2009-10-06

Be voltunk már sózva...

... és nem bírtuk kivárni, amíg eljön a tökfesztiválos hétvége, így az elmúlt szombat-vasárnapunkat 3 hét után ismét Szomorócon töltöttük. Ergo: az idei Tökfesztivál számunkra kimarad. Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet; hiszen mint már 2 poszttal előbb közzétettem a részletes programot, amelyek közül igen csak tudtam volna kedvemre valót válogatni, de mindezt feledteti a viszontlátás öröme. Munkát előre nem terveztünk, hiszen a másfél év alatt rájöttünk, hogy röpke 2 nap alatt nem tudjuk a világot megváltani. A 2 nap is leredukálódik valamelyest, hiszen ha hajnalban el tudunk indulni, akkor is jó esetben fél 9 tájban érkezünk, és bizony számolni kell a legkésőbb vasárnap délután 4-5 óra körüli visszaindulással, hogy még emberi időben hazajussunk. Időben ennyit jelent 320 km.

Egyetlen dolgot azért mégis csak terveztünk, méghozzá a gazdasági épület lebontott tetejének fóliával történő letakarását. Ez közel sem túl nagy munka, így jutott idő másra is: a hálószoba falán volt egy nagy repedés, azt kellett eltüntetni, a főzőkonyha oldalfalát is újra kellett glettelni. A munkákon túlmenően jutott idő kikapcsolódásra is: a barátokkal megbeszéltük az élet komoly (és komolytalan) dolgait, azután egy késő délutáni focimeccs és traccsparti is belefért a szombati napba.

Bár az október elejei időjárás igen kegyes hozzánk, mivel a napközbeni 20-22 fok szinte ajándéknak mondható, de délutánra már kezd hűlni a külső hőmérséklet. Estére a higany szála a hőmérő alsó tartományában látható. A házban stabil 15 fokos hőmérséklet az uralkodó, ami napközben a déli fekvésű nyitott ablakoknak köszönhetően akár 20 fokig is felkúszott, de a délutáni órákban már a házban is kezdett hideg lenni. Így úgy döntöttünk, hogy a falaknak sem árt, ha kicsit befűtűnk. Emlékszem, tavaly ilyenkor már reggeltől-estig fűtöttünk a cserépkályhával, most viszont csak a konyhai teatűzhelyet és a hálószobai vaskályhát gyújtottuk be. A nyitott ajtóknak köszönhetően még a fürdőszobában is kellemes hőmérséklet lett, éjszaka pedig olyannyira meleg volt, hogy aludni alig tudtunk. Persze hozzá vagyunk szokva, hogy idehaza még nyitott ablak mellett alszunk és a hálószobánkban nincsen 17-18 foknál melegebb.

Vasárnap újult erővel Laca nekikezdett a nappali padlójához. Amikor 2008. áprilisában birtokba vettük a házat, akkor konstatáltuk, hogy ebben a helyiségben nem kell padlót cserélni, viszont valami megoldást kell találnunk, hogy a cserépkályha melletti és az ajtó előtti rothadt padlórész kiváltásra kerüljön. Így jutott eszembe az a gondolat, hogy az ajtó előtti 2 nm körüli padlót vágjuk ki, és egy "belépő" gyanánt tegyünk le bontott, csiszolt téglát. Ez amolyan kissé rusztikus hatást is kelt, amely abszolút nem áll messze a ház és a berendezés stílusától, hiszen a téglás megoldás a ház több pontján is "visszaköszön": a konyhában a pult is bontott téglából lett felrakva, a teatűzhely is téglás aljzaton áll, valamint a hálószobai vaskályhánk is téglából épített aljzatot kapott. Miután Laca kivágta az említett részt, feltárult előttünk a padlózat állapota, amelyből megállapítottuk, hogy valóban jó ötlet volt, hogy nem a teljes padló kerül kicserélésre, hiszen láthatóvá vált a padló jó állapota. Ebben a helyiségben ráadásul már sokkal szakszerűbben lett annak idején lerakva, mint anno a hálószobában. Itt a talpfák nem lettek szintig bebetonozva, így maradt légrés a beton aljzat és a hajópadló között, így nem tudott elkorhadni a padlózat. Erről a problémáról már írtam akkor, amikor a hálószoba aljzatát cseréltük. Laca kitermelte a kivágott részen a homokot, majd gondos téglaválogatás után egy híg, cementes mischungba kezdte lerakni a téglákat. Ezek a téglák a gazdasági épület tetejéről lettek lebontva, jó állapotú, "kézi vetésű" téglák, amelyeknek jellemzője, hogy ritkán találni köztük két egyforma méretűt. Természetesen az idő most is rövidnek ígérkezett, így befejezni majd a következő alkalommal tudja. A lerakást követően pedig hátra van még a csiszolása a tégláknak és majdan az egész padlónak is.

