2010-01-21

19+1 kérdés a könyvekről

Ha jól emlékszem, volt már a múltban könyves körkérdés, igaz, nem ennyire részletes, mint amilyenre most Messzenéző Minyon invitált.

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?
Igazából már nem emlékszem pontosan, de a középiskolai ajánlott olvasmányokat nem igazán szerettem (a kötelezőkkel soha nem volt bajom).

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Leon Uris: Exodus című könyve, amely számomra jelenleg is a number one helyen áll. Tudom, hogy kényes téma, de a főiskolán volt egy olyan tantárgyunk, hogy "A XX. századi zsidóság", amelynek keretében kötelező olvasmányként volt feladva. Mióta elolvastam (többször is), azóta változott a világszemléletem. Hatására több, hasonló témájú könyvet olvastam el, amelyek segítettek megérteni a zsidó hitvallás egyes elemeit. A római katolikus vallásról azonban nem fogok áttérni...

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Robin Cook és Stephen King könyvei voltak azok, amelyek után nem szívesen mentem ki a sötét udvarra.

4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Rendetlen vagyok: sajnos behajtom a könyv szélét. Pedig van több könyvjelzőm is, de erről nem tudok leszokni.

5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt... hm?
Mostanában egyre kevesebbszer, mert egyszerűen nincs rá időm. Mivel jelenleg (is) tanulmányokat folytatok, így lelkiismeret-furdalás nélkül nem igazán úsznám meg, ha a számvitel tankönyvem helyett valami mást vennék a kezembe.

6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?
Húhh, nagyon rég volt, nem emlékszem. Talán a Pöttyös könyvek valamely kötete... hmmmm Pöttyös Panni.... ha nem is a legelső, de az elsők közt szerepel, az biztos.

7. Puha kötésű vagy kemény fedeles? (Úgy általában, nem az előző kérdéshez kapcsolódik.)
Ez nálam nem mérvadó.

8. Mit olvasol most?
Reizingerné Ducsai Anita-dr. Vörös Miklós: Könyvviteli alapismeretek :-))

9. És hányadik oldalon jársz?
Sajnos még csak a 65. oldalon, pedig már a következő könyvet, a Vállalkozói könyvvitel I-et kellene olvasnom.

10. Rajta hagyod a "kezed nyomát" a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leeszed, leöntöd, egyéb barbárság)?
A "normál" könyvön soha, viszont a tankönyv jellegű könyvet színessé szoktam tenni: kiemelem a lényeget vagy filccel, vagy aláhúzással.

11. Befolyásul a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Nem.

12. És az oldalszám?
Az sem.

13. Hátra lapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?
Igen, sokszor előfordult már.

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Még fiatal koromból a Charlotte Brontë: Jane Eyre (Minyon, ez ismerős, ugye?), valamint a már fentiekben említett Leon Uris: Exodus, valamint ugyancsak Leon Uris: Mila 18 című könyvei.

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?
Közvetlenül még soha, de közvetetten igen: egyszer régen, amikor az 5 polcból álló könyvespolcom az ágy felett volt a falon, sajnos egy alkalommal kiszakadt a falból tiplistől együtt. Még szerencse, hogy nem az egész rám esett, hanem a könyvek többsége az ágy mellé, így viszont az ágy mellett lévő 50 literes akvárium és a benne lévő halacskák estek áldozatul. :-(

16. Eladod, -ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk akkor is, ha nem tetszik?
A könyveimet soha nem ajándékozom el, sőt: kölcsönbe sem adom. Egyszer kivételt tettem, na azóta sem láttam viszont (a személyt sem, akinek kölcsönadtam).

17. Még a budiba is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározott helyen?
Nem viszem magammal a budiba. A legeslegjobban tavasztól-őszig a kertben szeretek olvasni, a napozóágyon, vagy szabi alatt a tengerparti homokban.

18. Tényleg, olvasol a mosdóban?
Soha nem olvasok a mosdóban, sem könyvet, sem egyéb nyomtatott sajtót, még akciókat hirdető reklámújságot sem... Az emberlánya nem azért megy oda, hogy ott olvasson...

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett/megveendő könyveket (esetleg árukkal együtt), netán olvasónaplót?
Nem. Utálok írni :-)) már kézírással. Még bevásárlólistát is csak nagy ritkán írok, egy évben egyszer: a karácsonyi nagybevásárlás alkalmával.

+1: még valami hendikep?
Nagyon szeretem a könyvek "szagát", legyen az vadonatúj, vagy akár 100 éves. A regényeken kívül imádom a művészettörténeti sorozatokat, tele gyönyörű, színes képillusztrációval. Nem véletlenül volt a főiskolai szakdolgozatom címe: "A gótikus építészet Magyarországon".

Messzenéző Minyonhoz hasonlóan én is szívesen invitálok bárkit, aki szeretné megosztani velünk a könyves válaszait. Viszont két blogger-társam válaszaira - amennyiben tudnak időt szakítani e játékra - én is kíváncsi lennék, ők: Bodzazsuzsa és Vályogvető.

5 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Köszi! Nagyon tetszett!
Szegény halak! Szegény akváriumáztatta könyvek!

Bodzás Vendégház írta...

Kedves Annemarie! Három nap internet-nélküliség után megpróbálok minden feladatomnak eleget tenni, és remélhetőleg estére a könyvkérdéses tesztnek is eleget tudok tenni Bár irtó sok levelet kell megválaszolnom, azért igyekezni fogok.

Palócprovence írta...

Nekem is nagyon tetszett! :)

Annamarie írta...

Minyon, Palócprovence: köszönöm!

Zsuzsi: köszi neked is, és kíváncsian várom!

Vályogvető írta...

Köszönöm az invitálást, örömmel tettem eleget a Vályogház naplóm mai bejegyzésében.