2012-12-01

Villanypásztor

Sokáig tanakodtunk azon, hogy kecskéink szabadon legelhessenek, vagy pedig a karámban biztonságban bezárva Laca által lekaszált zöldet kapják. Mindkettő megoldás mellett szólnak jó és rossz érvek, azután mégis csak úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk nekik a házunk mögötti ligetes részen a villanypásztor által védett legelőt. Sheiláék is mikor nálunk jártak, mindenképpen javasolták a villanypásztoros legeltetést, és mi is hajlottunk inkább erre, így szép lassan elkezdtük összegyűjtögetni a hozzávalókat. Ma volt a főpróba, majdnem mindenkit hátra vittünk a legelőre, egyedül a kis bakkecskénk Csillag és Gombi, a bárány maradt a karámba. Nagyokat nevettünk, mikor hozzáértek a vezetékhez, akkorákat ugrottak hátra, és nem csak az, amelyiket megcsípte az áram, hanem az összes többi is. De ugyanakkor látszik rajtuk, hogy nagyon élvezik a szabadságot, és viszonylag addig, amíg jó idő van, szabadon legelészhetnek.
Tervünkben van még bővíteni a legelőt, hely van, fű van, akkor miért ne...
 


Kecskéink annyira jól érezték magukat, hogy Ödön a hős szerelmes nem rejtegette most éppen Picúr iránt érzett vonzalmát, így tanúi lehettünk röpke románcuknak. Bízunk benne, hogy bakkecskénk a falusi külszolgálatok után idehaza is megtette kötelességét, így talán tavasszal kecskeállományunk jó pár gidával fog gyarapodni. Most jelenleg tejhiányunk -így sajthiányunk is - van, alig várjuk már, hogy újra lehessen fejni őket. Addig is marad a bolti tej, illetve sajt.
 

6 megjegyzés:

Sheila G. írta...

jajde ügyesekvagytok
jajdejó nekik
:)

én nem bolti tejezek. megfejem a házitejes atomatát, és abból csinálok sajtot is.

Holdgyöngy írta...

A kertünk mögött is villanypásztorral őrzik a birkákat. Jobb nekik a szabadság.

Messzenéző Minyon írta...

Nagyon jó a téli sablon! Én ezzel még elmaradtam.
De éjszakára bezárjátok őket ugyanúgy, ugye?

Annamarie írta...

Sheila: a mi környékünkön sajnos nincs tejautomata :-( néha ugyan szoktunk venni háztól tejet, de most éppen kisboci van, így az a lehetőség is szünetel.

Holdgyöngy: tényleg jobb nekik a szabadság, látszik rajtuk, hogy nagyon élvezik.

Minyon: köszi :-)
Persze, estére szépen visszaballagnak a karámba. Ha nyár lenne, sem mernénk kint hagyni őket.

Anyavirág írta...

Szépen alakulgattok.:-))
És nagyon dekoratív a téli "ruhád" is.:-))

Judit Újpalotáról írta...

Nagyon megváltozott a hátsó rész,jó nézni öket ahogy legelésznek.