2013-06-17

Most meg melegünk van

Hát hogy nekem semmi nem jó!  Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy mennyire fázunk, most meg folytatom azzal, hogy milyen melegünk van. Közel 34 fokos a kinti hőmérséklet, az irodában és otthon a ház 50 cm-es falai között elviselhető ez a nagy meleg, de kint már kevésbé. 
Meleg ide vagy oda, a hétvégét a kertben töltöttem. Nem vagyok a kertészek gyöngye és az év eleji kert.terveim is igen leredukálódtak, de azért nagy örömömre kialakítottunk egy kis területet némi veteményesnek. A tavalyi 200 nm helyett most kb. 80 nm-en veteményeztem a hét végén. Kaptam sok-sok paradicsom palántot (nem is egy helyről), egy kevés káposztát és zellert, vettem hozzá paprikát és szégyen, de most júniusban sikerült a többi zöldségmagot is elveteményeznem. Egész egyszerűen nem értünk rá a kerttel foglalkozni, illetve olyan konokul kemény, tiszta agyag a föld, hogy ember legyen a talpán aki felássa, sőt utána veteményezéshez elő is készíti. Különben is, hol van az előírva, hogy nekem muszáj márciusban-áprilisban elszórni a zöldségmagokat? Hiszen márciusban még javában mínusz  fokok röpködtek, április elején még 20 centis hó is volt. Emlékszem, tavaly május 18-án olyan fagy volt nálunk, hogy a paradicsompalánták levelei vastagon deresek voltak, a többsége a veteménynek -már ami addig kibújt- el is fagyott a faluban mindenhol. Most viszont már finom meleg a föld, ezáltal a magocskáknak nem kell annyi idő, hogy kicsírázzanak. Gondolom én ezt a józan paraszti eszemmel, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle - hiszen említettem, hogy nem vagyok kertészkedésben túl jó. (A legnagyobb problémám az szokott lenni, hogy nem tudom a gyomot megkülönböztetni a nemes növénytől, így aztán inkább nem is kapálok vagy gazolok, hogy ne hogy a tudatlanságom áldozatává váljanak a növényeim.). Most még fotót nem teszek fel, hiszen nincs is miről (ha csak nem a felkarózott paradicsomföldemről), de ha kezdenek a növénykék kibújni, akkor azért csak lefotózom őket. És természetesen meg is osztom a tapasztalatomat a kései veteményezéssel kapcsolatosan. 

6 megjegyzés:

Lidike írta...

Jól megmosolyogtam az első sorokat. Pont ma reggel néztem, hogy még mindig fáztok a blogon, de magamban gondoltam, hogy ma már inkább melegetek van :) És össze is jött.
A gazzal kapcsolatban csak annyit, hogy Zoli mikor oda volt a kerítés mentén gyönyörű zöldeket nevelgettem, mindennap locsoltam, nehogy kiszáradjanak és mikor hazajött nagy büszkén mutattam neki, hogy milyen szép nagyok. Csak úgy záporoztak a könnyei úgy kacagott mikor meglátta a gazaimat. Úgyhogy ennyit az én nagy kerti tudományomról, a mai napig nem tudom megkülönböztetni őket :)

Lidike írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bodzás Vendégház írta...

Majd meglátod, nem kell emberöltő ahhoz, hogy ezt a tudományt is megtanuld:)) Én is tanuló vagyok ezen a téren, de már vannak sikerélményeim: tombol a fólia alatt a retek, a saláta, az uborka - most csak azokat említem, amiket magról ültettem. A következő generáció a cékla és a brokkoli lesz, kíváncsian várom a kelésüket - gondolom, a gyomokkal együtt bújnak majd ők is:))

Juhmeli írta...

Tegnap én is pont arra gondoltam, hogy jó két hete befűtöttem.:)
Várom a többi beszámolót és a képeket is. Jó munkát!

Holdgyöngy írta...

Helyettem írtad. Én is tanulgatom, ezért pici a veteményes rész, hogy mire élesítjük, már témában legyek. No, meg én keresem az olyan megoldásokat, amelyek kevés fizikai munkával járnak. Lásd Ruth néni!

Messzenéző Minyon írta...

Én most már csípőből megkülönböztetem a paradicsomot és a parlagfüvet :) De a Zuramnak nem engedem, hogy kapáljon, mert akkor semmi sem marad.
Szerintem az idén pl. a borsóval az lett a baj, hogy aki nem vetette el februárban (ahogy én sem), mráciusban nem tudta a hideg miatt, aztán mire el lehetett vetni, akkora meleg jött, hogy azért nem nagyon keltek ki. Ezért nincs országosan borsó sehol sem. Szóval nem véletlenül van az, hogy melyik magot mikor kell elvetni, már persze, ha az évszaknak megfelelő az időjárás, ami mostanában nálunk nem nagyon szokott lenni.