2014-02-21

Itt a tavasz! - Ellenek a kecskéink

Gyarapodtunk! Most már hiszem, hogy tényleg itt a tavasz, mert megkezdődtek a kecskeellések. A sort még január végén Dorka kezdte, az a kecskénk, akinek küzdöttünk egykor az életéért, és jól leitattuk szegényt pálinka-melegvíz-étolaj keverékével. De ettől rendbe jött, összeszedte magát és azóta is jól van, bár méretre elég pici maradt. Ő most másfél éves, első ellése volt, és sajnos nem végződött happy end-del, mert elvetélt. Még kellett volna legalább 1 hónap, de akkor jött egy melegfront és az időjárás változás az állatokra is kihatással van. Két picinye lett volna, de fejletlenek voltak, vékonykák és szőr nélküliek. Én nem láttam őket (szerencsémre), csak Laca mesélte. Sajnáltuk őket. Még mindig nem tudtam megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ott ahol élet van, halál is - ezt Laca szokta vigasztalásul mondani, mert ismer, hogy mennyire megvisel.

A hét elején Mici került sorra, az első kecskénk. Mici tapasztalt anyakecske, nagyon jól tejelő és gondos anya. Most is két csöppségnek adott életet, mindketten kis bakok voltak. A kettő közül az egyik kisebb és fejletlenebb volt, 2 nap után feladta az életet, maradt egy. De ő elég erősnek tűnik, szépen szopik. 

Rozi a következő a sorban, ő is másfél éves, már nálunk született, az a Picur az anyja, aki Lacám szülinapi kecskéje volt. Neki is az első ellése, ő -Laca segítségével- egy kis gödölyét hozott a világra. Tapasztalatlan anya, majdnem hogy még kölyök, nem is igen foglalkozott első nap a picivel. Az ellésnél is Laca segített neki, mert elég nehezen ment, de így legalább a picinek van esélye az életre. Laca fejte a tejet szorgalmasan, cumisüvegből itatta a picit, óránként nézett rájuk. Próbálta a picit rávezetni, hogy szopjon az anyja tőgyéből, de az anyja továbbra sem foglalkozott vele. Végül egynapos foglalkozás után úgy néz ki, hogy Rozi elfogadta a picinyét, a kicsi is megtalálja már a tejecske lelő helyet...


Ő Fickó, a kis bakkecske.

Jázmin már keresi az anyja tőgyét.

És a többiek sorban: Picur, aki úgy néz ki, hogy bármelyik nap megindulhat nála az ellés, Finci és Vadóc, nekik talán még heteik vannak hátra. Mindenesetre Laca előkészítette a kecskeólat, kialmozta, leválasztotta külön fakkokra, bealmolt és várjuk a fejleményeket.
Izgalmas napok, hetek előtt állunk!



2 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Az FB után egyből jöttem ide, olvasni a részleteket és lám, milyen jól tettem :)
Sajnálom az elpusztult kiskecskéket, de legalább van vigasztalásotok! Kitartást Jázminnak, üzenem neki, hogy csak így tovább!

Muskátli Büfé írta...

Sajnálom a piciket :( állítólag ez az élet rendje ... biztosan, csak nehezen fogadja el az embet