2013-08-06

Add már uram az esőt!

Azt gondolom, hogy elég beszédes a poszt címe... Sajnos már hónapok óta nem volt nálunk kiadós eső, így  a naponkénti öntözés ellenére is minden szárad: a gyönyörű harsogó zöld színű fű helyenként teljesen kiégett, ahol nem, ott szalmasárgára változott, a különböző bokraim egymás után száradnak ki, a kardvirágaim alig nyílnak ki, már száradnak is el, bezzeg a gazok és  gyomok nagyon jól érzik magukat, azoknak semmi bajuk. A veteményeskertem átavanzsált paradicsom ültetvénnyé, mert ott szinte semmi nincs a rengeteg paradicsomon kívül, viszont azok még mindig zöldek, a nagy meleg ellenére sem akarnak érni. A többi vetemény: a borsó és a bab még mindig csak virágzik, ezekből sem lesz semmi. A kapor ki sem kelt, ugyanúgy a fokhagyma sem,  a répa-félék  és a padlizsán sem. A vöröshagyma annyira vékonyka, hogy nem is érdemel szót, a káposztákat pedig sorra megették a káposzta-lepkék. A paprikáim is szépek, de egyelőre nagyobb a gaz, mint maga a paprika... Levonva mindezek tanulságait, jövőre időben fogunk mindent elvetni, még ha vért is izzadunk a kert felásásával. Régebben az Őrség volt Magyarország legcsapadékosabb területe, most viszont az Alpokalját csak a hőség és a szárazság jellemzi. Ha így folytatódik, akkor lassan mediterrán ország leszünk mi is. Én amúgy nagyon szeretem a mediterrán növényeket és ha jobban megnézem a növény-állományomat, szinte csak azok nőnek és virítanak: a leanderek egész nyár eleje óta virágba borulva díszítik a kertet, a fügebokrunk már ember nagyságúra nőtt és rengeteg gyümölcs van rajta (még éretlenül), a kivi fáink szépen nőnek, noha még fiatalkák, így gyümölcsre egyelőre nem számíthatunk. A legkedvencebb virágom -a leandereken kívül-  a bougainvillea (murvafürt), amely igazi mediterrán növény. Sokszor próbálkoztam már vele, eddig sikertelenül, mindig elpusztult. Az idén még nyár elején olcsó pénzért sikerült egy félig elszáradt, alig 10 cm-es nagyságú növénykéhez hozzájutnom, amit jobban szemügyre véve igen csekély volt az esélye a megmaradására. De sikerült, és csodaszép növénnyé fejlődött! 

Szinte minden este esőért fohászkodok, mert hiába a locsolás, attól sajnos csak a pénztárcánk lesz laposabb, a kertünk ugyanúgy szárad. Viszont a sok paradicsom (már ha beérnek) egy igazi sikertörténet, hiszen tavaly egyetlenegy szem paradicsomunk sem volt a rothadásos paradicsomvész miatt. Köszönet ezért kedves barátunknak Gyurinak Budapestre, akitől a paradicsompalánták származnak.


8 megjegyzés:

Szerafina írta...

Nálunk is pocsékul néz ki minden, mi nem is öntöztünk, mert messze is vagyunk, meg a lehetőség sem lett kialakítva rá. Azért mindenből ettünk, amit vetettünk, mert valamennyi termett, bár többnyire kevés és pici. Hááát, végül is így munkánk sem volt sok benne.

Holdgyöngy írta...

Helyettem is írtál. Babot locsoltam, erre fogta magát elszáradt, ki érti ezt? A többi ugyanaz.

Bodzás Vendégház írta...

Lassan már a saját blogomban is posztolni kellene ezt a témát, mert bár nálunk fólia alatt nevelkedik a paradicsom meg a paprika és egy uborkapalánta - a saláták helyén némi cékla - de az ábra nálunk is hasonló, hiába a locsolás. Tetű, gombásodás minden előfordul. A paradicsom tömegével jelenik meg, de hébe-hóba pirosodik. Savanyúnak beválik a "vödrös" megoldás, hisz alig egy-két uborkát, paradicsomot szakítok naponta, ami megy a lébe. Annyi nem terem egyszerre, hogy neki álljak pl. uborkát eltenni. Mi is esőért rimánkodunk, nem úgy, mint vendégeink:))

HP írta...

Szerintem most is az Őrség Magyarország legcsapadékosabb területe. Nálunk már a gazok se az igaziak, kis nyamvadtak. Küldjetek egy kis esőt felénk is.

Messzenéző Minyon írta...

Nem is szólok hozzá, mert amúgy is tervezek írni az én kertemről, és abban benne lesz minden.

Messzenéző Minyon írta...

Vagyis csak annyit: tartsatok ki, hétvégére ígérik az esőt!!

Vályogvető írta...

Remélem hozzánk is érkezik az esőből...

baratella írta...

Ez már a harmadik csapadékszegény nyár.Valószínű szárazságtűrőbb növényeket kell majd ültetnünk.
Nálam is a mediterrán jellegű virágok és fák dacolnak a meleggel.Trombita folyondár és a lilaakác is teljesen elburjánzott.