2013-05-18

Próbálkozom


Olíva olajban eltett borsos kecskesajt - saját készítésem. Kíváncsi vagyok, hogy idővel milyen ízűvé érik a kecskesajtunk. Már ha lesz türelmünk kivárni, és nem bontjuk meg idő előtt.


10 megjegyzés:

Lidike írta...

Hú de jól néz ki, én is szívesen megkóstolnám. Csak simán ráöntötted az olíva olajat és lezártad?
Az elmúlt pár napban annyi sajtkészítéssel foglalkozó oldalt elolvastam a neten és megnéztem videókat is. Már nagyon várom, hogy megcsináljam az első sajtomat. De egyenlőre azt akarom kitapasztalni, hogy mennyi tejet tudunk fejni a kecskétől, az első literből (amit Zoltánom remélhetőleg nem fog meginni előlem) pedig joghurtot szeretnék készíteni:)

SzilviaA írta...

Jajj, összefut a nyál a számban, régebben csináltam ilyesmit bolti mozarellával, de nem szoktunk rá. Mondjuk a mozarella nem is egy ízbomba. Kecskesajtot viszont még soha nem ettem, nem is tudom hol lehet beszerezni?

Lidike írta...

A kicsi jól elvolt este, ma reggel kapott finom salátalevelet nasinak, a mamája is :) Képzeld az esti és a reggeli fejés összesen 1,1 liter tej lett. Ez jónak számít? Lesz ez több is? Illetve lehet a tejet nyersen inni, vagy mindenképpen forraljuk fel? Bocsánat, hogy így kérdezgetek. Próbáltam volna megvenni a Kecsketenyésztés kisgazdaságban című könyvet (nem vagyunk kisgazdaság de gondoltam ebből sok mindent megtudnék), de ahogy elnézem eléggé hiánycikk lehet, mert sem könyvesboltban, sem antikváriumban nem lehet kapni. Most próbálkozok a könyvtárakkal, hátha valamelyikben bent lesz.

Annamarie írta...

Lidike, majd meglátjátok, hogy a fejések alkalmával egyre több lesz a tejci. A lényeg, hogy jól ki kell fejni reggel is és este is, mert akár tőgygyulladást is okozhat, ha csak félig fejitek ki. Most még normális az a mennyiség, amit írtál, idővel több lesz, akkor ad többet, ha tud legelni. A mi kecskéink pld. 3 napig nem voltak kiengedve, csak a karámjukban voltak, erre alig adtak tejet. Kitelik tőlük az ilyesmi. Remélem, nyalósót szereztetek a kecskéknek, a picinek is ugyanúgy szükséges, mint a nagynak. A lényeg, hogy szelénes legyen.

Betty írta...

Szia!
Szeretném megkérdezni,hogy a kalocsai hímzésű terítőt vetted?Gyönyörű!

Annamarie írta...

Szia Betti!

Nem vettem, kaptam. A nagymamámé volt, aki anno Kanadában élt, és amikor itthon járt, akkor rengeteg ilyen és ehhez hasonló terítőt vásárolt. Halála után keresztanyám rám gondolt, hogy nálam jó helyen lesznek a terítők. Már akkor tetszettek, és nem is sejtettem, hogy visszajön a divatba. Azóta használom őket rendszeresen, és már van egy pár kalocsai mintás pólóm, ingem is.

Vica írta...

Kedves Annamarie, ez a terítő nem inkább matyó hímzés? Milyen a széle?
Horgolt csipke vagy csomózott rojtos?
A kalocsai az én ismereteim szerint ennél levegősebb, és a rózsák is más formájúak.
Persze tévedhetek, nem vagyok a téma szakértője, csak amiket eddig valaha láttam ilyen tömör hímzést, azok nem kalocsaiak voltak.
A blog tetszik, nemrég kezdtem olvasni, de jó látni, ahogy visszatér a falusi/vidéki élet becsülete .-))

Annamarie írta...

Vica, lehet, hogy nem kalocsai, hanem matyó... nekem ebből a szempontból mindegy. Szép ez is, az is. :-)

Köszi, hogy olvasol, remélem továbbra is fog tetszeni.

Beszter írta...

Én is próbáltam ilyet (citromlével készítettem házi "sajtot" ) de pár nap alatt megikrásodott. Mintha penészes lett volna, bár az olaj nemigen tud penészedni...
Remélem, neked több sikered lesz, mert irtó jól néz ám ki a műved :)

Lidike írta...

Kíváncsi vagyok, hogy végül milyen íze lett a sajtnak? Biztos isteni finom volt. Annyira gusztán néz ki hogy ezt majd nekem is ki kell próbálnom :)