2015-08-18

Ötödik

Ezen a nyáron éppen öt éve, hogy ideköltöztünk véglegesen. Ez alatt az idő alatt rengeteg minden történt velünk is és a portánkkal is. A leglényegesebb, hogy boldogság és egészség van, továbbá, hogy mindkettőnknek van munkahelye és ha kevésből is, de állandóan fejlesztünk valamit. 2008-ban, mikor megvásároltuk ezt a házat, akkor történtek a belső munkálatok, áthúzódva 2009-re. Azóta csak a kinti épületeket, udvart fejlesztettük, pld. a kiülővel (ami most már inkább egy kis ház jelleggel a tárolási funkciót tölti be), a ház mindkét oldalára egy-egy fatároló kialakításával, nyúl-galamb, baromfi ólakkal, kecskekarám és disznóólakkal, 2 kocsis autóbeállóval és legutóbb a lovunk tartásához elengedhetetlen villanypásztor és lókarám kialakításával. De öt év nagy idő egy ilyen öreg ház életében és mivel a kutyák is -kerítés híján- bent laknak a házban, gyönyörűen leamortizálták a belső tereket, így most azok felújításának ideje kezdődik. Már amennyire a pénztárcánk és időnk engedni fogja. A terv az alapvetően, hogy minden helyiség falát javítani és festeni kell, valamint a nappali új padlót is kap, hiszen a régi fenyő hajópadló nem is szép és a téli hónapokban -mivel a nappali alatt van a pince- igen hideg tud lenni. A falak festését is új alapokra helyezzük. Eddig szem előtt tartottuk, hogy egy 116 éves, fagerendás mennyezetű parasztház belső falai fehérre meszeltek legyenek. Ezt felülbírálva szeretnék némi színt csempészni az öreg házba, így pld. a nappalinál maradva napsárga színű falakat képzelek el. A ház több pontján lambériás megoldás is szóba jöhet majd, ezek tervezése folyamatában történik, még nincs rá konkrét koncepció. 
Természetesen megpróbálom majd a felújítási folyamatokat egy "ilyen volt - ilyen lett" képsorral dokumentálni itt a blogon is.  


5 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Nagyon izgalmasan hangzik, szeretek kukkolni, és drukkolni, úgyhogy nagyon örülök, ha mutogatsz majd.

Gandalf írta...

Beltérben nincs kőbe vésve a fehér szín! A sárga mellett, szerintem, jól mutat a kék, a lila, a natúr színek is. De a zöld is fantasztikus lehet. Bútorra, vagy falra egyaránt!

Holdgyöngy írta...

Mi a két szobát sárgára festettük, nem hagyományosra, inkább okkeres. Nagyon megnyugtató szín. Nálunk is festés készülődik, főleg a házon, de a konyha előszoba front nagyon elhasznált, hiába ott kályhával fűtünk. Várom a beszámolóidat. S remélem jövőre a falutok ünnepére is eljutunk felétek, a termelői piacra is régóta készülünk.

J. írta...

Izgalmas és mozgalmas időszak következik :) Sok sikert!

Kovács Miklós írta...

Tavaly nyáron volt szerencsém eltölteni egy hetet ebben a gyönyörű kis faluban (írtam is korábban már róla a blogon). Nagy élmény volt már az a pár nap is, hát még abban a miliőben élni... Álom :)