2012-01-02

Kálváriám az internettel

Legelőször is Boldog Új Esztendőt kívánok Mindenkinek! Röviden csak erre mifelénk: BOLDOGULJ!
Jó régen nem írtam már, de ennek egyetlen oka az, hogy képtelen vagyok az otthoni mobilinternetemet normális működésre bírni. Az internettel kapcsolatos problémáink az ideköltözésünk pillanatában keletkeztek. A faluban van ugyan ADSL, de hozzánk már "műszaki okok" végett nem tudják bekötni. Három szolgáltatóval is próbálkoztunk, mindhárom azt ígérte, hogy lesz internet. Aztán nem lett, mert a főszolgáltatónál már nincsen szabad kapacitás. A kedves főszolgáltató is pont egy évvel ezelőtt azt ígérte, hogy nem csak internetünk, hanem vezetékes telefon és kábeltv is lesz egy csomagban, ebből csak SAT TV-nk lett, és egy óriási műholdas antenna a ház homlokzatán, amely csak rontja a képet. Marad a mobilinternet, itt is már a második szolgáltatót nyúzzuk, a harmadiknál, aki a kék színű hiper-szuper internetet kínálja az ország egész területén, pont a múlt héten jártunk. Mikor említjük, hogy hol lakunk, a hölgy nézi a lefedettségi térképet, örömmel mondja, hogy a falunkban tökéletes a lefedettség. Ha nem lett volna fülünk, akkor valószínűleg a szánk körbeszaladt volna a fejünkön, annyira nagyon örültünk. Aztán kicsit félve a kudarctól, de halkan megemlítjük, hogy mi az országhatártól kb. 600-700 méterre lakunk, erre a területre is vonatkozik? A hölgy viszi tovább a kurzorát a monitoron, és mondja, hogy Szomoróc... erre mi: igen, jó helyen jár, ott lakunk. Óhhh, hát itt már nincsen sajnos lefedettség, nézzék meg, egybefüggő piros ez a terület a térképen! Sőt, olyannyira nincsen, hogy nem is ajánlja, hogy elvigyük a mobilsticket 5 napos kipróbálásra, hiszen úgyis visszahoznánk. Puff neki, kár volt előre örülni. Az otthoni internetbe egész ünnepek alatt képtelen voltam hálózatot varázsolni, és ez sajnos nem csak az ünnepek alatt van így, hanem a szorgos hétköznapokon is, amikor mondjuk elektronikus kapcsolatot kéne teremtenem az APEH-es ügyfélkapuval. Így ezen alkalmakkor kénytelen vagyok leautózni a falusi IKSZT (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér) épületébe (milyen jó, hogy létezik ez az intézmény!), ahol a wifin keresztül a saját laptopomon még dolgozni is tudok, a férjem meg addig ping-pongozik az oda betérővel. De hát valljuk be, hogy ez csak szükség megoldásnak jó. Így hát továbbra is keressük, kutatjuk a lehetőségeket, hogy hogyan juthatnánk egy stabil internethez. A nyáron vezették a falu másik határánál az optikai kábelt, a szolgáltatónak most, december 31-vel kellett volna átadni, de ebből idén december 31-én sem lesz semmi. Hiszen sem az EON, sem a Magyar Telekom nem engedélyezi az oszlopainak a használatát, így nincs mire rákötni a vezetéket. Van még egy műholdas lehetőség, de majd az is csak később derül ki, hogy működik-e nálunk. Szóval kitartást ajánlok saját magunknak, egyszer csak ez a probléma is megoldódik...

6 megjegyzés:

rasuro írta...

Nálam is ugyanez a helyzet volt. T-mobile-os mobilstick, beltérben "0" térerővel. A megoldás, hogy kaptam a T-mobile-tól egy antennát amit elhelyeztünk a padláson és egy koax kábel ment le a géphez...ott pedig egy úgynevezett bölcsőhöz csatlakozott. Ez egy kis párnás rugós valami...amibe aztán az USB sticket kellett helyezni. Így a Stick által vett jel a normális jelerősségre emelkedett és élvezhető lett az internetezés. Ezt az eszközt teljesen ingyen és bérmentve adta számomra a szolgáltató miután több panasz után kijött egy szakemberük és megállapította, hogy tényleg használhatatlan beltérben a Stick magában.

rasuro írta...

Ha van kérdésetek szívesen segítek:
lackok@freemail.hu

Messzenéző Minyon írta...

Boldog új évet Nektek is!
Nem tudtok esetleg szlovén szolgáltatót kipróbálni? Mi annak idején próbálkoztunk szlovákkal, de végül a magyarnak lett jobb az ereje.

Annamarie írta...

Köszönöm az ötleteket!
Lackok: a T-mobilos volt az első, amit kipróbáltunk. Hiába volt a sírás-rívás, hozzánk senki nem jött ki, így erősítő sem lett belőle, mi pedig 1 év használat után megváltunk tőle. Most vodafonos van, az még a kezdetekkor jobb volt, mint az előző, most már szinte 0.

Minyon: gondolom a szlovénnél is kéne a roomingot fizetni, ahhoz pedig semmi kedvem. Amúgy már nekünk is eszünkbe jutott, de ilyen € árak mellett nem próbálkozunk.

Vályogvető írta...

Boldog új évet!
Hiányoznak az írásaid...

Messzenéző Minyon írta...

Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy ha esetleg a szlovén mobil hálózat jele erősebb, mint a magyaré, akkor ott vesztek egy mobil netet és a szlovén hálózaton keresztül használjátok. Akkor nincs roaming.