2011-01-11

Álláskeresési szösszenetek - 1. Nesze neked DIPLOMA!

Bár bokros teendőim - itt túlsúlyban a tanulás(!) - közepette indítok egy új rovatot, hátha az itt leíartakat más a hasznára tudja majd fordítani.
Felháborodásomban ragadtam most "tollat", mert első reakcióként a telefont letéve sírva fakadtam. Most megpróbálom kiírni magamból a mérget, legalább nem a saját szervezetemet terhelem vele.
Mióta itt lakunk, folyamatosan pályázom az állásokat. Leginkább a közigazgatásban meghirdetetteket részesítem előnyben, de minden lehetségest megpályázok, amire papírom van (és az van jó sok). Történt még decemberben, hogy megpályáztam egy közeli kis falu körjegyzőségén egy pénzügyi-gazdálkodási előadói köztisztviselői munkakört. Amit előírtak végzettséget, azzal én mind rendelkezem, sőt, még annál is többel... Eltelt a pályázati határidő, két ünnep között jött postán egy nagy alakú boríték: visszaküldték a pályázati anyagomat, mindenféle indoklás nélkül, hogy nem nyertem. Jó, hát volt már ilyen a történelemben, meg attól tartok, hogy lesz is még bőven... Nem tulajdonítottam neki túl sok jelentőséget, majd akad más. Tegnap este azonban az állások böngészése között felfedeztem megint csak ugyanazt a körjegyzőséget, ugyanazt az álláshirdetést. Most nem bíztam a postára és a véletlenre a dolgot, ma reggel felhívtam a hirdetésben megjelölt kapcsolattartót, aki mellesleg a körjegyző asszony volt. Ugyanolyan vezetéknévvel és hasonló keresztnévvel, mint az enyém, a hangja alapján nálam jóval idősebb (vagy csak dohányzik?) hölgy vette fel a telefont. Én elővettem a legártatlanabb hangszínemet, bemutatkoztam, és elmondtam, milyen ügyben keresem. Ő pedig előadta, hogy középfokú végzettségű embert keresnek, és ha jól emlékszik, akkor nekem felsőfokú végzettségem van. Kérdeztem tőle, hogy hölgyem, ne haragudjon, de mondja már meg, hogy egy középfokú végzettségű munkavállaló mennyivel tud többet, mint egy felsőfokú? Nem tudott rá válaszolni.
2-3 perc hallgatás volt a részéről. Tudta azt is kapásból, hogy kercaszomori vagyok (ezt tudva nem lehetett túl sok jelentkező), mert aztán azt kérdezte, hogy hogy tervezném Kercaszomorról a bejárást. Válaszom: személygépkocsival. És mivel alig 40 km-re van a lakhelyem a hivatalától, így a munkahely vonzáskörzetébe tartozom. Megint nagy hallgatás. Én pedig csak záporoztattam rá a mondanivalómat: tudom, hogy egy kis körjegyzőség anyagi szempontból nem engedhet meg magának egy diplomás ügyintézőt, de legalább hívtak volna be interjúra, és kérdezték volna meg, hogy elvállalom-e a középfokú bérért a munkát? Egyáltalán az első körben miért nem hívtak be személyes elbeszélgetésre, ahol sokkal több információ kiderült volna, mint ami egy személytelen levélben és önéletrajzban szerepelhet? Most akkor én a diplomám miatt lettem elutasítva? - Ő ilyet nem írt. - Nem írt persze, mert támadási felület lenne, hanem most mondta a telefonba. - Rám bízza, hogy hogy ítélem meg. Kérdeztem tőle: és mi van akkor, ha újra elküldöm a pályázatomat, csak nem írom bele a diplomámat? - Szuverén jogom elküldeni, ezt is rám bízza. De a munkáltatói jogkör gyakorlója (aki mellesleg ő) megszabhatja, hogy középfokú végzettségű munkatársat akar kinevezni.
Na tessék, akkor azért lettem elutasítva, mert túlképzett vagyok. Ő ezt nem írta a válaszában, mikor visszaküldte a pályázati anyagomat (nem, csak most mondta, igaz, nem ugyanezekkel a szavakkal). Ekkor már nem igazán tudtam magam tűrtőztetni, ezért jobbnak láttam megköszönni az infomációkat és letteni a telefont.

