2013-07-02

Az őrségi vásárról

Az idén XXXIII. alkalommal került megrendezésre Őriszentpéteren, az Őrség fővárosában az Őrségi Vásár.  Rengeteg ember megfordul a vásár 2,5 napja alatt, ilyenkor nálunk a faluban is telítve vannak a vendégházak.  A kézműves portékák kirakodóvására mellett a vásárt kísérő kulturális programok is igen színvonalasak. Éppen ezért nem értem a szervezőket, hogy miért engedik az olyan árucikk megjelenését a vásáron, amely rontja  a Vásár ázsióját, hírnevét, amely nem illik a Vásár környezetébe. Természetesen itt megint csak a büdös anyagiakról van szó, hiszen minden kirakodótól komoly helypénzeket szednek a szervezők. De mégis, most ettől elvonatkoztatva, ha én szervezném, akkor biztosan nem lennének román cipőárusok, etnikai kisebbséghez tartozó kirakodók, akik hegyekbe halmozva árulják a rongyot "túrkálónak" titulálva, vagy árulják a közeli Ausztriából grátisz vagy fillérekért elhozott bútorokat, a Stihl-utánzatú fűrészeket, fűkaszákat és egyéb noname szerszámokat... Én ezeket az árusokat nem engedném be egy olyan múlttal és elismeréssel rendelkező vásárba, mint amilyen az Őrségi Vásár. Sokan azt mondják, hogy a vásári hangulathoz ezek is kellenek, én pedig állítom, hogy nem. A piacihoz esetleg, de egy színvonalas kézműves és összművészeti fesztivál jellegű vásárhoz már kevésbé.

Viszont minden évben meghívnak egy-egy nevesebb előadót vagy együttest, és most ebben az évben a PIRAMIS együttes járt nálunk. Fiatalkorom kedvenc zenekara volt, zenéjüket még most is szeretem, számaikat kivétel nélkül kívülről fújom. Akkoriban, 14-16 évesen az összes zsebpénzemet a trafikba hordtam, Piramis fotókat, Piramis műanyag szatyrot és még ki tudja mit... vásároltam rajta. Szombat este óriási tömeg előtt fantasztikus bulival lepték meg az őrségi embereket, és mi is kitűnően éreztük magunkat.


Ha volna két életem, Szabadnak születtem, Becsület, Szállj fel magasra, Kóbor angyal, Emelj fel a szívedig, Kívánj igazi ünnepet, Csak rövid idő, Elment a kedved, Égni kell annak, aki gyújtani akar, Gyere közelebb, Hozd el a tegnapot, Őszintén akarok élni...  csak egy pár dalcím, amelyek az este folyamán felcsendültek. Rég éreztem ennyire jól magam, igaz azóta is fáj a torkom!

6 megjegyzés:

Adrienn írta...

Kedves Annamarie, nézz majd be hozzám légyszi, játékra szeretnélek hívni, ha van kedved hozzá... :)

Anikó írta...

Biztos nagyon jó kis vásár lehetett, és tényleg nem kell hozzá ez a sok oda nem illő dolog..

Sheila G. írta...

annamarie, vasárnap megyünk a fazekasnapora, találkozunk?

Gandalf írta...

Ilyen múltú és nívójú kirakodóvásáron nincs helye román "cipővásárózóknak", hacsak nem egyedi, saját maguk által készített darabokról lenne szó (de nem arról van, ugye), és nincs helye a zsibiseknek sem. Azért találták fel a zsibvásárt, vagy a bolhapiacokat... Egész egyszerűen rontják a miliőt, letornásszák a színvonalat. Kétszer nem mondom, hogy három év múlva visszatérve oda már bolhapiac fog várni. És olyan egyedek, akiknek semmi közük a hagyományos Őrségi Vásárhoz. Gratulálok a szervezéshez, újabb jó példa, hogyan lehet valamit elrontani, a színvonalat pedig megszűntetni...
Bocsánat e sorokért Annamarie, ha gondolod, töröld ki. Csak kissé bepipultam, mert rengeteg helyen ezt látom évek óta... És azt, hogy nagy dolgok hogyan mennek tönkre.

Gandalf írta...

Annyira tetszik a kép a birtokotokról, házatokról a fejlécben, hogy mindig meg kell nézegetnem...:) Nagyon hangulatos!

Messzenéző Minyon írta...

Tudom, mindig leírod, hogy milyen irigylésre méltó az, ami nálunk van. Mert például nálunk a Falunapon az első számú aranyszabály, hogy nem foroghat pénz, kivéve a kocsmát. Pontosan ezért mondtuk ezt ki: hogy ne jelenjenek meg a bóvliárusok. És ettől mondja mindenki, hogy ilyen csoda nincs még egy, mint a mi Falunapunk. Igaz, az őrségi vásár nevében benne van, hogy "vásár", tehát nyilván másról van szó, de a ma már a kézműves vásárokon teljesen elfogadott, hogy előzsűrizés van, nem árulhat akárki. Igaza van Gandalfnak, ettől lesz végül KGST-piac hangulata az egésznek.