2013-05-07

Kiskacsák

Kikeltek a kiskacsáink! Induláskor 13 db tojás került a keltetőbe, majd hétvégén a hozzáértő kanizsai barátunk lámpázása után kiszelektálódott 3 db. A megmaradt 10 db tojásból hétről egyértelműen meg tudta állapítani, hogy abban lüktet egy kis élet, három kérdőjeles maradt. Hát kérem szépen, Attila (ha olvasol) nagyon ügyes voltál, ugyanis 7 db kacsánk kelt ki, a kérdőjeles 3 pedig ment a kukába. Nagyon jó dolog ez a tojáslámpázó, azt hiszem be fogok egyet szerezni. Én életemben most láttam először, hogy hogyan kel ki a kacsa. Engem leginkább horror-, de lehet, hogy sci-fi filmre emlékeztet az, hogy napokon keresztül próbálja magát kiszabadítani a tojáshéj alatt lévő dupla hártya alól. Persze megtapasztaltuk, hogy ilyenkor nagyon magas páratartalom kell, hogy legyen a keltetőben, mert attól puhul a tojáshéj. Rá is segítettünk némelyiknél óvatosan, megpattintottuk a már repedt tojáshéjat, a lényeg, hogy kapjanak levegőt. Ilyenkor nagyon csúnya látvány, megállapítottam, hogy a pipiknek sokkal egyszerűbb és könnyebb dolga van. Na de itt vannak, jól vannak és remélem, hogy egészségben felnőnek!



5 megjegyzés:

Lidike írta...

Jaj de édesek. Mi még nem raktunk keltetőbe kacsatojást, csak tyúkot. A kacsáink (a néma és a vadkacsa is) általában nagyon rendesek szoktak lenni és elülnek a tojásokra. Most is tojnak mindketten, lehet az idén is lesznek kiskacsáink. Nevelgessed őket és vigyázz rájuk, mert most te vagy az anyukájuk :)

Holdgyöngy írta...

Kacsalányom, Martina írta az osztrák(?) etológus, amikor őt megpillantván árnyékául szegődött a kiskacsa. Nagyon szépen gyarapodtok! S lehet őket szeretgetni is, nekem sajnos éppen ez jutott eszembe róluk.

Csipkerózsa írta...

De szépek!
Örülök, hogy sikeres volt a keltető-projekt, így én is bátrabban vágok bele jövő héten a kacsa-liba keltetésbe.:-)

Ja, és gratulálok a vizsgához is!

Anikó írta...

Sosem felejtem el, gyerekkoromban mikor keltek ki a pipik, kacsák. Majd mikor nagyobbak voltak, csak futottunk, majd szaladtak utánunk sorban a kiskacsák. Olyan aranyosak voltak!
Ügyesek vagytok!:-) Gratulálok!!!!

Lidike írta...

Szia, küldtem neked email-t, majd nézd már meg. Ja ma reggel elült a néma kacsánk és egy japán tyúkunk, lehet izgulni megint :)))