2014-05-16

Egy hét egyedül

Szerencsére már eltelt. Laca egy kemenceépítés miatt utazott el Cserépváraljára, az ország másik szegletébe, így egyedülálló lettem egy egész hétre. Hát meg kell hogy állapítsam, akármilyen kicsi is a mi gazdaságunk, ezt nem egyedülálló nőnek találták ki, főleg úgy, hogy mellette főállásban dolgozik is az emberlánya. Az előre lekaszált füvet a kecskék alig 3 nap alatt felzabálták, hiába gondoltam úgy, hogy majd beosztással élünk. Kénytelen voltam a szomszédhoz fordulni segítségért, mert én magam sajnos a benzines fűkasza berántására is képtelen vagyok. De úgy ahogy autót vezetni kitűnően megtanultam, ezt is meg fogom tanulni, hogy ilyen alkalmakkor ne kelljen máshoz fordulnom segítségért. Végül is túlvészeltük a Laca nélküli hetet, de nagyon vártam már, hogy hazajöjjön. Még szerencse, hogy jó idő volt, és a kecskék tudtak kint legelni. Megértem én, hogy muszáj dolgozni és pénzt keresni, és azt is, hogy sajnos itt a környékben nem adódik neki munkalehetőség, illetve csak nagyon elvétve. Ugyanis ő hiába kitűnő cserépkályha- és kemenceépítő szakember, ha itt a környékben  az összes cserépkályhás munkát elviszi előle egy kéményseprő végzettségű "szaki", a kemencékhez meg kőművest hívnak. Hiába no, ezek az emberek itt születtek, mindenki ismeri őket, a munkájuk ugyan fabatkát sem ér, de mi akkor is "gyüttmentek" vagyunk és maradunk életünk végezetéig, egy gyüttment pedig nem érthet semmihez sem. Így meg kell ragadni a lehetőséget, ahová hívják, oda mennie kell. (Bocsánat a kifakadásért, de az igazságtalanságot nagyon nehezen viselem.)

Itt a legújabb műremek, ez egy igazi alkotás lett.
Érdekessége, hogy a sparhelt füstjárata be van építve a kemence kéményébe.

Mindeközben kikeltek a kislibáink is, úgy hogy nem volt elég a 17 kecske, 2 bárány, 4 malac, 3 kutya, 5 macska, 10 galamb, 2 nyúl, kacsák-libák-tyúkok körüli tennivalók, a 8 kislibát és az egyetlen indiai futókacsát is el kellett látni.

Az a kis fekete a "kakukktojás": az egyedüli futókacsa

A liba-pesztrálásban Jenny is segített

Most már a rendes megszokott kerékvágásban zajlik az élet, csak az időjárás az, ami nem az ilyenkor megszokott. Őrült szél és szakadatlanul zuhogó eső keseríti mindennapjainkat, de bizakodunk, mert a jövő hétre már nyarat jósolnak! Közben elkészült az idei első sajtunk, 100% kecstejből  római köményes és zöld borsos ízesítéssel:

 

A hétvégén 3 új lakója lesz állatfarmunknak: nyuszik érkeznek hozzánk!10 megjegyzés:

Anikó írta...

Gyönyörűséges a kemence, a libák, és a sajt is szerintem csudafinom! Ügyes vagy, hogy így vittél mindent a hátadon egy hétig!:-)

MJV írta...

de szép!
most tévedtem ide, elkezdtem egy blogot én is, és ez által
kicsit beleolvastam a szövegbe, de előbb a kép miatt írok egyből egy kommentet, mert annyira szép
sok örömet kívánok hozzá :)

Csillagos írta...

Nem baj, ha tanul az ember lyánya :) Én is éppen azelőtt vagyok, hogy kistudírozzam a kaszálás művészészetét. Merthogy szükség van rá... És már kezd is zavarni, milyen ügyetlen vagyok, meg hogy segítségre szorulok. Csak nem lehet olyan nehéz :) :)

superwomanatwork írta...

Csodásak a képek. És az a kemence .... ♥

Holdgyöngy írta...

Szépek kerülnek ki a férjed keze alól, néztem a blogján. S értem, s igazad van a kifakadásodban. Tavaly a háznézéskor panaszkodott erre egy odaköltözött volt budapesti hölgy. Tisztelet előtted a helytállásért.

Holdgyöngy írta...

Szépek kerülnek ki a férjed keze alól, néztem a blogján. S értem, s igazad van a kifakadásodban. Tavaly a háznézéskor panaszkodott erre egy odaköltözött volt budapesti hölgy. Tisztelet előtted a helytállásért.

Juhmeli írta...

Egyre inkább vágyom arra felétek kerülni egy kicsit. 5 éve jártunk azon a vidéken és nagyon szerettünk ott lenni. Gyönyörűek az állataitok, csodálom a rengeteg erőt, amit belefektettek. Remélem eljön az idő, mikor már nem gyüttmentek lesztek.

Fűkaszázni jó! Bár én még csak damillal vágtam, késsel még nem próbáltam, de az szuper érzés volt. Vágj bele bátran!

Messzenéző Minyon írta...

Igen, gyüttment maradsz. De van ennek jó oldala is, még ha nem is látszik: ez azt jelenti, hogy ez a falu él, vannak és maradnak még benne jócskán helybeliek. Az én falumban lassacskán már több lesz a gyüttment, mint a helybeli és ez sem jó.

Mézeskalács írta...

Gyönyörű lett a kemence! Képzeld tegnap szólt a barátunk, hogy tudom e ki készítette a kemencét ott ahol dolgozik. Azt mondta az Őrségben lakik, blogot ír a felesége.... rögtön összeraktam, hogy csak ti lehettek:))))) Milyen kicsi a világ, Cserépváralja a szomszéd falunk:)))

Messzenéző Minyon írta...

Éppen most készülök egy bejegyzést írni arról, hogy nem jó egyedül állatokat, egyáltalán házat tartani. Egyébként is: készülök visszaolvasni az összes állattartós begejgyzésedet és utána majd valami provát úton egy halom kérdést fogok fölteni, hogy ezt vagy azt hogy oldottátok meg. Reszkess!!