2014-01-21

Galambház


Elkészült végre a galambház! Igazából van még kevés kis famunka rajta, na meg majd tavasszal a mázolása, de funkcionálisan jól működő, biztonságos, tágas, kényelmes otthont tudhatnak magukénak galambjaink. Vasárnap késő délután át is költöztettük őket új helyükre, amelyet nagy szárnycsapkodással vettek használatba. Előző helyük kicsi és szűk volt, repdesni nem tudtak, de szerencsésen átvészelték azt az időszakot és türelmüknek meg lett az eredménye. Íme:


Napfürdőznek


Egy kiszuperált, több fakkos szekrény, némi bútorlap, egyéb faanyag, kevés bontott tégla és tetőcserép szükségeltetett a galambház megvalósításához. Mondhatni, hogy szinte minden volt itthon a ház körül, így a megépítése különösebb anyagi ráfordítást nem igényelt. A ház homlokzati oldalára, a jobb oldali fatároló elé lett építve úgy, hogy meg lett hosszabbítva a cseréptető, két oldala bútorlapból van, a déli oldalon az eleje, amely kerítésháló. Van rajta ajtó, téglából van kirakva az alja. A galambház mögött még jó néhány köbméter tűzifa elfér. Pont azt néztem, hogy olyan jó kis védett hely lett, hogy majd a tavaszi pipi/kacsa keltetéskor is nagy hasznát fogjuk venni a már cseperedő jószágok elhelyezésénél. Ahogy bejönnek a jó idők, tervemben áll kívülről lemázolni egységesen sötétbarnára, így jól is fog mutatni.

A következő építési projekt a széna/szalmabála tároló lesz. Eddig letakarva álltak a bálák, de sajnos a kockabálák most január elejére elfogytak, így vennünk kellett körbálát. Itt a faluban a körbálák a szabad ég alatt, takarás nélkül vannak tárolva, amelynek következménye az, hogy a bála harmadát el is tüzelhettük, mert ázott, penészes volt. Penészes takarmányt nem adunk az állatnak, még alomnak sem! Mi is egyelőre csak takargatni tudjuk az eső elől, ezért szükséges mielőbb megépíteni a tárolót. Már ki is néztük a helyét, ott lesz, ahol egykor nagyon régen -elmondás alapján- egy kocsiszín volt - csak hát azt is valamelyik előző tulajdonos leromboltatta (mint mindent). Most érezzük igazán hiányát a gazdasági épületeknek, amely falun szinte nélkülözhetetlen. 

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Jó lett a galamb ház!
Gratulálok!

Unknown írta...

Ügyesek vagytok gratula.

Messzenéző Minyon írta...

Annamarie, nem Te írtad még régebben, hogy az Urad is egy Pató Pál úr? Mint az enyém? Hát Nálad ez nem is igaz!!

Gandalf írta...

Jaja, én is emlékszem. :) És szerintem sem. :)

Annamarie írta...

Köszi mindenkinek!

Minyon és Gandalf: jól emlékeztek, valóban ezt írtam. És az is! Amúgy nála minden kedv kérdése. A galambok valamikor novemberben kerültek hozzánk, a házuk meg 2 hónapra rá készült el. :-) Na de a lényeg, hogy készen van! :-) És ráadásként még jól is néz ki!

Gandalf írta...

Ahogy nagybátyám bölcselkedte egykoron - "...a munkát nem elvégezni nehéz, hanem megszervezni!" Ahhó' meg idő szükségeltetik, ugye... :D

kovtama írta...

Nagyon jó! Nekünk is van pár tervünk tavaszra, kinti, régóta váró dolgok megépítése.:)

Annamarie, nézz be a blogomba légy szíves.:)