2012-02-10

Majd ha fagy, hó lesz nagy!


Hát végre hozzánk is megérkezett az igazi tél! A második hullámban, azaz a hét elején, hétfőn-kedden kaptuk a havat, ami elég maszívan tartja magát. Mondjuk ilyen alacsony hőmérsékletek mellett nehéz lenne elolvadnia. Engem nem zavar a hideg, a hónak meg kifejezetten örülök, csak a jószágaimat féltem nagyon. A cicusok elbújnak védett helyre, a kecskéknek van rendes épületük, a baromfiaknak is van tető a fejük felett, de leginkább ők azok, akikért aggódom... a házőrző németjuhászunknak óriási bundája van, no meg ő is kapott szalmát a kutyaólba, csakúgy, mint az összes jószág.


A tyúkok most álltak le a tojással, ami a hideg miatt érthető is. A három tyúktól napi három tojás volt, de a három közül egy mindig jóval nagyobb:

A napi három tojás ugyan nem tűnik soknak, de nálunk mégis: volt, hogy a spájzban 60-70 db is volt. Most lehet, hogy megérjük azt, hogy a boltban vehetünk utánpótlást.


A lenti fotó Apátistvánfalván készült, ahol dolgozom. Nyáron is gyönyörű hely, de télen talán még szebb: a háttérben a havas domboldallal a templom alatt:




6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha szabadban tartja őket akkor azért, mert hideg van. Jó sokáig bírták így is. Ahogy mi felénk mondják:itt a tél, befagyott a tyúkok "segge" Amikor elkezdődik a napok hosszabbodni, akkor újra beindulnak.
Ne adjon nekik tojató tápot. Nem kell. Tavaszra minden rendben lesz.

Annamarie írta...

Kedves Névtelen! Köszönöm a bíztatást! Mi is gondoltuk, hogy nem árt a tyúkoknak egy kis pihenés, így nem is aggódunk, csak a miatt esetleg, hogy nem tart ki a tojásunk tavaszig... Tavasszal meg majd jön a vérfrissítés, ugyanis ahol 3 tyúk meg egy kakas elfér, ott többnek is van helye :-)

szasza írta...

Szia Annamarie! Szép a falutok :-) ma pont arra jártunk.
https://plus.google.com/u/0/photos/100139402764932668623/albums/5710424828212360641/5710424993558284194

szasz-a.blog.hu

Annamarie írta...

szasza: igazán bejöhettetek volna hozzánk, Ti is kaphattatok volna a frissen készített kecskesajtból :-)
Legközelebb ne hagyjatok ki bennünket!

Isabel írta...

Szia:-) Apátistvánfalvára egyszer a lányommal gyalogoltam be Szentgotthárdról, azt hiszem, 12 kilométer volt, két nagy málhával - mert kifutott előttünk az utolsó busz 6 órakor. Akkor még működött a fenyvesben egy "úttörőtábor", Kétegyházától kellett menni egy darabon, sötétedésre értünk oda. Jó lenne egyszer arrafelé tölteni kis időt, de ez szinte reménytelen.

Annamarie írta...

Az úttörőtábor mára már az Apát-Hotel nevet viseli, és már nem annyira tábor, hanem egy csodaszép vendéglátóhely... Én csak autóval tettem meg Szentgotthárdig az utat, 7,5 km-t mértem... persze attól függ, hogy honnan indulsz, és merre felé mész. Ha Gotthárdon a buszvégállomásról indulsz és Máriaújfalun keresztül, a Hársas tó mellett jössz, akkor bizony elképzelhető, hogy van 12 km.