2012-01-11

Elkészült a kecskeól


Több variáció közül tudtunk választani, már ami a kecskeól helyét illeti. Régebben a házhoz tartozott egy óriási, boltíves pajta, amit az előző tulajdonos lebontatott (nem győzzük e miatt ismeretlenül is szidni), és csak egy összeomlófélben lévő gazdasági épület maradt meg, amely egykor az állatok elhelyezésére szolgált. Sokáig nem tudtuk, hogy mihez kezdjünk az épülettel, aztán 2009 telén megrogyott a teteje és egy nap le is dőlt. Maga az épület viszont bivaly erős -boltíves beton födémmel-, így Laca lemondott az elbontásáról. Kitakarította, elbontotta az állatok elválasztását szolgáló falakat, felszedte a hídlásokat, és mivel több helyiségből állt, az egyiket berendezte műhelynek, a másikat tárolónak használjuk, a nagy helyiséget - az ajtónyílás megnagyobbításával - kineveztük garázsnak. Volt még egy kisebb rész is, amely le volt választva (itt tartottuk a kerékpárokat), innen egy faajtó nyílt a kertre. Az ajtó két részből áll, külön alsó és külön felsőrészből, amelyet ugyanúgy lehetett külön nyitni is. Emlékszem, egykor a vidéki nagyszüleim istállójának az ajtaja is így nyílt. Az épület tetejéről leszedtük a leomlott cserepet és az összedőlt gerendákat, kátránnyal leszigeteltük és azóta lapostetejű épületként üzemel.
Támadt egy gondolatom, mely szerint ki kéne használni az épületben rejlő lehetőségeket, nevezetesen a faajtós kis helyiséget, az pont elég lenne két kecske éjszakai tartózkodóhelyének. A nappali kifutójukat pedig az épület mellé terveztük közvetlenül. Az is két részből áll, plussz van egy fedett, zártabb rész is, ha le kell választani a bakkecskét az anya mellől, akkor azt is meg tudjuk oldani. A közeli fatelepen vásároltunk egy autónyi szélezetlen deszkát, és Laca abból építette a kecskéknek a kifutót. Így a régi gazdasági épület mára félig-meddig visszanyerte eredeti funkcióját.


7 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Ügyesek vagytok! Most már jöhetnek a kisgidák is:))

Ildifolt írta...

Nagyon jól hangzik! Kecskék, gidák és kisimult idegek, mármint a Tieitek- gondolom.

Messzenéző Minyon írta...

Nagyon ügyesek vagytok!
Barátságosabbak már? És mi lesz a szaporulattal?
És: hogy vannak az indiai kacsák?

Annamarie írta...

A kecskék már barátságosabbak, szerintem lassacskán oldódnak. Belakták az új otthonukat. A szaporulatot meg szeretnénk tartani, és még pluszban szeretnénk hozzájuk venni kecskéket, Lacám komolyabban szeretne foglalkozni velük.
A kacsák ketten vannak, köszönöm, jól vannak. Tervezek egy posztot az állatállományról, akkor majd ott bővebben írok róluk.

vargaera írta...

Nagyon jól néz ki, jó lehet nálatok kecskének lenni :))

marta írta...

Nagyon tetszik,és örvendek hogy a régi épületet NEM bontottátok!vagány!..és a kecskék olyan szépek..meg hasznosak is!!!!

enoid írta...

Szia.

Írnál pár mondatott mi történt veletek az elmúlt években?

Köszönöm