Most gondolkodom, hogy mit csináljak. Első hallásra hagynám az egészet a francba, mert ha mégis most a második körben esetleg felvételt nyernék, kinek van kedve egy ilyen főnökkel dolgozni, biztos megkeserítené a mindennapjaimat.
Második gondolatom, hogy még sem hagyom, átírom a pályázati anyagomat, kihagyom a diplomámat, hiszen az ide nem is szakirányú, és elküldöm újra. Igazából ha tudnám, hogy hová és kihez lehetne ez ügyben fordulni, akkor megtenném, méghozzá a negatív diszkrimináció miatt. És biztos vagyok benne, hogy igazam lenne, mert ő ugyan a diplomám miatt utasított el, de a munkakörhöz, amelyet el kéne látni, középfokú szakirányú végzettséggel rendelkezem (ahogy azt ő, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a pályázati kiiírásban közzétette), így ez nem kifogás.
Csak már a kedvem is elment attól, hogy ilyen főnökkel a hátamon dolgozzak.

Ha valakinek van valami jó ötlete, szívesen elolvasom.

21 megjegyzés:

Kata írta...

Felháborító!!Megértem a könnyeid:))
(üdv újra itt)

Annamarie írta...

Helló Kata! :-) Örülök Neked, hogy újra itt vagy!
Az újévi ígéretünket, hogy meglátogatunk, tartani fogjuk, csak január 1-je nekünk is kicsit húzós volt!

Sheila G. írta...

az Egyenló Bánásmód Hivatalhoz érdemes első körben fordulni. igaz, hogy ők egyéb diszkriminatív eljársokkal kapcsolatban illetékesek, de lehet, hogy ebben is tudnak segíteni, ha mást nem, megmondják, hova fordulj.

Messzenéző Minyon írta...

Ahogy én tudom, ez úgy van, hogy ha kiderül, hogy diplomás vagy, a bértábla alapján muszáj megadniuk a diplomás bért, pedig amúgy csak a középfokút adnák. Ilyenkor kell kapásból letagadni a diplomát, főleg, ha tudod, hogy nem követelmény. Legalábbis régen így volt, én dolgoztam egy ilyen munkában, ahol pályázati előírás volt, hogy csak 8 osztály végzettségűeket alkalmazhatunk. Mindenkinek kapásból szóltunk, hogy meg se említse, ha érettségije van - mert azért persze nekünk meg az volt a jó, ha volt érettségije, azt a munkát ennyi tudás nélkül el sem lehetett volna végezni.

Sheila G. írta...

ha van kedved, küldd be a történetet a http://munkahelyiterror.blog.hu/ -ra

mignon, a kjt-ben nem avgyok otthon, de nem úgy van ott is, ahogy az mt-ben, hogy akkor kell megadni a tv. által előírt bért, ha a munkakör jellege megkívánja az adott végzettséget?

Annamarie írta...

Sheila és Minyon: köszi a hsz-eket!

Sheila, én is így tudtam, ahogy Te írod. Amúgy meg én mondtam neki a telefonba, hogy tisztában vagyok a kis körjegyzőségek anyagi helyzetével és nekem az alacsonyabb bér is jó... erre sem reagált semmit sem. Hát ez van 2011-ben, az Európai Unió egy tagországában. Nem hogy fejlődnénk, hanem hátrafelé haladunk.

Névtelen írta...

Annamari! Egyrészt megértelek, de másrészt próbáld megérteni a másik oldalt. 40 km oda + 40 km vissza, 20 munkanap 5 l-es átlagfogyasztás, 400 Ft/l (amit jósolnak) az 32.000 Ft + a gépkocsi avulás-javitás. Lehet, hogy már többen hagyták ott, mert közelebb találtak munkát? A második után érthető, hogy ki akarja zárni.
Mérlegképes könyvelő vagy (lehet, hogy csak leszel). Könyvelőként nem tudsz vállalkozni? Arra is vannak boltok, kocsmák, vállakozók, őstermelők, stb.!

Laci

Annamarie írta...

Szia Laci!
Értem én, amit írsz, és már volt is ilyen hely, ahol kerek-perec megmondták, hogy messze lakom (73 km-re lett volna a hivatal).

De itt rögtön azt mondta a hölgy, hogy a felsőfokú végzettségem miatt nem vesz fel. Ha probléma a bejárás, akkor hivatkozzon arra (azt még meg is értettem volna), és ne a diplomám miatt érjen a hátrányos megkülönböztetés. Másik dolog: ilyenkor a pályázati kiírásban közzé kell tenni, hogy helyi vagy környéki lakos jelentkezését várják. Így én sem értetlenkedtem volna.

Messzenéző Minyon írta...

