2011-08-19

Paradicsom




Az idén először próbálkozunk - igaz, kísérleti jelleggel - veteménnyel, amely eddig igazán jól sikerült. Lett borsónk, uborkánk, fokhagymánk, az újhagyma isteni volt (le is legeltük idő előtt), még ebben az agyagos földben a petrezselyem is szép lett. Arra nem is számítottam, hogy a gyökerét is hasznosítani tudjuk, így igazi meglepetéssel bírt, amikor egyre-másra szedem fel a friss fehérrépát. Lesz fejtett babunk, paprikánk is van bőven a hegyes piros, valamint a cseresznyepaprika fajtából, és a nagy kedvencem, amit annyit tutujgattam a paradicsom is szépen érik. Olyannyira, hogy nem győzzük enni, így az elmúlt hétvégén pár üveggel befőzésre is került. Ezen a héten megint csak annyi érett, hogy újra elő kell vennem a passzírozót, és még lecsót is szeretnék télire befőzni. Ez egy lédús fajta paradicsom, amelyet nem kell megvárni, hogy teljesen megpirosodjon, már narancssárgán is isteni íze van.





Viszont a nagy örömömbe egy kis szomorúság is vegyül: ugyanis el kezdtek leszáradni az amúgy bivalyerős tövek levelei, sőt, némely paradicsom még zölden bebarnul és megrohad. Pedig még virágoznak is a tövek, így biztosítva lenne jó ideig az utánpótlás, de ebben már kezdek kételkedni. Kérdeztem már másokat is erről a kórról, sajnos sok mindenki járt a paradicsomával hasonlóan, sőt még rosszabbul, mint mi, ugyanis volt olyan, aki 4 szemnél többet nem tudott leszedni, mert az összes bebarnult, a tő meg elszáradt. Így arra a döntésre jutottam, hogy az ép zöldparadicsomokat leszedem, és férjem kérésére zöldparadicsom lekvárt főzök belőle. Az eredményt majd egy következő bejegyzésben közzéteszem.



10 megjegyzés:

Sheila G. írta...

ezt a kis mocskot vagy fitoftórának vagy alternáriának hívják, nem látom jól a képet....
egy rohadék, mert ott is jelentkezik, hol közel s távol nincs paradicsom, s nem is volt évekig...
réztartalmú gombaölővel lehet menni ellene, leginkább megelőzésképpen, mert ha már látszik, akkor halottnak a csók (bár próbálkozni lehet, akkor tán nem viszi el két nap alatt).
mondjuk olyan embert még nem láttam, aki teljesen távol tudta volna tartani.


( http://matyasciprian.hu/novenyek/paradicsom_betegsegek_cikksorozat.php)

porta írta...

A beteg bogyókat le kell szedni, és mehet a rezes permetezés. Talán megmenti a többit. Talán...

Kati írta...

Ez az a penész ami tudtommal akkor történik amikor legalább 3 napig a levelek nedvesek maradnak emiatt a levegőben levő penész rátud ragadni. Nagyon gyorsan terjed és nagyon fontos, hogy a növényt lezárt plasztik zacskóba a szemétbe kell tenni, sose a korhadó anyagok közé.

Névtelen írta...

Butaság. Nem kell neki semmi. Kiültetéstől kezdve takarni kell hogy ne érje az eső és saját kézzel locsolni. Az esővel terjed ezért van ott is ahol előtte nem volt paradicsom és ahol a közelben sincs. Így marad bio... további sikereket kívánok mindenhez.

Annamarie írta...

Köszönöm az ötleteket. Sajnos mostanra már az utolsó bokor is leszáradt. Amit tudtam, minden paradicsomot leszedtem, hasznosítottam.

Sheila G. írta...

akkor sajnos fitoftóra volt, az ilyen gyors:(((((

Névtelen írta...

Jó napot kívánok!
Agyogos fődhö fűrészt port köll keverni ősszel no meg persze trágyát. A lójéval vigyázzon mert az igen erős.
Adjon hozzá komposztot ha a nincs akkor meg durva homokot azt amúgy is adhat neki. Ezt akkor csinyája csak mikor a főd száraz.Gyakrabban köll kapálni meg szellőztetni a fődet. Az öntözéssel is csinján köll bánni. Azé mert fölül száraz az még nem jelenti azt hogy lejjebb is az. Mindég úgy locsoljon hogy permetezve. Ha így bánik a fődjével akkor meghálálja majd magának és terem magának amit csak akar.Minden jót maguknak!

Névtelen írta...

Ezt most remélem csak félreolvastam... vagy komolyan nem tudta, hogy a petrezselyem gyökere a "fehérrépa"?!

Annamarie írta...

Kedves Névtelen!
Hát ezt biz'a nagyon félreolvashatta! :-)) Csak hogy tiszta legyen a kép: a petrezselymet eredetileg a zöldjéért ültettem, hiszen még nem tudtam, hogy ebben az agyagos földben a gyökere, azaz a "fehérrépa" hogy fog teremni. Nem is számítottam arra, hogy lesz répám, de végül is lett... :-)) és a zöldje is nagyon szép. Remélem, így érthető.

margoo írta...

Gratulálok a sok finom zöldséghez! Nagyon ügyes vagy!!! Egy biokertész házaspártól hallottam a köv. módszert: amikor a paradicsom magassága eléri a 60 cm-t, rézdrótot kell a szárába szúrni. 1 cm-es darabot egy tőbe, a drót átmérője is meg volt adva, 0,75-ös. Na én ezt kipróbáltam az idén és még mindig virul a paradicsom, kutya baja! Pedig tavaly elvitte mindet a nyavalya :((