2012-04-03

Pipik a nappaliban

Még tavaly valamikor november-december tájékán írattunk 5 darab csirkét, ami most érkezett meg. (Délelőtt telefonáltak, hogy délután 4-kor érkeznek a csirkék, úgy hogy nem volt időnk sem lelkileg, sem pedig gyakorlatilag felkészülni.) Igen ám, de mi csirke, illetve tyúktartásban elég kezdők vagyunk, és egy picit meg is ijedtünk a feladattól, amikor megláttuk a csirkéket. Most előnevelt csirkéket kaptunk, és úgy érzem, hogy fel kell nőnünk ahhoz, hogy ezekből tojást tojó tyúkocskák legyenek. Az előző 3 tyúkunk már kifejlett jószágok voltak amikor megvettük, nem kellett félteni őket, csak a tyúkólat megcsinálni úgy, hogy sem négylábú, sem pedig szárnyas ragadozó ne tudjon hozzájuk férni.
Ezek a pipik még elég kicsik, így egyértelmű, hogy nem tudjuk őket kint tartani. Volt egy nagyobb állattartó ketrecünk, rögtön berendeztük nekik átmeneti otthonnak, és betettük őket a nappaliba. Aki tart vagy tartott már csirkét, az jól tudja, hogy bizony meglehetősen átható szaguk van, így pár nap után kikerültek a külső előszobába. Már nagyon várjuk a jó időt, amikor onnan is kikerülhetnek (mert szaguk ott is van) és persze azt is, hogy minél hamarább nőjenek, hogy összerakhassuk őket a többiekkel.
Ha már baromfiakról írok, nem felejtem el a többieket sem: 3 db tyúkocskánk szorgalmasan tojik napi 1-1 db tojást. Kuku őrmester óvja, vigyázza őket, akár élete kockáztatásával is megvédi a tyúkjait. A libákkal szokott összetűzésbe keveredni, de nagyon gyorsan lejátszák a meccset, nem kell közbelépni. Futókacsáink - 1 tojó és 1 gácsér - is a csapathoz tartoznak, sőt gácsérunk bizony néha kedvet kap Kukutól egy-egy tyúkocskára :-) A tojónk már a 13 db tojásnál tart, amit nem veszünk ki a fészekből, hátha egyszer csak eszébe jut ráülni. Bár a futókacsa természetéből adódóan ez majdnem lehetetlen, de mi mégis reménykedünk benne. Libáink nagyon szépen és gyorsan megszokták az új helyüket azzal, hogy hozzánk kerültek. Külön elkerített helyük van a baromfiudvarban, és láss csodát: már 6 tojással meg is örvendeztettek bennünket. A tojó viszont szépen rendezgeti a fészkét és sokat is ül rajta, így bízunk abban, hogy hamarosan kislibáink is lesznek. Az egész állományt minden délután, illetve hétvégén már reggel ki szoktuk engedni legelészni. Bejárják a birtokot, sütkéreznek, sokszor befekszenek és fürdenek a homokban, úgy pihengetnek, láthatóan jól érzik magukat. Ugyan nálunk nincsen kerítés, de tudják, hogy meddig mehetnek és ha messzebb el is csatangolnak, estére mindig hazatérnek. A libák, mint valami házőrzők, soha nem mennek messzebbre, mindig a ház közelében legelésznek, vagy a tókában (ami lassan teljesen kiapad) fürdenek egyet. Amikor kertészkedek, azt egyenesen imádja az összes baromfi. Mindenki ott van körülöttem és kapirgálásukkal segítenek porhanyítani a talajt. :-) Na de ennek hamarosan vége, mert a veteményest most a hétvégén bekerteljük, így nem lesz bejárkálás, kapirgálás...

6 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Még mindig nem tudom, hogy mik a terveitek a libákkal, ha nem eszitek meg őket?
Nincs róka a környéken? Óvatosan legyetek, tőlünk tavaly nyáron a kertünk aljából vitte el a róka a némakacsa tojót, pedig Mars is ott volt, igaz, a kert felső részében.

Annamarie írta...

Különösebb tervünk nincsen a libákkal, csak úgy vannak, mert szépek... :-)

Itt nálunk a falu első részében járt már róka, valakinek el is vitte szinte az összes baromfiát. Mi a falu vége felé lakunk, nappal nem mer idejönni, egyrészt mi is majdnem mindig kint vagyunk, másrészt a kutyák miatt sem, éjszaka pedig biztos helyen vannak a szárnyas jószágok.

Éva írta...

Gyerekkoromban naposcsibék voltak a mi konyhánkban télen.
Emlékeket idéztél.

porta írta...

A csibéknek még nőniük kell, hogy össze lehessen engedni őket a nagyobb tyúkokkal. Nincs mellettük kotlós, hogy vigyázzon rájuk, a többi tyúk meg bántaná őket.
Hozzánk egy időben rendszeresen jött a róka. Először csak hajnalban, később már nappal is. Volt, hogy mi kergettük el. Most meg már van kutya is.
Úgy néz ki, hogy nyáron megint felétek nyaralunk, csak egy másik házban.

Annamarie írta...

Éva: örülök, hogy vannak ilyen emlékeid, és hogy felidézhettem őket.

Porta: Ha Kercaszomoron jártok, akkor feltétlenül gyertek el hozzánk is. A mellettünk lévő ház már fixre van albérletbe adva, így ide nem is tudnátok jönni, de a faluban van még rengeteg falusi vendégszállás.

Névtelen írta...

Gratulálunk a baromfiudvar bővüléséhez.
Kellemes Ünnepeket Kivánunk egyenlőre még Szombathelyről, de nemsokára Kercaszomorról remélhetőleg.

Feri és Gabi Szombathelyről