2013-04-07

A nagy keltető-projekt

A tavalyi rossz tapasztalatok nem szegték kedvem, így az idén is megpróbálkozom a csibekeltetőgép használatával. A tavalyi tojások mind futókacsa tojások voltak, és bizony volt már köztük akár egy-két hónapos is, így ennek tudtam be a sikertelenséget. Az egyetlen kiskacsánkat, amelyik kikelt - Tapit - már nagyobbacska korában vagy a nyest vagy a róka vitte el, így ennek fényében a tavalyi keltetési projekt szomorú véget ért.

Az idén szóltunk kanizsai barátunknak, akinél gyönyörű eladó brahma tyúkok és kakasok vannak (lásd lejjebb a fotón), hogy tegyen félre nekünk egy pár tojást. Nagyon tetszik nekem ez a fajta baromfi, óriási termete, gyönyörű tollazata, méltóságteljes tartása igazán szemet gyönyörködtető látvány. Barátunknak hófehér pecsenyekacsái is vannak, így azokból a tojásokból is kaptunk. 

Ezek az eladó brahma tyúkok és kakasok

Egyik szomoróci szomszédunktól, Rózsikától pedig vegyes tojásokat kaptunk, amelyek lehetnek fekete tollazatú gatyás tyúkoktól, illetve vörösektől. A mi egy szem vörös tyúkocskánk is képviselteti magát a nagy keltető-projektben, mindössze 2 db tojással. Egy másik falubélitől is szereztünk 4 db tojást, nála óriási, félreálló taréjú fácán-szerű tyúkok vannak, aminek a fajtáját én nem ismerem. Összességében 13 db kacsa, 14 db brahma és 16 db vegyes tojással indult el ma reggel a keltetés.

Akkora tojásokat kaptunk, hogy az 51 férőhelyes keltetőgépben alig fértek el a sejtekben a tojások. Nagyon szeretnénk még kopasznyakú csibét és kendermagosat is, bár a Rózsikától kapott 10 db-ban a kendermagosnak elvileg van esélye.

Közben a libáink is tojni kezdtek, szorgosan takargatják a fészket. Most 10 db lúdtojás van benne, tavaly is így kezdődött, aztán a végén 3 db kisliba kelt ki, most is bizakodunk a sikerben. Az idén nagyon odafigyelünk a keltetésre, mert szeretnénk, hogy sokfajta baromfi szaladgáljon a kertben. Lacával a baromfiudvart is újratervezzük, nagyobb és megbízhatóbb ólat szeretnénk. Ha sikeresen zárul a projekt, akkor a kacsák és libák közül, illetve a vegyes csibék közül már az asztalra is fog kerülni (a brahmákban csak gyönyörködöm). 

Itt még nincs az összes tojás behelyezve

5 megjegyzés:

Csipkerózsa írta...

Ugyanilyen keltetőnk van nekünk is, de én az első forgatásnál kivettem belőle a sejtes betétet, mert nem volt szimpatikus.
Kacsa és tyúktojásokat egyszerre tetted be? Nem lesz gond belőle? A kacsatojásoknak nem kell magasabb páratartalom?
Sok sikert kívánok hozzájuk! Mi abszolút baromfi-szerelmesek lettünk a tavalyi első keltetés óta.:-)

Sheila G. írta...

jaj, nem akarlak elszomorítani, bár a képen nem túl jól látszik, de ez a fajtatiszta brahma (columbian): http://cdn.backyardchickens.com/b/b7/800x600px-LL-b777f6b9_brahma-7443-637619.jpeg

ha érdekel, tudok ám majd tojást adni, van közte australorp (bár kettőt a másvilágra küldött valami a minap): http://www.barterandsons.com.au/images/products/Australorp.jpg

Anikó írta...

Szívet melengető blogruha! És új kép! Nagyon nagyon tetszik!:-)
Sikeres keltetést!

Annamarie írta...

Csipkerózsa: lehet, hogy nálam is ugrik a betét, mert elég nagyok a tojások. Egyszerre tettem be őket, a csirkéknek 21 nap kell, a kacsák 28 napra kelnek. Úgyis ahogy kelnek, folyamatosan vesszük majd ki őket.

Sheila: jó, hogy Te ennyire képben vagy a baromfiakat illetően, nekem tyúk-tyúk, csak azt látom, hogy nagyon szépek :-)

Anikó: köszi :-) Örülök, hogy tetszik.

Gandalf írta...

Nocsak, új profilkép... :)
Csini!
Amúgy erősen kíváncsi vagyok, mi lesz a keltetés eredménye!