2010-10-28

Volt egy varjúnk...

... igen, sajnos múlt időben beszélhetünk Albiról. Vasárnap óta nem láttuk, hangját sem hallottuk. Az én optimizmusom azt sugallja, hogy talált magának egy párt és együtt mentek el, Lacában viszont felsejlett, hogy valami elkaphatta. De az utóbbi időben olyan magatartásról tett tanúbizonyságot, amely inkább az én verziómat támasztja alá: volt itt a környéken egy pár varjú, úgy három darab, Albi volt a negyedik. A háromból egynek olyan duda-szerű hangja volt, Albert vele barátkozott. Elég sokat repkedtek együtt, még a fáját is megosztotta vele, sőt a vacsorájából is mindig vitt a barátnak. Mióta Albert nincs, azóta a dudahangú sincs, sőt a többit sem igen látjuk-halljuk, így gondolom, hogy együtt vannak. A varjak nem kolóniában, hanem párban élnek. Szerintem Albi mostanra érte el az ivarérettséget és mostanra érezte úgy, hogy az ember közelsége neki már nem elég, neki egy hozzá hasonló varjú kell párnak. Én azért bízom abban, hogy egyszer csak megjelenik a kis csavargó és újra hallhatjuk a nem túl szép, ám a szívünknek annál kedvesebb károgását. Két és fél évet élt velünk és most nagyon hiányzik...

2010-10-22

Benépesedett ablakpárkány

Ma reggel már második napja arra ébredtünk, hogy az ablakon kinézve hófehér dér lepte rét fogadott bennünket. Még szerencse, hogy a fagyra érzékeny növénykéimet még előtte bemenekítettem a házba, így csak a leánderek, muskátlik, egy nagyobb kaktusz és pár cserép kisebb-nagyobb agavé vár arra, hogy megfelelő áttelelő helyet találjunk számukra. A hétvégén erre is sort kerítek. Viszont a betelepült növényekkel egy kis élet költözött a hálószobába, hiszen benépesítették a harminc centi széles ablakpárkányaimat. A yukkámnak kifejezetten jót tett az egész nyári kintlét, gyönyörűen megerősödött, így most ő uralja a teret a többi növény között.

2010-10-21

A megfejtés

Az előző posztomban feltett kérdésre Palócprovence volt az, aki tökéletes választ adott. A felső képen korallgomba volt, amit Messzenéző Minyon és Porta is helyesen tippelt, az alsó képen viszont káposztagomba látható. Mindkét gombafajt én is most láttam életemben először, és igencsak rájuk csodálkoztam, amikor megpillantottam Laca szatyrában őket. Természetesen hozzáértő szemek már előtte megvizslatták, így tudtuk, hogy ehető gombák. Azért én biztos ami biztos alapon a Gombavadász internetes gombászportálon utánanéztem a gombáknak. Ez a portál nagyon hasznos, főleg azoknak, akik szeretik a gombákat, szeretnek gombászni járni az erdőre. Sok mindent leír a gombákról, jelzi a termési idejüket, s egy kis szmájlival tudatja, hogy ehető vagy mérgező gombáról van szó.
Sárga korallgomba: Agancsszerűen ágas-bogas, nagyobb termetű sárga gomba. Ágai hosszúak, többször elágazók. Termőteste egy vastag tőből sokszorosan, vékonyodóan elágazó, 5-21cm nagy. Töve fehér, az ágak különféle sárga, barnássárga színííek, többnyire vöröses rozsdaszínű foltokkal. Az ágak hengeresek, végük többnyire kétágúan villás, az idős gombán barnás. Az egész gomba sárgásfehérre kifakulhat. A spórapora fehér. Jó ízű, de végül kissé kesernyés. Szaga fűszeres. Lomberdőkben, bükkösben, tölgyesben, néha fenyvesekben is a talajon terem. Köves, sziklás helyeken is találhatjuk, helyenként seregesen. Nyári és őszi gomba, amely sokfelé, főleg hegyvidékeinken elég gyakori. Fiatalon ehető, de szívós, merev húsa miatt csekélyebb értékű. Az idős gomba és az ágak vége hashajtó hatású anyagot tartalmaz kis mennyiségben, amely forrázással eltávolítható. Különösen gombás ételben használható, leginkább kirántva. Mivel szívós és kissé nehezen emészthető, azért- is célszerű leforrázni, mert így puhul.

