2012-08-13

Átrendeződtünk

Jóval "kuckósabb", melegebb hatása van így a szobának
Éppen két éve lakunk itt, de most éreztük először azt, hogy muszáj valamit változtatni a házbelsőn. A meszelést is beütemeztük, és akkor el is döntöttük, hogy majd egy kalap alatt átrendezzük a hálószobánkat, ám nem bírtunk addig várni vele, így előző szombaton nekiugrottunk, és az eredmény nagyon tetszetős lett, legalábbis számunkra. Jóval nagyobb szabad tér lett azzal, hogy a franciaágyat betoltuk a sarokba, és nem a szoba közepén terpeszkedik. Ezzel együtt meghittebb, kuckósabb lett az egész. Kicsit távolabb kerültünk a Laca által épített cserépkályhától (na erről még nem is írtam, pedig már majd' egy éve meg van), ami nem baj, hiszen ha befűtöttünk télen, volt éjszaka, hogy nem tudtunk aludni, annyira meleg volt. Közelebb kerültünk az ablakhoz, ami nekem nagyon kedves, mert imádok nyitott ablak mellett aludni.

A cserépkályha még nincs teljesen kész - vakolt lesz és fehérre meszelt a felső része

A dolgozó sarkom a hálószobában
Aztán kitaláltam azt, hogy a konyhában is hajtsunk végre egy kis változtatást. Jelszavam: vissza a gyökerekhez! Még mikor legelőször kezdtük berendezni a házat, és még nem laktunk itt, eredetileg egy Salgó típusú teatűzhelyet tettünk a konyhába. Laca, mikor kövezte a konyhát, direkt a tűzhely alá téglából külön dobogót épített, hogy picit magasabban legyen a tűzhely. Mikor véglegesen ideköltöztünk, akkor száműztük szegény kis tűzhelyet a konyhából, használaton kívüli lett, mert kellett a helye a hűtőnek és a kis fagyasztóládának.

Visszakerült az eredeti helyére a teatűzhely

Most viszont, amikor hétvégén főzés közben elfogyott a palackos gáz, a hiper-szuper kombi gáztűzhelyem villannyal működő sütő része is már jó ideje elromlott, hirtelen nagyon elegem lett ezekből a modern gépekből. Az egyik szomszédnál is jártunk, ahol a konyhában Laca egy gyönyörű, régi, beépített, platnis, kemencés tűzhelyet újított fel, és annyira hangulatosnak találtam, hogy a szomszéd még nyáron is ezen a tűzhelyen süt-főz, így Lacának mondtam is, hogy én is szeretnék valami hasonlót. Most megegyeztünk, hogy egyelőre visszakerül a teatűzhely, hiszen nemsokára jönnek majd már a hidegebb, szeptemberi napok, akkor milyen jól fog esni egy kis melegség, és mégsem kell a cserépkályhákat egyből begyújtani. Ismerek amúgy olyan házakat, ahol egyetlen Salgó sparhelttal fűtik ki az egész lakást. És továbbgondoljuk ezt az ötletet, hogy téglából milyen komplexumot (platnis rész, sütő, melegen tartó doboz) lehetne építeni, esetleg belefoglalni a teatűzhelyet - na ez majd még kialakul. A Vendvidéken láttunk olyan tűzhelyeket, amelyek elfoglalják ugyan a fél konyhát, külsejüket csempével borították, de abban a platnis résztől kezdve a moslékmelegítőig, sőt a füstölőig minden egyben megtalálható. Igazából egy ilyenre fájna a fogunk, de ehhez nincsen elég helyünk. 
A tűzhely helyén lévő hűtő és fagyasztóláda bekerült a kamrába, ahol most mindösszesen annyi hely maradt, hogy épp, hogy be tudok lépni. A lényeg, hogy mindig jár az agyam valami újításon, szegény uram meg fogja a fejét, mert neki kell az ötleteimet megvalósítani. 

A hűtő és a fagasztó bekerült a kamrába

Így jóval kisebb lett a hely





14 megjegyzés:

Sheila G. írta...

