2012-02-19

Az első lépések...

Finci jóvoltából tejhozamunk igencsak megnövekedett, így neki kezdhetünk a sajtkészítés művészetének gyakorlásához. Először a saját fejésű kecsketejünket próbálta Lacám feldolgozni, és mondhatom, hogy sikerrel. Az interneten néztünk utána mindenféle praktikáknak, kiválasztottuk a legegyszerűbb receptúrát, és annak alapján elkészítettük az első saját kecskesajtunkat (nem az oltóanyagosat - bár azt is ki fogjuk próbálni!). Fotót sajnos csak részben tudok róla mutatni, ugyanis a hozzánk betérő szombathelyi barátainkkal együtt kóstoltuk meg, amely azt eredményezte, hogy csak egy igen kicsi darab maradt belőle (az a nagyon pici darab látszik az alábbi fotón, az, amely nem zöldfűszeres, a kép bal oldalán).

A "puding próbája az evés" - szól a mondás, és ha ezt vesszük alapul, akkor az első próba nagyon jól sikeredett.
Ahogy szétolvadt a kecskesajt a számban, az íze különösen szép emlékeket idézett fel bennem. Görögország-imádó lévén legutoljára ott éreztem ezt az ízt, egyrészt a görögsalátán lévő fetasajtnak volt nagyon hasonló zamata, másrészt pedig annak a házi készítésű sajtnak, amelyet akkor kóstoltunk, amikor még nagyon sok évvel ezelőtt, talán a második görögországi nyaralásunkkor befizettünk egy öszvér-túrára, és a vezetőnk, Krisztos kínált meg bennünket belőle.
A kecskesajt sikerén felbúzdulva a szomszédból hoztunk 4 liter frissen fejt tehéntejet, amelyet Laca hasonlóképpen dolgozott fel, csak ebbe ízesítésképpen zellert kevertünk. Mondhatom, hogy úgy állagra, mint ízre világbajnok lett!

Összegzésképpen elmondhatom, hogy a próba nagyon jól sikerült, a kemencés kenyér után sajtot is fogunk rendszeresen készíteni. Aki betér hozzánk, az mindkettőből kaphat kóstolót is!

7 megjegyzés:

Tündérlátta írta...

Nagyon csábító!!

Mimimama írta...

Nagyon jól néznek ki a sajtok!
http://www.facebook.com/groups/sajtcsoport/

itt a helyed!:-))
üdv mm.

vargaera írta...

Én úúúúgy betérnék hozzátok. :)))
Nagyon étvágygerjesztők!!!

Lenne néhány kérdésem: géppel vagy kézzel fejtek? Mennyi állatotok van aki tejel, mennyi ideig tart a fejés? Mi is tervezünk kecskét tartani, sajtot készíteni idővel!!!

Annamarie írta...

Mimi, köszi az FB-s invitálást!

Era: egyelőre fixen 1 db kecskénk van, aki most már reggel-délután is ad tejet, 1 db aki 2 naponta. De most fog elleni egy másik, kb 6 hét múlva már ő is rendszeres tejelő lesz. Ennyi! Nem sok még, de már annyit adnak, hogy el lehet kezdeni a kísérletezést a sajtokkal. És még mindig nincs vége, mert még szeretnénk kecsót!
Természetesen kézzel fej a férjem, ennyi állatnak nem éri meg beruházni és szerintem inkább tehenekhez szoktak gépet alkalmazni. A fejés maga nem sok ideig tart, kb. 10 perc 1 állat.
A kecskék állati aranyos jószágok, én csak ajánlani tudom.

Éva írta...

Hűű, én is szíves-örömest betérnék hozzátok!:)
Nagyon ügyesek vagytok, gratulálok, és csak így tovább!!!:)

Lizi írta...

Szívesen megkóstolnám...

vargaera írta...

Köszönöm a válaszod!

Szeretnénk mi is kecskéket tartani - a gyerekek nagyon szeretik, nem hagynak békén, menni kell gyakran kecskétsimogatni (a faluban tart egy kedves család) - mi pedig a tej és a sajt miatt szeretnénk nagyon!

További sikeres sajtozást kívánok!!!