2015-05-03

Rókát fogtam!


Ma hajnali 3 órakor a baromfiudvarból jövő hangok alapján félreérthetetlenül tudni lehetett, hogy váratlan vendégünk van egy rókakoma személyében. Sajnos pár éve átéltük már egyszer, csak akkor nyesttámadás volt. Mivel Laca éjjel dolgozott, így egyedül (meg egy ásólapáttal és egy zseblámpával) kellett szembenéznem a feladattal. Szakadó esőben, egy szál pendelyben rókát fogtam, igaz ő is fogott 2 tyúkomat, de beszorítottam egy sarokba, és ott várta meg a reggelt. Addig negyedóránként járőröztem, hogy nem vet-e szemet a többi jószágra. Mikor már hajnalodott, kitereltem a meglévő baromfiakat és a rókára csuktam az ajtót, így vártam, hogy Laca hazajöjjön. Tanakodtunk, hogy mi tévők legyünk, mert ugyan az én elvem a "szemet szemért, fogat fogért" (nem érdekel, hogy az EU nem támogatja), de megsajnáltuk szegényt és arra gondoltunk, hogy valószínűleg kis rókái is lehetnek. Felhívtuk a Nemzeti Park ügyeletes természetvédelmi őrét, akinek segítségével sikerült a rókát kiszabadítani szorult helyzetéből és anyák napja alkalmából - na meg csak állatvédők vagyunk - szabadon engedtük. Csak reménykedni tudok, hogy jó kis lecke volt ez neki, és legközelebb elkerüli a portánkat. 

3 megjegyzés:

Hedvig írta...

Nálunk az egyik idős néni fogott hasonlóképp rókát a télen, de mivel gyanúsan szelíd volt, nagyon megijedt. Rendőrt hívott szegény rókéra, aki hivatalból értesítt egy vadászt, az lelőtte a ravaszdit és a tetemet vizsgálatra átadta a hatósági állatorvosnak. A vizsgálat eredménye szerint az a róka veszett volt.

Annamarie írta...

Hédi, ez a mienk nem volt szelíd, rúgott, harapott amit ért, vicsorgott rám rendesen. A természetvédelmi őrszolgálat is lelőhette volna, de annyira ismernek már bennünket, hogy sajnáljuk az állatot, még ha kárt csinált is... így elengedtük.

Holdgyöngy írta...

Az elpusztítása lett volna a könnyebbik út. Ő is az életéért, a fenntartásáért "dolgozott", csak a ti dolgaitokkal (baromfi) ütközött. Azt hiszem jól tettétek.