2010-02-22

Lassan tavaszodik...

... legalábbis a kert kezd felébredni téli álmából. Néhol még látni hókupacot, de már felfedeztünk egy hóvirágot is, mi több: a magnólián duzzadnak a rügyek! Bízom benne, hogy hamarosan eltűnik a hó és a hétvégén tudunk egy kicsit a kerttel is foglalkozni. Azzal a kerttel, amelyet itt szándékozunk hamarosan hagyni... csak hiszem, hogy egy házeladásnál a kert is csalogató tud lenni és mellesleg nekünk sem mindegy, hogy azt a pár hónapot milyen természeti környezetben töltjük.

Az őrségi kertünk... hm, még olyanunk nem igazán van, pedig terület, hely lenne. Talán, ha most az idén nyáron-ősszel odaköltözünk, akkor a jövő tavasz már sokkal virágosabb lesz ott is.

Múlt hétvégén töltött kolbászainkat az elmúlt hét közepén elhoztuk a bérfüstölőből és bekerültek a spajzba. De milyen isteni illat terjeng, ha oda benyitunk... egyből megkordul az ember gyomra! Ez az adag is rendkívül jól sikerült, úgy hogy el is terveztük, hogy lesz még folytatás. Főleg, hogy elég gyors iramban fogy.
Lacám újra iskolába jár szombatonként - így nem tudjuk, hogy mikor lesz a legközelebbi alkalom, amikor is újra láthatjuk szeretett házunkat. Teljes erőnkkel készülünk az ottani életre, megpróbáljuk úgy alakítani, hogy ha odaköltözünk, akkor hasznos, dolgos polgárai legyünk a falunak, és ne a munkanélküli statisztikát gyarapítsuk. Talán beindul a cserépkályharakás is (már meg van az első megrendelés Péterbácsitól), de az őszi-téli időszakot, amikor nincs szezonja a kályhaépítésnek, másképp kell áthidalni, több lábon kell állni. Erre lesz jó a fakitermelő végzettség, amely megszerzésére Laca beiratkozott.
"A fakitermelő tanfolyam célja olyan műszaki, biológiai alapismeretekkel rendelkező szakember képzése, aki professzionális módon tudja végezni a fakitermelés során előforduló munkaműveleteket, folyamatokat, valamint ki tudja szolgálni a fakitermelésben használatos közelítő és rakodógépeket. A fakitermelés a 6 cm mellmagassági átmérőnél nagyobb és 5 méternél magasabb fák tőtől való elválasztása, gallyazása, választékolása, a szükséges felkészítése (kérgezés, hasítás) és készletezése (sarangolás, máglyázás), valamint a kitermelt faanyag számbavétele. Ez történhet egyedül álló fák, fasorok, erdősávok, facsoportok, erdőrészek esetében."

Tehát a szombatok ezáltal egy időre foglaltak, de remélem, hogy előzetes terveink szerint március idusán a hosszú hétvégéből két nap ott tudunk lenni.






9 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Annamarie, ez már tényleg komoly készülődés az életmód-élőhely változtatásra. Látom, valóban nagy az elhatározás. Így biztos sikerülni fog!!!

Messzenéző Minyon írta...

Szóval Nálatok is fölütötte a fejét a kóbik legnagyobb problémája :))
Egy olyan szakemberben, aki úgy tud kivágni egy fát, hogy az ne tegyen kárt semmiben, úgy tapasztaltam, elég hiány van. Nálunk is probléma volt, tudod, írtam is a fenyőfa-kivágásunkról.

Zsófi írta...

Biztos vagyok benne, hogy rengeteget számít egy ház eladásánál, hogy milyen állapotban van a kert! Hiszen a vevő azt látja meg először és ugye az első benyomás a legfontosabb!!
Hajrá hajrá!!!

Vályogvető írta...

A képeket nézve gyönyörű a kertetek. A leendő tulajdonos(oka)t biztos magával ragadja a látvány. Drukkolunk nektek a őrségi jövő mielőbbi beteljesüléséhez.
A második kályhaépítésre hamarosan kérünk árajánlatot. Meddig tart a fakitermelő tanfolyam?

Annamarie írta...

Akkor szép sorban a válaszok:

Zsuzsi, mi már az elején nagyon komolyan gondoltuk, hogy odaköltözünk, s azóta is ennek tükrében cselekszünk, alakítjuk az életünket. Abszolút tudatosan készülünk a vidéki életre, tuisztában vagyunk minden előnyével és hátrányával.

Minyonka, hasonló a kóbiproblémánk (is) :-)) soha nem elég és hamar fogy!
Bízom benne, hogy a fakitermelő tanfolyam is beváltja a hozzá fűzött reményeket! Ha már lesz munkahelye, az bőven elég. Emlékszem a fenyőfa kivágásotok bejegyzésre, a jó szakember tényleg elkel!

Zsófi: köszi a bíztatást, az első benyomás valóban nagyon sokat számít!

Vályogvető:Hát a gyönyörűtől még nagyon messze van a kertünk, de minden tavasszal nagyon igyekszem, hogy ápolt benyomást keltsen.
Ha egy üzlet beindul... :-)): Igen, Laca számít rá, hogy Nektek is kell cserépkályha! A fakitermelő tanfolyam viszonylag rövid, így aztán kibírható és minden egyéb más elé helyezhető: már április 10-én van a vizsga. Ha Nektek is megfelel, és úgy tervezitek, akkor utána bármelyik hétvégére meg is lehetne beszélni a találkozót.

Vályogvető írta...

OK! Jegyeztem, április 17. Előtte egyeztetünk.

Hedvig írta...

Nagyon komoly döntés, sok-sok sikert kívánok hozzá!

Fahéjasalma írta...

Mikorra tervezitek a költözködést? Vagy még nincs eldöntve pontosan?
Tök jó látni a hóvirágot, még ha csak így képen is. Nincs szebb az ébredező természetnél.

Annamarie írta...

Hédi: köszi!!!!


Fahéjasalma: még nincsen konkrét időpont. Sokrétű a dolog, több szálon futnak az események, és minden ettől függ. Ha sikerülne eladnunk a házunkat mostanság, akkor abban a pillanatban költöznénk. Ha nem, akkor is költözni fogunk, akkor valószínűleg a munkahelyem döntésétől függ (amely összefügg a választásokkal), de legeslegkésőbb a szeptemberi hónapot tűztük ki magunk elé. Ebben csak az a rossz, hogy nem tudunk nagyon előre tervezni, mert mindig ott a "ha".