2009-10-20

Hosszú hétvége közeledik

De szeretem ezeket a hosszú hétvégéket! Főleg olyannak, mint amilyen a mostani lesz. Természetesen írnom sem kell, akkor is mindenki sejti, hogy mi kihasználjuk ezt a remek lehetőséget és meglátogatjuk őrségi házikónkat. Rákészülvén a hétvégére, már 1 nappal korábban itthon leszek szabin: ősz van a javából, így itt az ideje a növények ültetésének, telepítésére.

Kinéztem néhány egyedet az itthoni kertünkből, így a pakolás mellett annak szentelem ezt az 1 nap szabit, hogy kiásom (vagy a férjemmel kiásatom) a kiszemelt növényeket és útra kész állapotban bekerülnek a teherautóba.

Egyik ilyen cserjém a kedvenc jázminbokrom, amely amellett, hogy gyönyörű, igen kedvelem virágzása idején az illatát is. Virágzási ideje közel esik a szülinapomhoz: szinte egész májusban ontja hófehér szirmú virágait. Megpróbálom tőosztással szaporítani, remélem, sikerülni fog.

Aztán egy másik nagy kedvenc, a kerti gyöngyvessző letelepítése jön sorra. Itthon szinte semmire nem ment a növény, csak vegetál már második éve. Így úgy döntöttem, hogy földlabdástól kiemeljük az egész bokrot (ami nem túl nagy), és letelepítjük az őrségi házunkhoz.

Talán az ottani szubalpin időjárás kedvez majd a fejlődésének és meg tud nőni akár másfél-két méteres magasságig is.
Szép sorban következnek a mályva (hibiscus) bokraim is. Van egy-kettő, amelyik itthon kifejezetten rossz helyre lett ültetve, így azokat gondoltam letelepíteni. Van még két ezüstös színű örökzöld kistujám, ők is költöznek.
Lenne még ötletem, ehhez viszont hozzáértők (Hédi, Ági a gizgaz blogból) segítségét kérem: trombita-folyondár és lila akác szaporítására lennék kíváncsi. Ugyanis mindkettőből van egy-egy tövem (már elég öreg, fás mindkettő), de szeretném, ha az Őrségben is körülvennének kedvenc növényeim.
A pakolászás során megpróbálunk felkészülni a hidegebb időjárásra is: melegebb pulcsit, kabátot is viszünk magunkkal, valamint a fűtés kiegészítésére szén- és fabrikettet is.
Ezen a hétvégén óraátállítás is lesz, amelyből kifolyólag egy órával többet tölthetünk kedvenc helyünkön. Ráadásul a hazautat hétfőre terveztük, így számunkra valóban hosszú hétvége következik.

17 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Kívánom, hogy úgy teljen ez a hosszú hétvége, ahogy tervezitek! :)

Unknown írta...

Kellemes időt és jó pihenést kívánok. Lacának pedig jó burkolást. Úgy tűnik, mi nem megyünk. Nincs szállás, egyik gyerek tegnap lebetegedett, a meglepetés pedig készül, készülget. Talán 2 hét múlva lesz olyan állapotban ahova most szerettünk volna eljutni. Persze azért lehet, hogy én 1 napra lemegyek: kályhát pucolni, fát vágni, rendezkedni …

Annamarie írta...

Palócprovence: köszönjük szépen!

Annamarie írta...

István (aki nem is istván :-)) Köszönjük a jó kívánságot Neked is! Sajnálom a kiscsajt, jobbulást kívánunk. Azt is sajnálom, hogy nincs szállás. Sajnos hozzánk is jönnek rokonok szombaton, így nem tudom felajánlani a nappalinkat... :-(( Ha nagyon egyedül érzed magad, akkor látogass meg minket, finom kaját főzök és még Laca paprikapálinkájából is van.

Messzenéző Minyon írta...

Én is nagyon várom már a hétvégét! És végre jó időt ígérnek.
Azt nem is tudtam, hogy most lesz óraállítás. Kösz, hogy szóltál!
Azt pedig csak óvatosan merem elárulni, hogy mi meg is toldjuk egy egész héttel, mert őszi szünet lesz.

