2010-10-17

Szlovén

Még nyár volt, amikor tudomást szereztem arról, hogy októberben nyelvtanfolyamokat indítanak Őriszentpéteren, amely ráadásul a hallgatók számára ingyenes. Valamilyen pályázat keretében történik a tanfolyamok szervezése, az óráknak az Őrségi Teleház ad otthont, heti 1 alkalommal, 10 héten keresztül. Már akkor elhatároztam, hogy jelentkezni fogok, méghozzá szlovén nyelvre. És hogy miért pont szlovénre? Azért, mert a házunktól alig 700 méter a szlovén határ, és mert abban bízom, hogy itt a határ mentén esetleg több olyan munkahely van, ahol szükség lehet a szlovén nyelvismeretre. Persze van még több oka is, pld. az, hogy életem során tanultam oroszul, franciául, angolul, németül (ez utóbbiba kétszer is belevágtam), sajnos sikertelenül. Még az orosz ment a legjobban, és a szlovén kísértetiesen hasonlít rá. Sajnos a magyarországi nyelvoktatás olyan, amilyen - nem véletlen az, hogy a négy nyelvből egyetlenegyet sem beszélek (nyelvérzékem sincs). Tönkrevágják a rengeteg nyelvtannal, a helyes szórenddel, ahelyett, hogy arra törekednének az idegennyelv tanárok, hogy a diák megszólalni tudjon és merjen.
Pénteken volt az első óra, amiről vegyes érzelmekkel jöttem haza. Sajnos a nyelvtant itt sem fogom megúszni, de remélem, hogy nem lesz annyira nehéz, mint a németnél.
Hétfőn, azaz holnap kezdődik a mérlegképesem is. Így most már heti két alkalommal, hétfőn és pénteken tanulok, ergo: érzem, hogy hasznos tagja vagyok a társadalomnak, hiszen ha nem is dolgozom (mert nincs hol), de legalább az agytekervényeimet használom és nem a lábamat lógatom naphosszat.
Na svidenje!

7 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Fel a fejjel, derűsen, Arany János segítsen:
"Előtted a küzdés, előtted a pálya, az erőtlen csügged, az erős megállja. És tudod: az erő micsoda? - Akarat. Mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat."

Messzenéző Minyon írta...

Hajrá, hajrá!
A nyelvoktatással kapcsolatban igazad van: sajnos nem az a lényege, hogy a hétköznapi társalgási nyelvet tanítsák. De ha az alapokat megszerzed és sűrűn megfordulsz odaát, jobban fog ragadni rád a nyelv.

porta írta...

Sok sikert a szlovénhoz! Az a jó benne, hogy nem kell messze menni a gyakorláshoz. Pl. ha egy kályhaépítőt elkísérsz Lendvára.

feri írta...

Nagyon örülünk, hgy belevágtál a tanulásba, habár a mérlegképeshez ismereteim szerint kösd fel a "fehérneműdet". Ha az is meglesz biztosan mégtöbb eséllyel indulhatsz az álláspiacon. Drukkolunk neked a tanuláshoz,hogy mondjuk szlovénul, hogy örülök?
Üdv

Gabi és Feri

Annamarie írta...

Köszönöm a kedves szavakat, a sok bíztatást!

Porta: Te tudsz valamit! :-) Amúgy a nyári kemenceépítésnél tényleg nem egyszer elkísértem a férjemet, de ők magyar-szlovén család, és még a gyerekek is folyékonyan beszéltek magyarul (és szlovénül, angolul, horvátul...) Biztos másabb a nyelvtanulási gyakorlat, mint nálunk.

Feri és Gabi: uživati= örül valaminek (sajnos ragozni még nem tudom), de lehet, hogy ha novemberben jöttök, akkor már fogom tudni :-)

Timi írta...

Drukkolok, ügyes leszel, menni fog! És ott a gyakorlási lehetőség élőben, az fontos, és sokat segít!

Palócprovence írta...

Lehet, hogy eddig nem jó nyelveket választottál?! Biztos a szlovén lesz a befutó! :)