2012-10-13

Szomoróczi állatfarmunk

Ma két kecskével bővült az állatfarmunk. Sajnos a nyáron létszámcsökkenés volt Rozi és Linda örök vadászlegelőkre való távozásával, így szükségét éreztük, hogy pótoljuk őket. Egyelőre tejügyben elég rosszul állunk, mert csak Micikét tudjuk fejni, és ő is már elapasztóban van, így  napi fél liter tejet ad. Finci és Picur a két nyáron ellő kecskénkre rájárnak a gidáik, őket nem tudjuk fejni. Le kéne a gidákat választanunk, de sajnáljuk őket, hiszen minél többet szopik a kiskecske, annál egészségesebb, erősebb lesz. Amúgy is terveztük az állomány gyarapítását, 10-12 anyakecskével lehet igazán kezdeni valamit, már ha sajtkészítésre gondolunk.
 
 
 
 
 
 
Vadóc és Mókuska Zala megyéből kerültek hozzánk, másfél évesek. Gyönyörű jószágok mindketten. További anyakecskék beszerzését is tervezzük az elkövetkező hetekben, valószínűleg arról a helyről, ahol ma jártunk.
Ödönünk, a bakkecskénk is hazatért ma a külszolgálatból, így az állományunk a következőképpen alakult:
- 1 db 3 éves bakkecske, Ödön
- 1 db 7 hónapos bakkecskegida, Csillag
- 3 db 2 éves anyakecske, Mici, Finci és Picur
- 2 db 1,5 éves anyakecske, Vadóc és Mókuska
- 2 db 7 hónapos gödölye, Barka és Franciska
- 1 db 3 hónapos gödölye, Dorka
- 1 db 2 hónapos gödölye, Rozi
Összesen: 11 db kecske
+ 1 db 10 hónapos racka-keverék bárány, Gombóc
 
Malacaink száma is immár 4 főre nőtt, a 2 lánymalac mellé hoztunk 2 herélt kanmalacot, ők hízók lesznek. Tavaszi beszerzés lesz majd egy kanmalac, és Gombóc mellé is szeretnénk egy kost.
 
Ha már leltározunk, akkor nem hagyom ki állatfarmunk többi lakóját sem:
- 4 db futókacsa
- 2 db liba
- 1 db kakas
- 6 db tyúk
- 2 db nyúl
- 2 kutya: Roni a házőrző fajtatiszta ónémetjuhász és Nudli, a yorkshire terrier, mindketten 6 évesek
- 5 db különböző korú macsek, ők mind kandúrok.
 
Ennyi jószág mellett nem unatkozik az ember, és bizony szép percekben is bővelkedünk. "A jó gazda szeme hízlalja a jószágot" - tartja a közmondás, és milyen igaz! Mi mindketten olyanok vagyunk a férjemmel, hogy úgy tartjuk: első a jószág, és csak azután következhet minden egyéb más. Én ebből a szempontból kicsit elvakultabb is vagyok az átlag embernél: amíg az állatomat nem tudom biztonságban, teli gyomorral, addig nekem sincs nyugodt percem. Azt hiszem, megváltozni már nem fogok.
 


 
 

9 megjegyzés:

Gandalf írta...

Sziasztok!
Tetszik az új arculat! Olyan sanzonos, őszies hangulatú! Szép na!
Szerintem egyáltalán nem hátrány, ha az állatok a "család" részét képezik, s mint ilyenek előnyben részesülnek saját magunkkal szemben. Én pl. csak azután tudok enni pl. előbb, mint a kutyánk, mondjuk, miután ezt megbeszéltem vele, s persze nem az ő etetésének ideje közelében járunk.

Annamarie írta...

Köszi! Muszáj volt már valamit változtatnom, már 3 éve ugyanabban a sablonban nyomtam. Ez meg nagyon megtetszett, mert a mellett, hogy őszies, de ugyanakkor vidám is, színes.

Örülök annak, hogy állattartás terén vannak hozzánk hasonlóan gondolkodók. Még többen kéne, hogy legyünk, akkor talán nem lenne annyi elhagyott, kidobott kis jószág. Nálunk is ugyanez a helyzet, először az állatok esznek, és csak aztán ülünk mi az asztalhoz.

Erdokóstoló írta...

Jó az új külső és a leltár is jókedvre derített. Tetszenek a kecskéitek nevei, olyan jó kecskések. Persze kecskénk sosem volt, de ha lenne, ilyen neveket adnék nekik!

Holdgyöngy írta...

Nekem is a megjelenés tűnt fel először, olyan letisztult lett. Az őszi színekről ne is beszéljünk. Mi egyenlőre a kandúrokban tudunk "versenyezni" veletek, nálunk a létszám 3+1. A +1 az otthonim, de itteni vendég és "példamutató" , vagy fogalmazzak úgy: helyenként rossz példát mutató.

Putrinka írta...

Nagyon szépek, de sokszor elgondolkodom, hogyan bírtok ennyi állatot ellátni, hiszen mindketten dolgoztok, s ha jól emlékszem, Te még nem is a környéken, hanem néhány faluval odébb.

Lizi írta...

Gratulálok!Nagyon szép,amit idáig elértetek!És ezek szerint nem álltok meg...

Messzenéző Minyon írta...

Akkor most már itt is évszakonként változó blogruha lesz, mint nálam?

Annamarie írta...

Putrinka: Igen, jól tudod, mindketten dolgozunk, és nem is helyben. Néha úgy érezzük, ha egy nap 36 órából állna sem lenne elég. De azért még bírjuk és megoldjuk.

Lizi: Még tyúkokat is szeretnénk, és még kecskét, no meg egy kost is. :-)

Minyon: remélem, igen! Persze mindez attól is függ, hogy találok-e olyan sablont, mert képem szinte minden évszakból van.

Anyavirág írta...

Gratulálok Annamarie! Szép lista!:-))
Bár csak mi is itt tartanánk már...