Én sem vagyok semmilyen törvényben sem otthon, amit írtam, én is tapasztaltam. Ha a mi munkavállalóinkról kiderült volna, hogy érettségizettek, aszerint kellett volna őket fizetni, de arra nem futotta a pályázatból. Arról nincs nyilvántartás, hogy kinek milyen végzettsége van, így le lehet tagadni, hacsak nem mondtad meg már a munkaközvetítőnek, és ők közvetítettek ki. Ezért ajánlották a nálunk jelentkezőknek, hogy a munkaközvetítőnek se mondják meg, legföljebb, ha talál egy, a végzettségének megfelelő állást, akkor utólag bemutatja a papírt. A végzettséget kell igazolni, azt, hogy nincs, nem kell.
Ha a munkáltató megtudja, hogy diplomás vagy, muszáj neki aszerint fizetni a bért, de nem futja a bérkeretből. Más kérdés, hogy ezt egyenesen megmondhatta volna, ahelyett, hogy mismásol. Inkább az a gyanús, hogy ez az állás már direkt valakinek lett meghirdetve, de pl. még nem végezte el az iskolát (most érettségizik) és addig ki kell húzniuk azzal, hogy nincs alkalmas jelentkező.
De ez, amit írtam, már jó pár éve volt igaz, nem tudom, ez ügyben változott-e azóta valami, de szerintem semmi.

Kata írta...

Szívesen látunk benneteket, gyertek bátran.Jelzem majd ha megyünk le.Sajnos ez még kicsit odébb van:((

kovtama írta...

Szia Annamari,
régóta olvaslak, de csak most írok először neked.
Amikor munkát kerestem, mindig is két önéletrajzom volt. Pontosan amiatt, amit írtál,mert van amikor az ember túlképzettnek számít. Csodálkozom, hogy neked ez új volt (ne haragudj, nem bántani akarlak!!!) hiszen számtalan embertől hallottam olyat, hogy a "sok" iskolája miatt nem kapta meg az állást amire pályázott. Ez nem csak a kötelező bér miatt van, hanem azért is, mert az alulképzett, de x éve ott dolgozó kollégának szúrna szemet. Mármint, ha egyből több bért kapna a friss kolléga. Sajnos ma ezt tudja az ország. Hiába mondják, hogy a tanulás meghozza a gyümölcsét sok esetben nincs így. Szóval írj egy másik önéletrajzot és legközelebb ha hasonló állást találsz azt küldd el. Megette a fene ezt az országot, egyszerűen az ember belefárad már a dolgokba. Kívánom, hogy mihamarabb járj sikerrel! Szeretem a blogodat olvasni, jó lenne ha azt olvashatnánk, hogy találtál munkát.

Kósa Márta írta...

Esetleg fordulj a Közigazgatási Hivatalhoz.
Persze a pakliban az is benne lehet, hogy a hölgy félti a székecskéjét.
Sok sikert!
Márta

Timi írta...

Ötletem nincs, de biztos, hogy ezek után itt akarsz dolgozni, és ezt a nőt akarod főnöködnek? Tarts ki, ennél kell, hogy legyen jobb! Más állásra pályázva esetleg kihagyhatod a diplomát, bár ez elég szomorú :(

Vályogvető írta...

Felháborító! Feleségemmel több, mint egy évtizede felnőttképzésben oktatunk, rengeteg álláskeresővel találkozunk naponta. Sokan a képesítés megszerzése után sem akarnak dolgozni, aki pedig szeretne, így jár?
Ne pályázd meg újra ezt az állást, biztosak vagyunk, hogy sikerül találnod másik munkahelyet. Szurkolunk!

Unknown írta...

Valóban felháborító,de ez van. Hasonlókat élek meg, közel két éve. Mivel a tartalékaink fogynak én is letagadom a diplomát. Multi pénztárosi állására még az érettségi is sok volt, hát most újra regisztráltam 8 általánossal. Röhej. Persze, mert már van középfokú minimálbér is, ezért mindenkinek elég a 8 általános. Hová jut ez az ország?

Unknown írta...

És még valami...
Mindig arról papolnak, hogy a magyar ember nem elég mobil, és ennek okait boncolgatják "tudományosan" meg "töténelmileg". Pedig tök egyszerű oka van. A fizetések és a cafeteria egyre kevésbé támogatja a munkába járást. Kis faluban élek és 38 km-re lévő városi munkába járás autóbusz bérlete több, mint 30000 Ft lenne, a gépkocsi használatra pedig a 9 Ft/km tök röhejes és még ezt sem adják sok helyen. Akkor nézzük meg csak a közalkalmazotti bértáblát!
A munkába járásra kifizetett összeg, egyes esetekeben akár a fizetés fele is lehet. Ja, és a versenyszférában meg szereti a munkáltató, ha mindig kéznél vagy, ha szinte a szomszédban, vagy a vállalatnál laksz. Bejárás? Felejtsd el! Mikor falura költöztünk, nem gondoltam ezt. Hiszen autó van, Magyarországon távolság "nincs", csak sajnos fizetés sincs a mobilitásra.
És ha még valakinek költözni és albérletet is kell fizetnie...ne is gondoljunk bele.

csibe írta...

