2012-10-02

Gépesítettünk

Lacának volt egy háromkerekű track motorja, jó széles, terepes gumikkal, de nem igazán tudtunk vele mit kezdeni itt a ház körül. Ez a fajta jármű inkább a szórakozási tevékenységet szolgálja, így úgy döntöttünk, hogy meghirdetjük és megpróbáljuk eladni vagy elcserélni, mondjuk egy kisebb, régi típusú traktorra, amit itt a ház körüli munkák során jól tudnánk hasznosítani. A faluban akadt is a motorra vevő. Már egy ideje nézegettük a kistraktorok hirdetéseit, így az adásvételt követően nyakunkba vettük Zala megyét. Három címünk is volt -amit Laca lebeszélt előzőleg- ahol Trabant-motoros kistraktort hirdettek. Nekem is meg volt a favoritom a hirdetés és a képek alapján, és szerencsére Lacánál is ő lett a befutó.


Ahol ennyi jószág van, mint nálunk, ott bizony elkél a gépi segítség. Annál is inkább, mivel mi nem legeltetjük a kecskéinket, hanem karámban vannak, így nap mint nap kaszálni kell nekik a friss füvet, ami több talicskányi mennyiséget tesz ki. A trakihoz utánfutó is tartozik, ami nagyon jó szolgálatot tesz, hiszen 4-5 talicskányi füvet egyszerre tud Lacám hozni. A traki ára pedig nagyon kedvező volt számunkra, csak egy kevéssel kellett kiegészíteni a motor után kapott összeget, de azt is csak azért, mert trélerrel kellett hazahozatni. Az eladóval és családjával pedig reméljük, hogy ez az adásvétel egy új barátság kezdetét jelenti.
Azóta beszereztünk egy ősrégi terménydarálót is, mert a kismalacoknak darálva kell adni a kukoricát. Most már kezdünk egy amolyan igazi mikrogazdasághoz hasonlítani, az állatok mellett már gépeink is vannak. Szép lassan fejlődünk...

9 megjegyzés:

Erdokóstoló írta...

Ezt kisfiam is szívesen vezetné! Tudom, hogy nem szempont a munkáknál, de nagyon aranyos kis traktor.

Annamarie írta...

:-)) Tényleg nem szempont, de először engem is a külső fogott meg.

Sheila G. írta...

hát ez nagyon jó, ilyen kéne nekünk is:)

(pénteken otthon vagytok, ha esetleg arra keverednénk? még nem tuti, úgyhogy semmiképpen ne rendezz át semmilyen programot:D)

Annamarie írta...

Pénteken kb. délután 1-től otthon vagyok, gyertek, ha erre mifelénk jártok!

porta írta...

Szuper kis traktor.

Messzenéző Minyon írta...

Hát, tényleg igazi gazdaság vagytok már! Gondoltad volna ezt pár éve itt Pest mellett?

Annamarie írta...

Hát, nem gondoltam volna, az biztos. De mikor elterveztük, hogy véglegesen ideköltözünk, akkor már tervben volt a gazdálkodás. A traktorra Lacának már több, mint 1 éve fájt a foga, ideje volt beszerezni, mert tényleg nagyon megkönnyíti a munkáját.

Susula írta...

Ó, amikor mi vettük szintén ősrégi terménydarálónkat! Szintén csüngőhasúaknak kellett- "ők" a jövő héten alakulnak át hurkává-kolbásszá. /Ha valaki nekem akár 3-4 éve azt mondja, mostanra a gazdává válás első lépéseit fogjuk megtenni, háromszor körberöhögöm!/ Sok sikert a malacozásban!

belapeter írta...

Nekünk is kelleni fog egy kisebb traktor, a Zetorunk túl nagy az efféle munkához. Egyelőre viszont még be kell szerezni pár birkát, akiknek hála Istennek van legelő bőven.