2012-03-19

Tavaszi terveink I. - kert és vetemény

Húhh, annyi tervünk van, azt sem tudom, hol kezdjem... a lényeg, hogy elég lesz megvalósítani. Ha tavasz, akkor elsősorban a jó idő és a kert jut az eszembe. Még az ősszel felszántattunk cirka 200 négyzetméter füves területet, azzal a szándékkal, hogy az idén egy picit többet szeretnénk veteményezni. Ezen terület elboronálása az elmúlt hosszú hétvégén bekövetkezett, és bár a viharos erősségű szélben nem sok kedvem volt kint lenni, azért eldugtam az összes dughagymát és fokhagymát, elvetettem egy fél sor salátát és egy fél sor borsót is. Szándékunkban áll még a napokban sárgarépát, petrezselymet, zellert, kaprot és retket is vetni, a többi zöldségféle vár még a jobb időkre. Természetesen szeretnénk még paprikát, paradicsomot, krumplit, babot, káposztát, uborkát, tököt, egy kevés kukoricát, néhány szem napraforgót vetni, valamint kerekrépát és takarmányrépát is. Vettem lucernamagot is, na annak már végképp nem jut hely, azt hiszem felül kell bírálnunk az elképzeléseinket, illetve egy megfelelő helyet találni a lucernamagnak. (A takarmányrépa- és a lucernamag kifejezetten a jószágok miatt került megvásárlásra.)
Kedves párom a hétvégén összeácsolt nekem egy 120 cm*110 cm-es keretet, majd ezt kifejezetten napos helyre tettem. Ebbe a keretbe jó termőföldet és a kecskék trágyáját összekevertem, mindezek után vetettem bele 2 csomag fűszerpaprika- és 2 csomag paradicsommagot. Jól beöntöztem, majd az egész tetejére fóliát borítottunk. Kíváncsian várjuk, hogy a mini palántázó fóliasátor alatt mikor kezdenek kibújni a kis növénykék. Megjegyzem, hogy a szobai ablakban mindkét virágládában a csípős paprika és pepperoni magok már több centisek, de nincsen helyem több virágládának, így kénytelenek voltunk más megoldást választani. Az lenne az igazi, ha sikerülnének a palánták, és nem kellene több ezer forintot paprika és paradicsompalántákra költeni. Elég lesz a muskátlikat, petúniákat és az árvácskákat megvenni.
A portánk körül nincsen kerítés, viszont ezt a veteményest körbe kell kertelni egyrészt a vadak látogatása miatt, másrészt a saját baromfiállományunk végett, ugyanis amikor itthon vagyunk, akkor szabadjára van az összes szárnyas jószág engedve, és félő, hogy a friss hajtásokat egyből lecsipkednék. Így is egy-két krókuszom bánja a szárnyasok nagy szabadságát.
A tavalyi pici veteményesünk területét bevetettem fűmaggal (jaj de jó lenne egy kiadós eső!), szórok el még a tollborzfűmag mellett egy-két fajta virágmagot is (estike, fátyolvirág), vettem kardvirághagymákat is, mert úgy terveztem, hogy közvetlen a ház előtt csak virágok és a zöld gyep legyen, na meg persze a tóka (pici tó), amelyet a férjem még az ősszel kezdett el kiásni, de még folytatnia kell. Egyrészt még nagyobb területet szeretnénk tókának, hiszen a kacsák és a libák előszeretettel használják, másrészt jó lenne mélyíteni, hogy lehessen bele áttelelő aranyhalat tenyészteni. A hétvégén felkerültek a pincéből az átteleltetett leánderek, az agavék, a görögországi medvetalp kaktusz, valamint kikerült az előszobából a féltve őrzött bougenvillea (murvafürt) is, ami egyelőre sajnos nem adja jelét annak, hogy sikerült a telet megúsznia. Egy hónap múlva a lakásból is kikerülnek a yukka és a datolyapálmák, így lesz teljes a „mediterrán” kert.

5 megjegyzés:

Sheila G. írta...

a kis tót én is így terveztem, de azok után, hogy képtelen voltam bármennyi vizet fosmentesen tartani, kétlem, hogy amibe a libák/kacsák járnak, abban bármilyen más állat vagy növény megmaradna.

Annamarie írta...

Ne légy ilyen pesszimista a tóval kapcsolatban. Ismerőseinknél bizony a kacsák is, aranyhalak is (rengeteg!), sőt még a tavirózsa, vizililom is gyönyörűen elvannak, Én bízom benne, hogy azért nálunk is sikerülni fog.

kovtama írta...

Úgy szeretnék egy két új képet is a blogodon látni a kertről, birtokról. Lesz valamikor? :) Hajrá kerti tó:):)

Sheila G. írta...

nem pesszimista, realista.
a tyúkok sem bírták a sok lucskot. eladtuk a víziszárnyasokat mind, most mindenki nyugodt és száraz. a tót se kell minden áldott második nap szivattyúzni. én is nyugodt vagyok.
a tervezett tó helyére meg majd(!) kapok egy üvegházat és jó lesz.

Szerafina írta...

hu de jol beindult a tavaszi munka nalatok! kissé irigykedem is. :))))) nagyon erdekel, hgoy alakul a toka tervetek, varom a tovabbi reszleteket errol is! :)