2014-01-28

Hiányzik!

Fővárosi életemből egyetlenegy dolog hiányát érzem nagyon, az pedig nem más, mint a fürdőkád. Itt annak idején nem gondolkodtunk a fürdőkád lehetőségében, talán azért, mert elég pici a fürdőszoba. Így beszereltük a zuhanykabint, de ha ma kezdeném, már az sem lenne. Nagyon tetszenek a bontott téglából épített zuhanyzók, vagy lehet ez akár üvegtéglából is, zuhanytálca és ajtó nélkül, egy egyszerű zuhanypanel beszerelésével. Ezzel a kabinnal csak a baj van. 2008 óta használjuk, mostanra már az összeillesztéseknél sok helyen kiesett a tömítés, az ajtaja akad, nehézkes a tisztán tartása. Magas tálcája végett jó nagyot kell lépni, és bizony néha a víz is szivárog valahol. Viszont sajnálnám kidobni, azt semmiképp nem szeretném, ezek a hibái némi felújítással rendbe hozhatók, de a kád gondolata egyre nagyobb teret hódít elképzeléseimben. Régebben nagyon szerettem egy-egy húzósabb vagy hidegebb nap után megereszteni a vizet a kádba, teleszórni finom illatos fürdősóval vagy fürdőhabbal és legalább egy félóráig relaxálás céljából belemerülni a habokba. Ez hiányzik nekem mostanság! Hogy a finom illatos meleg víz átjárja minden porcikámat. Így aztán praktikus szemmel nézve összeültünk az én életem párjával, hogy miképp lehetne ezt a kérdést megoldani. Hely szempontjából arra jutottunk, ha sikerülne egy kisebb kádat kapnunk, akkor a mostani zuhanykabin és a mellette lévő tárolópolc helyére épp beférne egy. A zuhanykabin pedig átkerülne a mosógép helyére, a mosógép meg kikerülne a fürdőszobából a konyhába, az épített pult alá. Lehet, hogy hülyén hangzik, hogy a konyha-étkezőben van a mosógép? Ha már mosogatógépem nincs (mellesleg az nem is hiányzik, mert soha nem is volt), akkor legalább legyen valami a pult alatt (most a porszívók vannak ott).

Hely kérdése megoldva. Lássuk a költségeket: találtam a neten egy szuper helyet, ahol pont van akkora nagyságú kád, ami nekünk kell, ki sem kell tennem a szobából a lábam, telefonon is leadhatom a rendelést, és házhoz is szállítják. A kád ára 22.000,- + a szállítás: 6.000,-. Hozzá egy csaptelep kb. 15.000,-. Ytong elemekre is szükség van a beépítéshez, egy 600*200*100 mm nagyságú elem 509,- Ft/db. Ebből kéne 10 db. A Praktikerben még mindig lehet ugyanazt a csempét kapni, amivel annak idején lecsempéztük a fürdőszobát, abból 2 doboznyi szükséges 6.200,- Ft. Csemperagasztó, habarcs, fugaanyag: 7.000,- Ft. Szerelvények az elfolyás biztosításához sacc/kb. 5.000,- Ft. Ez összesen  kis ráhagyással 70.000,- Ft lenne. Munkadíj nincsen, mert az én Drágám csinál mindent (mint ahogyan eddig is). Úgy döntöttünk, hogy a költségek ismeretében meggondoljuk, átrágjuk magunkat ezen a kérdésen, újra lemérünk mindent, tervezünk... Addig is kíváncsi vagyok a véleményetekre, pro és kontra, zuhanykabin vs. fürdőkád... (ami így nem teljesen igaz, mert megmaradna a kabin is).






18 megjegyzés:

Anikó írta...

Teljesen megértem érzésedet! Nekünk kádunk van, ha zuhanyozni szeretnénk, zuhanyfüggönnyel, abban zuhanyzunk, és a gyerekek, télen én is sokszor fürdünk a kádban.
De ugye, ugye, a fürdőkád "csak" 22000ft, és mindennek együtt, 70000ft a vége..nekiállna az ember, de...
Azért jó tervezést! És nagyon sok helyen látom a konyhában a mosógépet,végül is?

Lidike írta...

Beköltözésünk óta nem lett nálunk hozzányúlva a fürdőszobához, jelen állás szerint teljesen szét lesz verve. De a terv az, hogy lesz benne kád és zuhanyfülke is. Úgyhogy egy véleményen vagyunk :) Egy fülkében csak egyszerűbb a zuhanyzás, de a meleg vízben való elnyúlás egy munkás nap után mindent megér.

Bodzás Vendégház írta...

Nekem is van mindkettő a fürdőszobában, ám a kádat mégsem használjuk. A kabinnal nekem is hasonlóak a problémáim, amúgy. Szivárog, rozsdásodik, szorul. Iszonyú mennyiségű vízkőoldó kell a tisztántartásához. - Ökoszemléletűeknek ecet:)) - A mosőgép konyhai elhelyezése egyáltalán nem furcsa, talán még minálunk....
Nos, szóval a kád. Amit írsz, és ami a vágyálmod, azt én már a kádamban nem tudom élvezni. Akármilyen meleg vizet engedek is bele, maga a kád hideg nekem. A kialakítása sem olyan, hogy a derekamnak jólesne benne ücsörögni. De ez már egy nem túl fiatal asszony háklija:)))

Névtelen írta...