Káposztagomba: A termőtest általában 50-200 mm magas és 60-300 mm széles, de gyakran nagyobb és egyes esetekben a 6 kg-mos súlyt is eléri. A húsa fehér, rugalmas, viaszos. Illata fűszeres. Az íze is hasonló dió enyhén égetett aromával. Augusztustól októberig a tűlevelű erdőkben növekszik. Széles körben elterjedt az egész északi félteke mérsékelt övében.

Mi úgy döntöttünk, hogy mindkét gombát néhány pereszke és rókagomba társaságában alapos tisztítás után a cserépkályha padkáján megszárítjuk, majd üvegben tárolva télen fogjuk felhasználni.


2010-10-17

Szlovén

Még nyár volt, amikor tudomást szereztem arról, hogy októberben nyelvtanfolyamokat indítanak Őriszentpéteren, amely ráadásul a hallgatók számára ingyenes. Valamilyen pályázat keretében történik a tanfolyamok szervezése, az óráknak az Őrségi Teleház ad otthont, heti 1 alkalommal, 10 héten keresztül. Már akkor elhatároztam, hogy jelentkezni fogok, méghozzá szlovén nyelvre. És hogy miért pont szlovénre? Azért, mert a házunktól alig 700 méter a szlovén határ, és mert abban bízom, hogy itt a határ mentén esetleg több olyan munkahely van, ahol szükség lehet a szlovén nyelvismeretre. Persze van még több oka is, pld. az, hogy életem során tanultam oroszul, franciául, angolul, németül (ez utóbbiba kétszer is belevágtam), sajnos sikertelenül. Még az orosz ment a legjobban, és a szlovén kísértetiesen hasonlít rá. Sajnos a magyarországi nyelvoktatás olyan, amilyen - nem véletlen az, hogy a négy nyelvből egyetlenegyet sem beszélek (nyelvérzékem sincs). Tönkrevágják a rengeteg nyelvtannal, a helyes szórenddel, ahelyett, hogy arra törekednének az idegennyelv tanárok, hogy a diák megszólalni tudjon és merjen.
Pénteken volt az első óra, amiről vegyes érzelmekkel jöttem haza. Sajnos a nyelvtant itt sem fogom megúszni, de remélem, hogy nem lesz annyira nehéz, mint a németnél.
Hétfőn, azaz holnap kezdődik a mérlegképesem is. Így most már heti két alkalommal, hétfőn és pénteken tanulok, ergo: érzem, hogy hasznos tagja vagyok a társadalomnak, hiszen ha nem is dolgozom (mert nincs hol), de legalább az agytekervényeimet használom és nem a lábamat lógatom naphosszat.
Na svidenje!

