2013-06-23

A kései vetés első tapasztalatai

Pont egy hete veteményeztem sárga hüvelyű zöldbabot (bokrost és karóst is), uborkát, céklát, padlizsánt, borsót, kaprot, petrezselymet, sárgarépát, dughagymát, fokhagymát és lám, egy hétnek sem kellett eltelnie, már csütörtökön láttam jelét annak, hogy elindult a csírázási folyamat. Így a babból már látszik a sor, látszanak a kis bokrocskák is, a borsót is fel lehet fedezni a sorban, az uborka (ő volt az első), a kapor is már mutatja magát. Kikeltek a hagymáim is és az a néhány csemegekukorica mag is, amit elszórtam. Tehát legközelebb még véletlenül sem leszek ideges a miatt, hogy márciusban még nincs bevetve a fél veteményeskert.  A paradicsompalánták gyönyörű erősek (igaz nem az én érdemem, hogy ilyen szépek), és ahogy elpalántáztam őket, egyből fel is karóztam, most éppen virágzanak. A paprikák ugyan kisebbek, de valamelyiken már pici paprikát is lehet látni. Egyedül a krumplit sajnálom, hogy nincs neki hely felásva, de tavalyról a földben maradhatott néhány, mert pár tövet találtunk a kertben. És nem csak krumpli "nőtt magától", hanem tök is, és elszórtan néhány paradicsomtövet is találtam. A tök a trágyadombon nő, szép erős és már ő is virágzik. Levonva a konzekvenciát: még júniusban sem késő nekiállni a veteményesnek! 

A babok a legnagyobbak

Itt vannak az uborkák

A kapor is elkezdett nőni

A borsó is már kivehető a sorban

és a paradicsomok. Remélem a paradicsomvész az idén elkerül.
 Ezt megelőzvén (ahogy  vége  a mostani esős időnek) rézgáliccal fogom őket lepermetezni.

3 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Igazán szépek. Amiket vetettél, azok közül nálam mind be is szokott jönni másodvetésben, kivéve a borsót. Bár idén az elsővetés is másodvetésnek sikerült...
De ni, ott a paradicsomok között netán karalábét is föl lehet fedezni?

Annamarie írta...

Káposzta palánták, majd meglátjuk, hogy mire mennek!

undercover írta...

Kedves Annamari! Nem a kikeléssel van baj a késői vetésnél, hanem a terméshozatallal. A természet tudja a rendjét. Vannak hidegkedvelő növények, mint pl. a petrezselyem és a borsó, és ezért van az, hogy a későn vetett borsó nagy meleg és kevés eső esetén a vetőmagot se hozza be. A petrezselymet pedig a hóra kell elvetni, mert hosszú a tenyészideje, és kicsírázni is nulla fok körül szeret kb. 10 hét alatt. A mezőgazdaságban semmit se lehet siettetni vagy a magba kódoltak ellenére máshogy elérni az általunk megálmodott eredményt, ezért jobb ezeket a dolgokat tiszteletben tartani.(egy 25 éve kertészkedő laikus tapasztalata)