Szia! En is most epitkezek nem messze toletek es lesz zuhanyzo (koszosan a kertbol bemaszva egyszerubb a zuhany) ES kad is (azon oknal fogva amit te eppen leirtal) DE, arra kell figyelni a kad kivalasztasanal es ezzel nem a koltsegeket akarom nagyon megemelni-, hogy 1. kenyelmes legyen (nem biztos hogy az a 22 ezer ft-ost szeretni fogod, lasd a fenti hozzaszolot, es en magamrol tudom, nekunk is van egy most amibe egyszeruen NEM SZERETEK ucsorogni mert kenyelmetlen! 2. jol tisztithato legyen(ugy jarsz vele mint a zuhanykabinnal, es vannak olyan anyagok amik egyszeruen szeretik ha suroljak megis mindig koszosnak tunnek!. Forma, kinezet tok mindegy, mikor be van epitve ugysem azt nezegeti az ember, vannak jol formatervezett(kenyelmes) kis meretu kadak is. (altalaban az a kenyelmes aminek szepen le van kerekitve a vege es alul sem csucskosen vegzodik mint egy szek) Nem a kedved akartam elvenni ezzel, hanem mert takaritottam mar par szaz kadat eletemben es tudom mi a kulonbseg kad es kad kozott. Remelem sikerulni fog olyat talalnod amiben oromod tellik majd, mert bizony faradtan jo kiengedni az izmokat egy forro furdoben!

ivetabt írta...

Nekünk kádunk van, általában zuhanyozunk benne. DE: milyen jó abba néha belefeküdni!!! Gyerekek gyakran fürdenek. Ha tudjátok nélkülözni az említett összeget, akkor hajrá! PRO!

Putrinka írta...

Mindig is úgy gondoltam, nyaralóba elég a zuhanyzó, lakásba kell a kád. A kádban is lehet zuhanyozni, a lakásomban is és a putriban is a kád fölé szereltettem a zuhanytartót. Most Anyukámat látva kezdem belátni, eljön az az idő, amikor majd nem tudok bemászni a kádba és akkor eljön a zuhanykabinnak az ő ideje. Okos gondolat, hogy nem szüntetitek meg a zuhanykabint, jól jön az még:-)

Messzenéző Minyon írta...

Sokszor eszembe jutsz, amikor a zuhanykabinunknak ez meg az a baja van, hiszen ha emlékszel rá, nekünk pont egyforma van. Sőt, talán emiatt is találtunk egymásra?? A mienk is itt-ott ereszti a vizet, a lefolyódugóje eltört - na mondjuk ez nem olyan nagy baj, mert amiatt a lábbal taposós izé miatt nem lehetett a lefolyót tisztán tartani, most vettem bele egy gumidugót és hogy ne csúfoskodjon a csupasz lyuk, bele van téve egy szűrő, legalább a hajat is megfogja. Viszont pont a kabin miatt nem szeretnék sosem épített zuhanyt, mert ennek a sima műanyag faláról a vízkövet még mindig egyszerűbb leszedni, mint a tégláról vagy csempéről. (Én fuldokolva, 20%-os ecettel küzdök a vízkő ellen.)
Mi már úgy terveztük eleve, hogy lesz kád is. Sőt, már meg is van, egy bontott vaskád személyében, csak majd be kéne építeni (tudod, Pató Pál úr). Itt Pesten is bonott vaskádunk van, mert az előző lemezkád volt, ami az első pillanattól kezdve roszdásodott és szerintünk botrányosan kevés év alatt átette a rozsda, kilyukadt. Az akrilkád viszont könnyen törik. Ezért döntöttünk a vaskád mellett, na az igaz, hogy ezt tisztán tartani viszont egyenlő a lehetetlennel. Én mostanában a szódabikarbóna-ecet kombinációval próbálkozom, ez tűnik a leghatásosabbnak. Tehát az én véleményem, tanácsom: kell mindkettő, de a zuhany ne legyen épített, a kád ne legyen lemezkád.

Ecka írta...

Korábbi lakásomban kidobtam a kádat és zuhanyzó lett beépítve, majd az új lakásban a gyerekek határozott ellenállása miatt kád. Most már tudom, ha meg lehet oldani, akkor kell mind a kettő...
Nálam évek óta a konyhában van a mosógép... szépen a konyhapultba illesztve. Szóval, no para...

Annamarie írta...

