2009-08-24

Az ígéret szép szó...

Már több alkalommal ígértem újabb fotókat a felújítás jelenlegi helyzetéről, így az elmúlt hétvégén készítettem néhány felvételt. Természetesen nincs még teljesen készen a hálószoba sem, mert még egy mészréteget szükséges lesz felhordani és vannak még olyan apró-cseprő munkák, ami miatt úgy érzem, mintha a felújítással soha nem végeznénk. De nem sürgetjük a felújítás folyamatát; hiszen már régen nem arról szól a történet, mint ahogy a legelején írtam a terveinkben. Már nem akarjuk vendégháznak kiadni, hiszen ahogy sikerül a jelenlegi házunkat eladni, mi már másnap költözködünk. Magunknak csináljuk, komótosan, úgy ahogy az anyagiak és ahogy a mi energiánk bírja.


A fotók a hálószobában készültek. Itt teljes padlócsere volt, valamint a falak és ablakok is borzasztó állapotban voltak. A falakkal küzdünk még, ahogy szárad, úgy jönnek elő kisebb-nagyobb sárgás foltok.


A bejárati ajtónk is megújult. Mivel ez is annyi idős, mint a ház (110 éves), így már a kezdetektől fogva mindenképpen meg akartuk hagyni. Még a zárát kell picit karbantartani, és akkor tökéletes lesz.





Ilyen volt, s ilyen lett.





A fürdőszobába is kezd egyre több csempe felkerülni. Mivel két helyiségből áll, így a burkolómunka is a duplája. Tulajdonképpen ez a ház ún. "kódisállása", amelyet 1989-ben beépítettek. Egy apró fürdőszobát alakítottak ki, amelyben egy egyszerű zuhanytálca, egy mosdó és egy WC kapott helyet. Mi úgy találtuk annak idején, hogy fürdőszobának ez nagyon kicsi, így átvariáltuk az ajtókat, és a folyosóból választottunk le hozzá egy részt, amelyben most a zuhanykabin van. A közbenső falat Laca nem merte kivenni, mert egy utólagos belső átépítésnél soha nem lehet azt tudni, hogy milyen célt szolgál - gondolok itt a statikai elemekre, így a fürdőszobánk két helyiségből áll.

A fürdőszobában jócskán akad még munka: a falak és az aljzat burkolásán kívül még vakolás, ablakfestés és villanyszerelés vár ránk. A fűtést is ki kell még alakítanunk, egyáltalán a módját kell megtalálnunk. Legelőször a törölközőszárítós radiátor felszerelésére gondoltunk, aztán találtunk egy sokkal kedvezőbb megoldást, amelyet már meg is ismerhettünk működés közben, hiszen Rafi barátainknál a fűtés így van megoldva. Ez a szerkezet a hőpanel, vagy szokták infrapanelnek is nevezni. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a technológiával plusz a többi helyiségben a cserépkályhával és vaskályhával történő fatüzelés mellett kedvező hőmérséklet mellé kedvező fogyasztás tud párosulni. A hőpanel beszerzése az elkövetkezendő hetek feladata lesz.







9 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

"úgy ahogy az anyagiak és ahogy a mi energiánk bírja"
és ahogy az ízlésetek diktálja. Ez nagyon fontos és nagyon ott hagyja a bélyegét ahhoz, hogy ilyen nagyon szép legyen ez a hálószoba.
Ahogy elnézem, annak, hogy két helyiségből áll a fürdőszoba, egyetlen hátránya van: többet kell csempézni. Ugye?

Annamarie írta...

Minyonka, köszi a hszt. De mintha arról lett volna szó, hogy szabin vagy, NEEEEM????
Igen, igazad van ízlés-ügyben is és a fürdőszoba hátrányában is: többet kell csempézni meg lapozni, de attól még jó így. Még a hálószobához csak annyit tennék hozzá: igazán akkor lesz szép, ha már a mi bútoraink is ott lesznek. Ezek olyan innen-onnan (Vatera, tesz-vesz, barátnőtől) összeszedett holmik - bár a célnak tökéletesen megfelelnek, de ez még nem én vagyok... :-)

Vályogvető írta...

Az ígéret szép szó... megnéztük kívülről a házat, nagyon tetszik.
A fotók alapján, belül is kedves és igényes a felújítás, a berendezés.
Gratulálunk!

Annamarie írta...

Szia Vályogvető!
Sajnálom, hogy pont akkor nem voltunk ott, így nem tudtunk találkozni. Pedig milyen jót tudtunk volna beszélgetni... Örülök, hogy voltatok és annak is, hogy tetszik. Azért szeretnék rólatok is tudni, a házatokról, hogy haladtok?

porta írta...

Nagyon szépen alakul, gratulálok hozzá. A fa mennyezet nagyon szép, és jó, hogy még a régi ajtó megőrzésére is volt gondotok.

Messzenéző Minyon írta...

Szabin is voltam!! De csak négy nap volt és már vége, újra itt vannak a dolgos hétköznapok...

Vállalkozásom megszűnt írta...

Tényleg szépen haladtatok, már egészen kellemes minden.Nagyon fontos a régies hangulat megőrzése, ez sajna nekem nem sikerült.De én nem magamnak csináltam.

Annamarie írta...

Porta és Péterbácsi: köszönöm az elismerő szavakat, jól esik. Leginkább a férjemnek, mert leginkább az ő keze munkáját dicsérik e szavak. Én csak a látványtervező vagyok :-)

Palócprovence írta...

Nagyon szép lett!