2010-02-09

Február 9.


Az elmúlt hosszúra sikeredett hétvége történéseinek középpontjában kicsi falunk "Communitas Fortissima" ünnepe állt, amelyről a vasnepe.hu így írt:

"Koszorúzás a szomoróci haranglábnál a legbátrabbak ünnepén

Az őrségi emberek hazaszeretetét, szülőföldjükhöz való ragaszkodását ünnepelték meg szombaton délután Kercaszomoron, hazánk legbátrabb községében.

1919. augusztus 12-én a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a mai Kercaszomor nyugati részét, amely akkor még Szomoróc néven önálló, színmagyar református község volt. Egy évvel később - alig két hónappal a gyászkeretben törvénybe iktatott trianoni békediktátum aláírása után, augusztus 1-jén - a helyi lakosság a kercai helyőrség Rankay József hadnagy vezette katonáival együtt fegyverrel űzte el a betolakodókat.


A diadal azonban rövid életűnek bizonyult, a megszállók erősítést kaptak, visszaszorították a kercai határőröket, a felkelésben részt vevő szomoróciak egy részét pedig bebörtönözték, mások a szomszéd falvakba menekültek.


A Határmegállapító Bizottság a helyi lakosság bátor helytállásának hatására döntött úgy Szomoróc sorsáról, hogy az 1922. február 9-én visszatérhetett az anyaországhoz. 1923-tól minden évben megünnepelték az őrségi településen február 9-ét a Kerca és Szomoróc határán felállított emlékoszlopnál, valamint az ugyanitt ültetett Tisza István emlékfáknál.


A fordulat éve után az ünnep és az emlékfák áldozatul estek a másfajta ünnepeket ülő profán kornak. A visszatérés 80. évfordulóján, 2002. február 9-én újra ünneppé emelték ezt a napot. 2008-ban, hét év küzdelem után az őrállók leszármazottainak bátorsága, hazaszeretete méltán érdemelte ki az utókortól a Legbátrabb Község - Communitas Fortissima elismerő címet.


Szombaton délután az egybegyűltek megkoszorúzták a szomoróci haranglábat, a hóesés ellenére sokan gyűltek össze emlékezni. Az ünnepség a faluházban folytatódott, ahol Rankay hadnagy életútjáról is szóltak.
Ezt követően Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a kercaszomoriakat, majd V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere tartott ünnepi beszédet. A megemlékezés után az érdeklődők megtekintették Matúz Gábor: Balassagyarmat, a legbátrabb város című filmjét."

5 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Köszönöm, hogy ezeket a történeteket leírtad. Nem tudtam erről sem idáig, de Balassagyarmatról sem. (Egyébként a Kárpátia zenekar legújabb, Szebb Jövőt! CD-jén van egy Civitas Fortissima c. szám, de nem hangzik el benne B.gyarmat neve, csak a történetet éneklik meg.)
És végre esett a hó!! Tényleg, sokat gondoltam Rátok, mindig, ha az Időképet néztem, azt is néztem, van-e már arrafele hó :))

Annamarie írta...

Köszi Minyonka :-))) és a Zsuzsi blogjában a kocsonya-felajánlást is!

Már igen régen volt a kezemben történelemkönyv, de ezek a nagy tettek, amelyet Balassagyarmat és Kercaszomor is végrehajtott, fogadok, hogy nincs benne! Pedig szerintem a mai fiatalságra igazán ráférne mindenféle szempontból!

Messzenéző Minyon írta...

A mi történelem-könyveinkben aligha lehettek benne! Akkor még Trianon is tabu-téma volt...

Bodzás Vendégház írta...

Hahó, Lányok, bocs a zavarásért :), én is örültem a helytörténetnek, Annamarie még a végén kész történész leszel!

Annamarie írta...

csajok,köszi, de ez nem az én érdemem! Egyrészt a vasnepe.hu írta, másrészt vannak, akik kimondottan ezt a témát már ezerszer körüljárták és le is írták! Máskülönben a település honlapja is bővelkedik információban :-))

De ha mégegyszer főiskolás lennék, már meg lenne a szakdolgozati témám, az egyszer biztos!