Köszönöm a sok építő-jellegű hozzászólást, igazán hasznosak! Igen, én is azon a véleményen vagyok, hogy kell ez is, meg az is... Csak kádat találni nem egyszerű, mert amit néztem, ahhoz a lefolyórendszer "csak" 38.000,-, így az eleve kilőve. Nehéz 120*70 cm-es kádat találni, úgy hogy esetleg a környékből haza is tudnánk hozni. Ez még kiforratlan, és a jelenlegi zuhanykabin meg a mosógép áthelyezése is, de nem adom fel!
Minyon, igen emlékszem a kabinunk egyforma. És nálunk is a lábpedálos leeresztő már rég eltörött, azóta beszereztünk egy másikat, de még nincsen beszerelve (tudod: Pató Pál úr :-)) na most az áthelyezésnél itt lesz a megfelelő alkalom. (Nem építünk zuhanyt, a jelenlegi kabin lesz áthelyezve, csak írtam, hogy az építettek nagyon tetszenek).

Messzenéző Minyon írta...

Hát látod, én nem vártam Pató Pál úrra, hanem kitaláltam ezt a gumidugós-szűrős megoldást. Sokkal jobb, mint a pedálos.

balu28 írta...

Nálunk "emberemlékezet" óta épített-csempézett zuhanyfülke van, és persze kád is. A kádat nem szeretem, mióta Kölök nagyobb, nem is használom másra, csak nagyobb dolgok elmosására :(. Szóval, ha lenne annyi pénzünk, hogy felújítsuk a közel 35 éves fürdőszobát, maradna a zuhanyfülke, és egy nagyobb, amolyan kutyafürdető mosdótálca vagy nem is tudom minek nevezzem (persze a rendes mosdó mellett). A csempézett zuhanyfülke tisztítására mostanában mosószódát használok, a csaptelepekre meg ecetet (nem töményen, vízzel hígítva is teszi a dolgát), illetve citromsavat - jobban oldja a vízkövet mint az ecet, vízkő meg nálunk aztán van rendesen.

Gandalf írta...

Szia Annamarie!

Én elsősorban az épített zuhanyt favorizálom. Viszont, amikor 2008-ban átépítettük a fürdőt, akkor egy akrilkád mellett döntöttünk, mert hát gyerekek, meg, hogy fárasztó nap után jól eső relax, stb.. Az elmúlt hat évben személy szerint én vagy 2 alkalommal fürödtem... (:D) Kizárólag csak zuhanyzom. És párom is, bár ő kicsit többször fürdött is... (:)). Szóval, ha kád, akkor akril! Törékeny? Ha megfelelően alátámasztod, akkor nem. A mi kádunk alatt téglaépítmény áll. Nincs lába. Kidobtam. Az semmire való, csak probléma gócpont. A téglaépítményen pedig jó vastagon purhab réteg. Egyrészt abba ül bele a kád, másrészt a habréteg hőszigetel! Meg sem mozdul, könnyű tisztán tartani, és ami a lényeg - szinte azonnal átveszi a víz hőmérsékletét, ellenben sokkal lassabban, nehezebben hűl ki, mint lemez és vas társai. Eme tulajdonságának köszönhetően vizet és energiát is spórolhatunk, hiszen, ha nehezebben hűl ki, akkor nem kell utána engedni a meleg vizet, amikor benne relaxálgatol. Ha zuhanyzásra használod, akkor is sokkal, de sokkal kellemesebb a hőérzeted, ha belelépsz, mint lemez, vagy vas társai esetén. Ez tény. Ezzel nem lehet vitatkozni.
Ha pedig zuhanyzó, akkor épített, mert úgy alakítod, és úgy díszíted, ahogy Te akarod, ahogy Neked tetszik. Pont.
Egyébként biztos vagyok benne, hogy nálatok is található bontott tégla, bármely méretben is. Abból megépíthető a kád alá a kád teljes hosszában az építmény, amin áll, de a bontott téglából megépíthető a kád fala is, amit ti is terveztek. Tehát erre már nem kell költeni...

Gandalf írta...

Ja, és még valami. A kad.arukereso.hu oldalon találhatsz olyan akril kádat hasonló árban, mint amit kinéztél lemezben.

Fernel írta...

Még egy Pató Pálék jelentkeznek :D
Nálunk is a konyhában van a mosógép és a mosogatógép, egymás mellett, igaz, a beépítés készül már vagy 13 éve :D
Szüleim pár éve pont azért újították fel a fürdőszobát, mert egyre nehezebb volt apunak bemászni a kádba. Így lett egy kisméretű kád és egy zuhanyfülke is. A nagy, öntöttvas kád most éppen esővízgyűjtőként funkcionál a csurgás alatt :D

Lidike írta...

Ha van kedved egy kis játékhoz, akkor nézz be hozzám.

Gandalf írta...

Én is kipécéztelek ám!

Annamarie írta...

Köszönöm újra a sok hasznos információt.

Gandalf, neked külön nagy köszönet jár az ötletért! Az általad javasolt oldalról már meg is rendeltem a 130-as akrilkádat (ez 10 cm-rel nagyobb, mint amit eredetileg kinéztem!), jó áron, potom pénzért házhoz is szállítják! Köszönet érte!

Gandalf írta...

Szia!

Örülök, hogy segítettem! Élvezzétek egészségben sokáig az új kádatokat! És a leendő új fürdőtöket!