Annamarie, ha egyszer véletlenül arrafelé járunk, és véletlenül rá tudom beszélni a babámat, és időnk is lesz, akkor mit szólnátok egy rövidke látogatáshoz?
van ott egy ügyfél a szomszéd faluban, és olyan kíváncsi lennék már élőben rátok meg a házra:)

Annamarie írta...

Szeretettel látunk Benneteket! Gyertek nyugodtan!

Éva írta...

De jó volt nézegetni nálatok! Úgy szeretem az ilyen meghitt, barátságos házakat.
Na, és az a lüszterlámpa a hálószobában!!!:-)

vargaera írta...

Nagyon szépek vagytok!!
Otthonos, barátságos!

Mi korábban Zalán és egy plusz szekrény hálószobába költözésével kényszerültünk szobaátalakításra, és hasonlóan hozzátok, nekünk is az tetszett nagyon, hogy a sarokba tett, szoba közepéről kikerült ágy mennyi szabad helyet eredményezett! Tágasabb, szellősebb lett az egész!

Sheila G. írta...

dejó:)
könnyen megtalálhatóak vagytok? mondjuk Bajánsenye felől?

a konyhába ilyesmire gondolsz?
http://domofire.hu/images/items/abccf061aa08d03f107c7ef8__0.jpg

én ilyenre vágyom, csak előbb meglegyen a konyha alap-átépítése...

Annamarie írta...

Sheila: na ez az, pont ilyesmire gondoltam. Gyönyörűséges ez a fotó.
Bajánsenyétől 5 km-re található a falunk Magyarszombatfa irányába, jobbra kell majd a főútról lekanyarodni. Ott csak végig a falun, át a szomoróci részre, és ott már megtaláljátok a házat a kép alapján. Jobb oldalon kell majd nézelődni, kb. 70 méter az úttól a ház. Nem lehet eltéveszteni.

Annamarie írta...

Éva, köszi! A luster-lámpát a vateráról szereztem be, még évekkel ezelőtt. Akkor sem volt már olcsó darab...

Era, köszi! Néha kell a változatosság, és hát a hely így kétségkívül szellősebb és nagyobb.

Anikó írta...

Olyan kis otthonos kuckós a lakásotok!:-) Jó lett így a szoba! Lehet kedvet kapok én is átrendezni a miénket!:-)))

Milyen kár, hogy idén nem tudtunk lemenni Kercaszomorra, találkozhattunk volna mi is.:-( Na de ami késik nem múlik!;-)

Annamarie írta...

Anikó, pedig minden hozzánk betévedőt szeretettel látunk! Úgy hogy ha mégis jönnétek, jelezd felém!

Anikó írta...

Köszönöm!:-)

Sheila G. írta...

dejó:)

valószínűleg váratlanul* fogunk menni, ha összejön, jó, ha nem, hát majd legközelebb

*=nem tudok jóval előtte szólni:)

Éva írta...

Szia Annamarie!

Mi épp a múlt héten jártunk felétekk, megkerestük a házatokat, be is köszöntünk volna, de mivel csak hirtelen ötlet volt, hogy keressük meg az otthonotokat, nem tudtunk bejelentkezni, így nem is találtunk otthon Titeket. Viszont így is látszott, hogy milyen gyönyörűűűű a házatok! Jó volt élőben látni!
A gyerekek megsimogatták a cicátokat (egy szürke cicus- a tiétek? Az úton közeledett, és a házatokat vette célba....), én pedig lefotóztam.
puszi!
Éva

Annamarie írta...

Szia Éva!

Kár, hogy nem voltunk otthon, sajnálom! Minden vendégnek örülünk, főleg azoknak, akik a blog olvasói közül kerülnek ki. Örülök, hogy tetszett a házunk, és igen, a hamvas-szürke cicus bizony a miénk. Mindenkivel eljátssza ezt a simogatósdit, sokszor attól tartok, hogy valakinek megtetszik, azt hazaviszi. A legszebb cicusom az öt közül. :-)

Éva írta...

:))))))