11 megjegyzés:

Hedvig írta...

Nagyon szép lesz az a téglapadló, a fertőrákosi skanzen egyik épületében láttam ilyet, a gondnok mondta el, hogy is készül. Tényleg a régi téglák sokkal tömörebbek és normálisabban vannak kiégetve, mint a mostaniak?

Hedvig írta...

Jaj, bocs, nem a rákosi, hanem a fertőszéplaki skanzenben volt.

Annamarie írta...

Igen, azt mondják, de ránézésre is meg lehet állapítani, hogy azokat a téglákat egyenként kézzel készítették, nem pedig gépsorok gyártották. Anyag van bőven bennük, többször is kiégették őket, így nagyon erősek. van olyan téglánk (a konyhapult épült azzal), amelyet ha a férjem elakart vágni, szikrázott a gyémántkorong a fexben. Erre mondja ő, hogy "bika"tégla :-)

Annamarie írta...

na én is elírtam: a fex= flex, bocsánat!

Hedvig írta...

Látom, érnek az őrségi fügék is.

Annamarie írta...

Bizony ám! Ezt a kis bokrot még tavasszal telepítettük le a Pest megyei házunk kertjéből (itt nem termett. Ez az első év, hogy terem és remélhetőleg be is érik, annak ellenére, hogy ott arra esősebb és hidegebb az időjárás.

Messzenéző Minyon írta...

Ez a tégla mindenképpen nagyon jó ötlet a kályha közelsége miatt is: nem baj, ha kipattan a szikra.
Nem tudjátok a leutazást úgy megoldani, hogy már pénteken este elmenjetek? Mert egészen más az, ha szombaton már ott kelhettek föl. Mi mindig ragaszkodunk hozzá, igaz, mi "csak" kb. 100 km-t utazunk. Meg az is igaz, hogy egyre nagyobb eséllyel most már hideg házba lehet érkezni este, amit lefekvésig már nem lehet felfűteni.

Annamarie írta...

Minyonka, sajnos a férjem munkájából adódóan pénteken éjfélig még toppon kell lennie (autómentő), így csak nagy nehézségek árán tud néha a főnöktől elkéretőzni. Nyáron ezt többször meg is tette, de most már - ahogy írod - egyre hidegebb lesz, és ilyenkor már nem érdemes a hideg házba lemenni előző este.

A tégla "platz" a kályhák alá bizony a kipattanó szikra miatt lett leginkább, attól függetlenül, hogy még jól is néz ki.

Vályogvető írta...

Nekünk is nagyon tetszik a régi nagyméretű bontott tégla, főleg a bélyeges, vagy címeres példányok.
Nézzük a képeket, direkt nem hagytatok hézagot a padló és a tégla között, vagy csak a kép csal? A két anyag hőtágulása nem egyforma, nehogy gond legyen a szoros illesztés miatt.

Vállalkozásom megszűnt írta...

Nagyon jó az ötleted a téglával kapcsolatban, nálam is van egy problémás rész az első szobában az új kémény körül és én is ezt tervezem, de úgy hogy egy 5cm x 5 cm-es padló rámába teszem az egészet!

Annamarie írta...

Vályogvető: nem annyira szorosan van a két anyag egymás mellett, szerintem nem lesz probléma :-) Köszi a figyelmeztetést!

Péterbácsi: ez a keretbe foglalás jó ötlet! Kár, hogy nem beszéltünk előbb róla...