgy, ahogy mondom, a mi kolbászunknak nincsen receptje. Soha nem mértem, hogy hány kg húshoz mennyi paprikát, fokhagymát, borsot, köményt kell tenni, ez is jellemző rám, mert én így is főzök: szórom, aztán kóstolom, ha nem elég, akkor még szórok bele. A kolbásszal ugyanígy vagyunk.

Akkor nálatok is "kő' még" íze van a kolbásznak?

Bodzás Vendégház írta...

Annamarie, lelőtted a füstölés témámat :( Épp a napokban akartam írni róla. Na jó, egy-két gondolat azért lesz benne, ami itt nincs:)
Klasszak ezek a kolbászok!!!

Annamarie írta...

Bocs Zsuzsi, nem direkt volt! De szívesen olvasok én is e témában, úgy hogy írjad csak azt a fütölős posztot!

Messzenéző Minyon írta...

Igen, erősen fogy a kóbink, de Hozzátok hasonlóan nálunk is ez az egyik fő oka: nagyon szívesen adtunk kóstolót mindenfele.

Hedvig írta...

Nagyon gusztusos, ínycsiklandó külsejű kolbászok.