2010-10-07

Erről is, arról is - mindennapjaink

Húhhh, hát hol is kezdjem... talán a legutolsó projektünknél, a kerti búboskemencénél. Egyelőre szerkezetkész állapotban várja, hogy az utolsó vízzáró vakolatréteg felkerüljön a búbjára, majd vízzáró hófehér speciális festékkel lekenésre kerüljön. A kemence többi részét csiszolni kell, majd lenolajjal bekenni, a kemenceajtót és a bográcstartó kampót pedig hőálló fekete festékkel fogjuk lefesteni. A grillező rész még kialakítás alatt van, ugyanis oda egy kisebb vasajtót terveztünk beépíteni. Laca a héten a fővárosban ismét kályhát épített - egy újabb gyönyörűség került ki a kezei alól. Így a kemencénk várja a nyugalmasabb napokat a folytatásra.
Én pedig szorgalmasan keresgélek a munkahely-piacon, ami nem igen bővelkedik olyan munkahelyben, amelyet én szeretnék. Voltam már egy-két interjún, egyelőre sikertelenül. Már kaptam olyan "kritikát" is, hogy túlképzett vagyok. Ezt a megjegyzést főleg a megajánlott fizetés "nagyságának", helyesebben alacsonyságának tulajdonítottam, hiszen havi nettó 37 ezret (!) szerettek volna fizetni egy 4 órás állásban, amiből havi 18 ezret elautózom. Nem kell nagy matekosnak lenni ahhoz, hogy azt mondtam erre, hogy köszönöm, de a maradék 19 ezer Ft-ért én ki nem teszem a lábam a faluból, inkább várom a munkanélküli segélyt, amely az én esetemben a maximuma az adható összegnek. Nap mint nap megnézem az újabb lehetőségeket, de ha ebben az évben nem találok munkát, akkor itthon telnek majd a napjaim. Viszont olyan nincs, hogy csak lógatom a lábam, így tegnap volt a napja, hogy előző szakképzettségem továbbfolytatásaként beiratkoztam egy mérlegképes könyvelői tanfolyamra, Zalaegerszegen. Ez heti 1 alkalmat jelent, annyi kibírható, még akkor is, ha ezt a 45-50 km-t vonattal kell megtennem.
Apropó! Ta-ta-ta-tammm!!!! Újra vezetek! Most, hogy Lacám az utóbbi hetekben sokat volt távol, -"magad Uram, ha szolgád nincs"- muszáj voltam autóvezetés-ügyileg önnálósodni. Ez hellyel-közzel sikerül is, persze vannak még hiányosságok, de igyekszem, nagyon igyekszem. Persze ez közel sem azt jelenti, hogy bemerek menni majd hétfőnként Egerszegre a délutáni forgalomba, de itt már a környéken elég jól megy. Aztán idővel egyszer majd azt is megpróbálom. A jövő hét elején Budapestre utazunk több okból is, talán lehet, hogy erőt veszek magamon és megpróbálom a vezetést a fővárosi forgalomban. Elvégre ott tanultam és vizsgáztam úgy 19 éve, tehát mennie kell! Az idén többször már nem szeretnénk a fővárosba menni, így ellátogatunk a régi házunkhoz is, körbenézünk, no meg elhozzuk a költözéskor a nyári konyhába letárolt télikabátokat, csizmákat, karácsonyfa díszeket...
Írtam korábban a fürdőszobánk fűtéséről, a hőpanelről. Úgy néz ki, hogy beválik, reggel és este kellemes meleg van, és mivel már egy hónapja használjuk, így a fogyasztásáról is tudok írni: 1850 Ft-tal lett több a villanyszámlánk. Ha hidegebb lesz, akkor biztos ez azért magasabb összegre rúg majd, de tiszta, kényelmes, praktikus, tehát nekünk megéri.

2010-10-02

Ha október, akkor Tökfesztivál!


A jövő hét végére szeretnék kedves Olvasóimnak egy nagyszerűnek ígérkező programot ajánlani: immáron VII. alkalommal, új helyszíneken kerül megrendezésre az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál. Aki úgy dönt, hogy eljön, annak kellemes időtöltést kívánok!



A részletes program:


Október 8. (péntek)
Nagyrákos – Tájház

18.00 Múltidéző utazás Eszti nénivel – A tök szerepe az őrségiek mindennapi életében, tökmagköpesztés

Október 9. (szombat)
Őriszentpéter
Sportpálya
Nagyszínpad

11.00 Ünnepélyes megnyitó (V. Németh Zsolt – vidékfejlesztési államtitkár, Őr Zoltán – Őriszentpéter polgármestere, Dr. Markovics Tibor – az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, Hutflesz Mihály – a Régiófókusz Nonprofit Kft. ügyvezetője)
11.15 Őrségi Baráti Kör és Petőfi Sándor Népdalkör
11.30 Terményáldás
11.45 Lábas Pajtások
12.00 Őrségi Baráti Kör és Petőfi Sándor Népdalkör
12.15 Lábas Pajtások
12.30 CS.A.T- vidám, zenés gyerekműsor
13.00 Mutassunk szamárfület! - Nagy Bandó András interaktív, verses-dalos műsora gyerekeknek, szüleiknek és nagyszüleiknek
14.00 Gyöngyvirág Tánccsoport, Farkasgyepű
14.30 Ivánci Szakosított Otthon Néptánccsoportja
14.45 Moldva Expressz
15.15 Ivánci Népdalkör
15.45 Viszáki Asszonykórus
16.00 Romungro-fiúk
16.30 Eredményhirdetés: sütőverseny, töklökő- és gyermek rajzverseny, valamint töklámpás faragó versenyek alapján
"Legnagyobb és Legérdekesebb Tök" cím elnyerésének versenye - Tökkirály és töklovagok megválasztása