Maximálisan át tudom érezni amiket írtál... A nyáron én is végigcsináltam ugyanezt.
Beadtam mindenhova az önéletrajzom, ahol csak el tudtam képzelni magam, és sorban körberöhögtek mindegyik állásinterjún, hogy ugyan mit is keresek én ott... Mondom mit.. amit a többiek, dolgozni akarok...
Nálam is ez volt a baj, ugyan nekem nincs sok papírom, csak egyetlen diplomám meg egy érettségim, és ez is túl soknak bizonyult. Ha találnak olyat, amilyet keresnek, miért vennének fel egy magasabb képzettségűt... Egyrészt ahogy előttem is írták a fizetés miatt, másrészt pedig mert úgy gondolják, akinek magasabb papírja van, vagy több, az hamar talál magának jobb helyet, és nem tudnak vele hosszútávon tervezni...
Én pedig még letagadni sem nagyon tudtam a diplomám, hisz sima érettségivel meg még annyira sem volt esélyem... Ne tudd meg, hányszor mondogattam, hogy mi a fenének kellett nekem gimi, hiszen szakközépben, vagy szakmunkásban legalább szerezhettem volna valami szakmát, amire meg ráadásul szükség is van...
Sajnos bíztatót sem tudok írni, mert én végül protekcióval kerültem be arra a helyre, ahova mindig is szerettem volna. Mondanom sem kell, ide sem kellett a végzettségem, csak épp jó cég, és ki tudja fizetni a diplomás minimálbért...
Szóval az egyetlen amit tanácsolni tudok, amit már előttem is írtak: több önéletrajzot kell írnod, és csak annyi iskolát valj be mindig, amennyit kérnek!
Így, hogy sokféle papírod van, annyi előnye van, hogy sokféle állást megpályázhatsz. Mert szerintem ezen a környéken nagyon ritka az a cég, ahol minden papírodat értékelni fogják... :(
Ja és még valami: nem tudom milyen a nyelvismereted, de én azt tapasztaltam, hogy egy jó nyelvtudás itt nálunk többet ér, mint a diploma!
Fel a fejjel, ehhez az egészhez hatalmas kitartás kell, de biztosan meglesz az eredménye! Szurkolok, hogy mielőbb sikerüljön találni egy olyan állást, ahol megbecsülnek és jól is érzed magad!

Messzenéző Minyon írta...

A mobilitáshoz egy megjegyzés: arról is sokat papolnak, hogy mennyivel jobb otthonról dolgozni. Jobb a munkaadónak is, mert nem neki kell fenntartani egy munkahelyet (egy szobát, esetleg csak egy asztalt, azt világítani, fűteni stb.) és jobb a munkavállalónak is, mert nem kell bejárnia, erre pénzt és időt áldoznia. És mégis milyen kevesen dolgoznak otthon! Pedig ez milyen jó megoldás lehetne falun. Ma már szerintem mindenhol elérhető a széles sávú internet, bármelyik faluban. Akkor miért nem erősödik ez a tendencia? Mert én nagyon úgy látom, hogy nem erősödik!

Annamarie írta...

Köszönöm a rengeteg hszt, és a bíztató, együttérző mondatokat! Látom, hogy más is járt ebben a cipőben, bízom abban, hogy hamarosan változik a helyzetünk. Annyit azonban eldöntöttem, hogy ezt a szóban forgó állást még egyszer biztos nem pályázom meg. Viszont készítettem másik önéletrajzot is, amiből kihagytam a diplomát. Kész röhej, hogy az ember éveket tanul azért, hogy utána letagadja, ha megélhetést szeretne. Én ráadásul már felnőtt fejjel, munka és család mellett csináltam a főiskolát, így még jobban szíven üt a dolog.

Messzenéző Minyon írta...

Ma jutott eszembe még valami. Van a KlubD oldal, a http://www.klubd.hu/ címen. Direkt diplomásoknak van, ők regisztrálhatnak. És ezen az oldalon mindig vannak álláshirdetések. Nem tudom, mennyire komoly, mert még sohasem használtam, de egy próbát talán megér.

Névtelen írta...

"Kész röhej, hogy az ember éveket tanul azért, hogy utána letagadja, ha megélhetést szeretne. Én ráadásul már felnőtt fejjel, munka és család mellett csináltam a főiskolát, így még jobban szíven üt a dolog."

Igen, teljesen egy cipőben járunk.
Mivel két éve nem találok semmit, most protekciót keresek. Belátom máshogy nem fog menni. Pedig még nemrég újabb diplomán gondolkodtam, de fölösleges! Próbálj Te is ismerősöket keresni és az ismerős ismerősén keresztül pályázni. Egyik barátnőmnek most sikerült így elhelyezkedni. Nagyon szomorú és undorító, de ez van.

Ha nem fog menni, kénytelen leszek külföldi munkát keresni, pedig annyira szeretek itt élni. Csodaszép a Gerecse!