2011-04-14

Egy újabb szerelem :-)

A címet olvasván nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen Lacát nem cserélném fel senkire sem. Egyszerűen arról van szó, hogy állattartás fronton egy újabb szerelem van nálam kialakulóban: ez a kacsaőrület, és nem is akármilyen: az indiai futókacsa. A munkahelyem előtt reggelente szoktam látni a kis csapatot, ahogy szinte futnak a tóka felé. Bájosak, s mindamellett nagyon hasznosak is: ez a kacsafajta a spanyol csiga természetes ellenszere.



Már tavaly megfigyeltem a kertünkben, hogy ezek a randa vöröses-barna dögök napról-napra többen vannak, és annyira gusztustalan jószágok, hogy összeszedni sincs nagy hajlandóságom. Most, hogy az idén veteményeztünk is, fokozottan figyelnünk kell majd erre a veszélyre. Hallottam már olyanról is, hogy sózzák a csigákat, de az már nem használ nekik, a sózás egyébként sem egy környezetkímélő megoldás. Marad a kacsabeszerzés, és már van is ajánlatunk, nagyon drukkolunk, hogy mielőbb kikeljenek a kacsatojások. Lacámnak addig is lesz ideje, hogy megépítse a kacsa-lakot.


10 megjegyzés:

Csillagos írta...

Aaaannyira édesek!!! Én is szeretnék - de hova is tenném őket?... (Nagy sóhaj...)

Messzenéző Minyon írta...

Na, ez a kacsa pont Nektek való! Mert azért is nem terjedt el, mint csigaevő, mert viszont a húsa élvezhetetlen, de Ti úgysem ennétek meg őket, ugye?
Ha majd meglesznek és nálunk is elterjednek ezek a rusnya csigák, akkor lízingbe vesszük őket :) Állítólag Ausztriában működik is ilyen: kölcsönadják csigaevésre az indiai kacsákat.
Különben: a spanyol csiga természetbarát irtása mésszel lehetséges: sakktáblában be kell szórni a veteményt mésszel, az is pont úgy kiszárítja őket, mint a só.

Magdaléha írta...

Szia!

Nagyon jól néznek ki a kacsák :-)
Nálunk a szomszédnéni ajánlotta, hogy a kályhából kivett hamuval szórjuk a növényeket, azt nem bírják a csigák. Mi simán fával tüzelünk, azt szoktam szórni, eddig csak a virágoskertbe, idén a veteményben is kipróbálom. Mondjuk a kálium tartalma miatt tápanyagpótlásra is alkalmas.

Virág írta...

Egyszer az Őrségben húsvétoltunk.
Most ismét elkapott a mehetnék...
Nagyon tetszett az a hagyományőrzés ami ott folyik ilyentájt.
Szépek a kacsák nem csoda, hogy beléjük szerelmesedtél.

Tündérlátta írta...

Nálunk is elkelne egy kacsafarm. ezek a gusztustalanságok 2. éve rágják a kertet. Nagyon jópofák lehetnek a kacsák!

Házunk tája írta...

Egy zalai kis községben Becsehelyen, de még Lentiben is annyira elszaporodtak azok a narancssárga meztelencsigák, hogy ez a kacsafajta igazi kincset ér. (min.) 1 liter finom borért sokszor kölcsön is adják őket, ha valakinek veszély fenyegeti a veteményesét.

Judit Újpalotárol írta...

Nagyon aranyosak a kacsák,és hasznosak is.Tényleg nem ehetö a húsuk?Kedves jószágok.Hápognak majd Nektek.Ez az igazi kertvédelem,megtaláltad a csiga természetes ellenségét,és mindenki jól jár.

Sheila G. írta...

május elején kelnek a futókacsáink:DDD

Annamarie írta...

Szép sorban a válaszok:

Csillagos: hát a kertbe! Hová is máshová? :-))

Minyon: ezt jól eltaláltad! Tényleg nekünk való, mert már én is olvastam, hogy nem jó a husa, így levágni sem kell őket hál'Isten! Úgysem lenne szívem hozzá... (de ezt Te már ismered...)

Magdaléha: na ez jó ötlet, mert mi is fával tüzelünk. Majd kipróbálom én is, ha megjelennek a fránya dögök.

Szamira: hát el kell jönni még egyszer. Most szombaton nagyon jó kis programunk lesz, üres vendégház is akad...

Tündérlátta: egyre elterjettebbek ezek a kacsák, próbálj meg Te is beszerezni néhányat. Annyira cukik, hogy még ha nem is ennék meg a csigát, nekem akkor is kellenének.

házunktája: na ez jó kis üzlet! Lehet, hogy be kéne indítani egy kacsakölcsönzőt?

Judit: sajnos nem én találtam fel a spanyolviaszt, de az indiai futókacsát sem... :-)) mikor jöttök? várunk benneteket!

Sheila G.: na most irigykedek! Csak vigyázzátok azokat a tojásokat, mert úgy hallottam, hogy ez a kacsa nem egy tojásonülő fajta! Az én leendő kacsáimat is keltetőgép kelti :-))

Névtelen írta...

Húú! Nálunk nagy harc folyik a vörös ronda csigák ellen. Tavaly próbáltuk a mészhidrátot, a sörcsapdát, a krumplit. Reménytelen volt, fürtökben ültek a füvön ezek a ronda dögök.
Be kell szereznem egy ilyen kacsa párt. Ezek nem repülnek el? Vagy vissza kell vágni a szárnyukat?