Folyamatos programok:
10.00-18.00 Játszóház: Gyermekfoglalkoztató programok
10.00-15.00 Gyermek rajzverseny – helyszíni nevezéssel
10.00-15.00 Tökös ételek versenye – helyszíni nevezéssel
10.00-15.00 Töklámpás faragó verseny – helyszíni nevezéssel
10.00-18.00 Nyugat - Pannon Vásározó Céh kézműves kirakodó vására
12.00-13.00 Töklökő verseny

Gasztrosátor
12.00-17.00 Gasztronómiai bemutatók

Fórum Sátor
14.00 „Egészséges étel az egészséges élethez” - előadás
18.30 Töklámpás felvonulás, utána táncház a Művelődési Házban

A Tökfesztivál központi helyszínétől indulva, városnéző Tökvonat közlekedik.

Népi Mesterségek Műhelye Egyesület – Városszer 95.
• kemencés sütés
• kézműves bemutatók (csuhé, fazekas, szövés)

Szalafő
Őrségi Népi Műemlékegyüttes
10.00-17.00 óráig:
- Tökös vetélkedések
- Tökös ételek a Pajta-büfében
- Helyi termékek kiállítása
- Játszóházak:
- Korongozás - Mézeskalács sütés
- Íjászat (Szabados Judit)
- diótörő játék

Műsor
- Őrségi színjátszók darabjai (Őriszentpéter)
- Őrségi mesék Baksa Eszti tolmácsolásában

Egyéb közönségprogramok:
13.00-16.00 (helyszín: pityerszeri nagypajta)
- Az Őrségi Nemzeti Park legszebb portája cím eredményhirdetése
- „Tökjó” rajzok kiállítása
- Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága könyvbemutatója: Őrségi Táj-és Népkutató Tábor Szalafő – Őriszentpéter, 1940-1941.
- Mi a jó pálinka titka? Gyümölcstermesztés és pálinkafőzés az őrségben
(Kovács Gyula előadása tradícionális gyümölcsfajtákról és a pálinkakészítésről)
- szalafői szüreti mulatság

Tök jó túrák, avagy fedezzük fel Szalafőt…
10.00-17.00
minden egész órai indítással (első indulás 10.00. utolsó indulás 16.00-kor): Az Őrségi Népi Műemlék-együttes bemutatása
12.00, 13.00 és 14.00 garantált szekértúra Pityerszerről
11.30 gombaismereti túra
15.00 garantált gyalogtúra Pityerszerről-Felsőszerre (1,6 km-es barangolás a népi építészet emlékeinek és a szerek közti természeti értékek nyomában)

Őrségi tejüzem-Őrszem Fogadó: tökös ételek, tejtermékek
Jakosa Porta: A tökmagolajütés néprajzilag hiteles bemutatása
Ferencz Porta: házi tejtermékek kóstolója és vására

Nagyrákos – Tájház
10.00-17.00 A Tájház látogatható

ApátistvánfalvaApát Hotel és Étterem
Október 8-10. között szállásból 10% kedvezmény
- tökös ételek kavalkádja
- igény szerint gombatúra vezetővel
- tökfaragás
- tökfelvonulás lámpásokkal

ŐriszentpéterNemzeti Park Igazgatóság
10 óra 10 perc 10 másodperc Gombász Emlékhely avatás
Petres Lajos tanár úr által készített kopjafa felavatása.

Nagyrákos – Tájház
10.00-17.00 A Tájház látogatható

Magyarszombatfa
- Vadászati kiállítás (egész héten)
- Fazekasház
kulturális programok
játékos vetélkedők
fáskemencés égetés bemutató
a kemence szájánál cserépedényben főzés

Apátistvánfalva – Apát Hotel és Étterem
10.30 Csuhé virág és -bábu készítése
Fazekas bemutató, korongozás


Pontos helyszín:
Városközpont, Sportpálya és más településeken, helyszíneken (lásd a programoknál)

Belépő:
A rendezvény ingyenesen látogatható! Parkolás: 500 Ft/személyautó, 1000 Ft/autóbusz

Információ:
Régiófókusz Kft.
94/500-354
regiofokusz@limexnet.hu

Honlap: www.regiofokusz.hu