Annamarie írta...

Minyon, azt sejtettem. A nyári szüneted után kézenfekvő volt, hogy ti ott töltitek az őszit is. Jó nektek! és kellemes időtöltést, jó pihenést kívánok!

Hedvig írta...

Annamarie, anyunak van egy velünk egyidős, harmincéves trombitafolyondárja, de az áttelepítés elég nehéz ügy. A sarjak hét-nyolc helyen is előbújtak a falak mellett, de az így létrejött új növények közül csak a legeslegjobb helyen lévők virágzanak. Nagyon nagy gyökérrel kiásva is nehezen eredtek meg. Talán hatodszorra sikerült egy tövet kihajtásra bírni, lehet hogy a türelem a kulcsszó. A cserjés könyvem is a bujtást javasolja, de nem mindig sikerül. A lilaakácnál is a bujtást javasolják. Férjem anyukája és nagymamája is így nevelget nemek egy majdan átültetendő növényt. Védett fekvést igényel és ezt írják még: "a növény kiültetés után is sokszor hosszú hónapokig nyugalmi állapotban marad."

Vályogvető írta...

Mi is megyünk a hosszú hétvégén, + hétfő, kedd! Gyümölcsfákat ültetünk és vadvédelmi kerítést készítünk...
A feleségem szerint a jázmin szaporítása elsősorban dugványozással történik, megpróbálhatod szétszedni a bokrot, de csak nyugalmi időszakban!
Mindenkinek kellemes 7végét kívánunk!

Bodzás Vendégház írta...

Szombaton én is megyek az Őrségbe, igaz, nem Szomorócra, hanem Őriszentpéterre, falunk szokásos évi autóbuszos kirándulására. Neked is jó hétvégét kívánok, s remélem, nekünk is szép élményekben lesz részünk az Őrségben.

Annamarie írta...

Hédi, köszönöm a jó tanácsokat! Akkor lehet, hogy csak tavasszal bujtatok le belőlük. Mindenesetre azért megnézem a lehetőséget, hátha találok a tő mellett gyökeres hajtást.

Annamarie írta...

Vályogvető: neked is köszönöm a tanácsot a jázminnal kapcsolatban.
Kellemes kikapcsolódást kívánok én is a hosszúra nyújtott hétvégére és jó munkát. A fotókat biztos látjuk majd az elvégzett munkákról. :-)

Annamarie írta...

Bodzazsuzsi: sajnálom, hogy össznépi buszos kiránduláson leszel Őrin és nem autóval. Onnan 10 km-re vagyunk, szívesen megismertelek volna. Kellemes időtöltést Nektek is!

Kata írta...

Szia!!

Mi is megyünk holnap:)))és mi is hétfőn jövünk haza:))
Remélem, most nem kerüljük el egymást!!!

Unknown írta...

Elnézést Annamarie de Bodzazazsuzsa oldalán valamiért nem tudok megjegyzést írni, így itt szeretném elküldeni neki ezt a pár sort:
Kicsi a világ...
Két éve ősszel, egy nagyobb társasággal, sok gyerekkel voltunk nálatok.
Igazán kiválóan éreztük magunkat, amit ezúton is köszönünk.
Ha a lányom itt lenne, biztos üdvözölné a lovakat… :-)
Üdvözlettel, Ferenc
http://felsoszolnok.blog.hu

Annamarie írta...

Kata, gyertek!!!


Feri, szívesen továbbítom Zsuzsinak.

Holdgyöngy írta...

Szia Annamarie! Bodzazsuzsától jutottam el hozzád, a hétvégémet pedig őrségi "lányokkal" töltöttem. S szívem vágya egy fehér parasztház, ezért nosztalgiázni járok a blogodba. Azt mondják, amit szeretnénk nagyon az teljesül, remélem úgy is lesz!

Annamarie írta...

Holdgyöngy: köszönöm, hogy meglátogattál, gyere máskor is! Kívánom, hogy egyszer teljesüljön az álmod.