2018-05-01

Szépítkezés


Itt a 4 napos hétvége, mi pedig reggeltől-estig csak dolgozunk, de végre itthon! A házunkat szépítgetjük kívül-belül. A konyha-étkezőre kieszeltem egy csinos dizájnt, most azt igyekszem megvalósítani. Persze csak lassacskán, mert  minden anyag aranyárban van, így még mindig nincs készen, csak félig. 

Imádjuk mindketten a mediterrán vidéket, így a mediterrán színeket is. Megpróbáltam a tervezésnél belecsempészni a mediterrán életérzést kicsit a konyhába, így kerestem-kutattam azt a színt, amit én "provance-i kék"-nek neveztem el. Megtaláltam! 
Ő az!  Dusty turquoise névre hallgat,
és a Vintage Decor webáruházban lehet kapni, 0,75 litert 7.950 Ft-ért.


A konyhabútor minden darabja más színű barna, nekem sötét, amolyan öreges. Amúgy is sötét a konyha, mert északi oldalra néz az ablaka. Szerettem volna színt vinni a konyhabútorba de úgy, hogy egységes legyen. Hogy az annak idején külön-külön megvett darabok egy egységet alkossanak, hogy az az érzése támadjon annak, aki látja, hogy ez egy garnitúra. Ehhez hívtam segítségül a Fóliás Juci-féle Landhauskiefer típusú öntapadós fóliáját. Azért ezt a színt, mert a legutóbb vásárolt konyhai sarokülőnek hasonló a színe (egy picit sötétebb), vagy inkább a mintázata és én ezt neveztem ki kiindulópontnak. Tehát a sarokülőhöz kell alakítani minden egyebet (gombhoz a kabátot). A teljesen világos színű, kihúzhatós konyhai asztal lapját (és kihúzható elemeit) a fahatású öntapadós tapétával fóliáztam. Az asztal lábait pedig befestettem a provance-i kék krétafestékkel. Állati könnyen lehet ezzel a festékkel dolgozni, és rendkívül kiadós is, a munka minden perce öröm volt számomra. A két -eredetileg megint egy sokadik barna színű- faszéket egy az egyben a krétafestékkel festettem be. Így már alakul az egység...



Jöjjön a konyhaszekrény. Ezt eredetileg a férjem építette össze a pulttal 2015 telén, és akkor még nagyon tetszett, de aztán most már nem annyira. Követtem itt is az előző trendet, a konyhaszekrény ajtajai festettek, a belső táblák és a szélek fóliázottak. Sajnos a fólia nem lett elég, így utánrendelek, na meg a pultra valamilyen márványos fóliát szeretnék, de azért megmutatom, hogy eddig milyen lett:


És kicsit közelebbről:




A kék ugyanolyan színű, mint a felső képnél, csak a fényviszonyok miatt látszik másabbnak.

Van még az étkezőben egy irtó sötét barna polc és egy fali szekrény, rájuk is ugyanez a sors vár, ahogy megérkezik az újabb fólia-adag. Festékből még a fele doboz meg van, úgy hogy abból nem kell rendelnem.

A falakat is festeni fogjuk, ahhoz pedig a Poli-Farbe Platinum festékcsalád fenyőspárga színét választottam:



A mi házunk nagyon öreg ház, 119 éves. A falai nincsenek éppen a legjobb állapotban, gondolok itt arra, hogy akkoriban, mikor 1899-ben építették, nem sokat foglalkoztak a szigeteléssel, így sok helyen látszik a salétrom. Amellett, hogy lekezeljük majd salétromeltávolító szerrel, valamilyen falburkolatot is fogunk a problémásabb helyekre feltenni. A Delap falburkolóra gondoltunk, könnyű a felrakása és megfizethető:

Mivel a konyhánk L alakú, van egy főzőfülke része is, ami nem annyira fülke, mert kb. 8 m2. Ott található a kerámia lap és a sütő, amit ugyancsak a férjem épített be. Itt is több színű fabútor található, úgy hogy a felújítás ott fog folytatódni, természetesen követve a már étkezőben kialakított dizájnt.
Az onnan nyíló spejzajtó is Juci-fóliát kapott:



Közben megújult az ugyancsak 119 éves nagy bejárati ajtónk is:


Itt is visszaköszön a provance-i kék,  a krétafesték mellé egyszerű, sötétbarna zománcot használtam.

Egyelőre így állunk. Tervünkben van minden helyiség kifestése, de előtte a villamos hálózat átvezetékelése is, mert az kimaradt a kezdeti felújításnál. 




4 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Annamari, bár ez az én problémám, de te is felvetetted. Kint mennyire vizes a ház? Nálunk inkább a szagot érezni, s ezt is nyolc év után. A fémes alászigetelés milliós tétel, állítólag. Itt van a nagy kérdés. Festő négy évente javítaná a falat, kint, mert bent nem nézte, vízáteresztő vakolattal. Addig tartana ki. Kérdés, mit lenne érdemes lépni? Ez a krétafesték kinti bútorra is jó? Kinti bútort akarom átfesteni, a menyem is valami tiedéhez hasonló színt javasolt, én királykékre gondoltam. Most vörösesbarna. Szépek lesztek.

kovtama írta...

Nagyon tetszik ez a kék, én is hasonló színekben gondolkodom ahol festeni szeretnék. A krétafestéket mindenki dicséri, ezek szerint megéri bőven az árát. Szépek lesztek :)

Annamarie írta...

Holdgyöngy: nálunk bent a házban szag nincs, soha nem is volt, mikor előttünk 5 évig nem lakták, akkor sem volt, viszont a falak salétromosak helyenként. Fűtjük, szellőztetjük immáron 8 éve, nincs változás. Dombon lakunk, és mégis van vizesedés, pedig a férjem bedrénezte a pincét is, az sem használ. Józan paraszti ésszel végiggondoltam már, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha tégláig levernénk a vakolatot, a téglák közötti fugát kikaparnánk és hagynánk minimum 1 évig száradni. Utána van valamilyen anyag, amit be kell injektálni, ez megszünteti a vizesedést. Aztán vízzáró vakolattal újra felvakolni, festeni... Ez több év, én nem akarom így látni a házam külső-belső falait. Krétafesték úgy tudom kültérre nem jó, bár vízzel hígítható, de mégsem oldja. Érdemes lenne egy kisebb darabon kipróbálni.

Annamarie írta...

Kovtama: Köszi, szerintem is nagyon szép színű ez a festék, és ahogy elnézem, bőven megéri az árát!