2018-03-10

Olvad

Na végre, előző bejegyzésem megtette a hatását, mert Tavasz-tündér már nálunk is tevékenykedik. 16-17 fokok voltak tegnap és ma, ennek megfelelően a rengeteg hó, ami a kertünkben-udvarunkon, tetőinken volt, gőzerővel elkezdett olvadni. Ennek az lett az eredménye, hogy nyakig ér a sár mindenhol. Egyelőre kertészkedésről még nem álmodhatok, pedig már megvettem a vetőmagokat is. Metszeni is kéne, de szó szerint bokáig süllyedünk a sárba mindenhol, így kell várnunk egy picit, míg normalizálódik a helyzet. 

A veteményesről még nem is írtam. Mármint a tavalyiról, mert ugye idén még semmi nincs. Miután felszámoltuk a kecskefarmot, lebontottuk a karámokat. A terület pihent 1 évet, és a kecskekarám helyén alakítottunk ki egy kis veteményest, ami nagyon jó ötletnek bizonyult, mert északról-keletről védett helyen van, és délelőttől késő délutánig süti a nap.  Arról nem is beszélve, hogy jól trágyázott, zsíros talajú az a terület. Tavaly vetettem salátát, retket (na az nem sikerült a hagymával és a borsóval együtt), spenótot, céklát, cukkinit, padlizsánt, babot, és vettem egy csomó paradicsom és paprika palántát. Céklából és cukkiniből rengeteg lett, babból is volt jócskán, paradicsom-paprika is szépen termett. Tavaly megúsztuk a paradicsom-vészt is, nagyon odafigyeltem rájuk, sokszor volt, hogy takargattam az egész veteményest még az elején fóliával, hogy védjem a kései fagyok ellen. Erre mifelénk május 20-25-ig még simán előfordulnak hajnali fagyok, így ebben az időszakban állandóan az időjárás-előrejelzést lesem. Tavaly elfagyott az összes diónk, a 3 óriási diófánkról csak a fagytól elfeketedett levelek bólogattak. A kivink és a fügénk úgy szintén a kései fagy áldozatai voltak. Az elmúlt 2-3 évben sok kis gyümölcsfát ültettünk. Ilyenkor tavasszal amikor az előrejelzés hajnali fagyot jósol, minden kicsi gyümölcsfára neylonzsákot (alapvetően fekete színű szemeteszsákot) húzunk, hogy védjük őket. Eddig még sikerült őket megvédeni, bár talán 2 csemete kipusztult, de az nem a fagy számlájára írható.

Az idénre is hasonló zöldségeket tervezek, mint amelyek tavaly voltak. Amik nem sikerültek, azokat másik helyen idén újra próbálom.

Nincsenek megjegyzések: