2013-02-24

Állataink télen


Nehéz időszak ez állatnak, gazdának egyaránt. A száraz, csapadékhiányos nyár nem sok szénát, kukoricát adott, így akiknek állataik vannak, azok most már  kínlódva fohászkodnak a tavaszért. Így vagyunk ezzel mi is. A szénabálát aranyárban adják, ráadásul a legtöbbje penészes, így almozáson kívül másra nem igazából használható. Ha akad olyan bála, aminek legalább a közepe száraznak mondható, annak is  a 35%-át el kell dobnunk, mert a vizes széna semmire sem jó, még alomnak sem. Kukoricából az idén nagyon kevés termett, így az ára a csillagos ég - pedig a malacnak, kecskének, tyúkoknak, libáknak ebben a téli időszakban muszáj abrakot adni. Keverve szoktuk abrakolni az állatainkat, kukoricát, zabot, valamikor búzát is darálunk, és azt kapják vegyesen egy-egy etetésre. Tőlünk nem olyan messze működik egy tejfeldolgozó kis üzem, így onnan térítésmentesen hozhatunk savót, amit a malacok és a kecskék is imádnak.  Igaz, gyönyörűek is egytől-egyig úgy a kecskék, mint a malacok. 1-2 hónap múlva több kisgida születését várjuk, izgalmas tavasz elébe nézünk. Már alig várjuk, hogy olvadjon az a rengeteg hó, ami az idén télen leesett (előző bejegyzésem óta is esett 35 cm), és a kecskéket az ősszel elkészült villanypásztoros karámban szabadon legeltetni tudjuk. Közben Laca megbeszélte mindkét szomszédunkkal (igaz, hogy ők csak ritkán jönnek Szomorócra), hogy egy-egy kisebb-nagyobb területet közrefoghatunk villanypásztorral, így legalább az ő területük is rendezett lesz és a mi kecskéink is jól fognak lakni.
Konnektor orrú malacaink

A négy malacból kettő levágásra kerül :-(

A kecskekarámban


Ödön nem csak itthon, de a faluban más helyeken is jól teljesített
oldalt Franci és Gombi

Picur, talán ő is anya lesz hamarosan

Elöl Mici és Vadóc (ők gidázni fognak hamarosan)
hátul Gombi a bárány, és Mókus
A baromfiállomány az őszi nyesttámadás óta igen csekély létszámú: 2 tyúkocskánk van mindössze, 1 kakas, 2 liba és 2 indiai futókacsa. Tavasszal szeretnénk az állományt felfejleszteni, valamint a baromfiólat is átalakítani, nagyobbat, biztonságosabbat szeretnénk. Amikor itthon vagyunk, ezt a pár jószágot kiengedjük a kertbe, hadd kapirgáljanak a hóban.

Jenny hamar megtanulta, nem jó a baromfiakkal packázni
A libáink belevesznek a fehérségbe.
 
Roni jól tűri a hideget
Jenny a cicusokkal is jól kijön
A havat leginkább az új kiskutyánk, Jenny élvezi. Ugrál, fetreng benne, harapja, prüszköl... Nudlit, a yorkshire terrieremet most éppen már hasig ellepi a hó, ő nincs oda érte, bár így, hogy a nagy hóban nehezebben tud közlekedni, legalább nem szökik meg. Roni, a házőrző ónémetjuhászunk rezignáltan veszi tudomásul, hogy ez a természetes, ő rendkívül jól tűri a szélsőséges időjárást.
Nudli és Jenny
És akkor még az 5 cicánkról: na őket nem sokat látni napközben, leginkább reggel és este kajaosztáskor tűnnek elő a szomszédos pajták rejtekeiből. Hát ők sem szeretik a havat, sokszor csak a vizes-havas mancsaikat rázzák.
Az idén Holle anyó nagyon szorgalmas szobalányt alkalmazhatott, mert hóban nincsen hiány. A táj szépsége lenyűgöző, és ha a közlekedésben akadtak is kisebb-nagyobb fennakadások, ezt a telet egész jól kihúztuk.
A gyönyörű táj - itt éppen a Hársas-tó felé menet közben
 
Tüzelővel is jól állunk, eddig talán 6 köbméter fa fogyhatott, aminek jórészét 2 cserépkályhában, és egy nagyon keveset a sparheltban tüzeltünk el. A házban esténként 24-25 fok körül van a hőmérséklet, és mivel napközben nem vagyunk itthon, hogy tüzeljünk, délutánonként, mikor hazajövünk, akkor sem megy 20-21 fok alá. Ez azt jelenti, hogy a nyári padlásszigetelésnek meg van az eredménye. Na jó, arra is kell számítani, hogy a tél elköszöntével a fűtési szezonnak korán sincsen vége.
Már várjuk a tavaszt nagyon... Szívesen rendezgetném már a kertet, tervezném a vetni-, ültetnivalót, de egyelőre türelmesen várjuk, hogy a 35 cm hó a kertünkből eltűnjön.
A konyhaablakomban már tavasz van

5 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Nagyon egyformák a gondjaink, de az örömeink is:))
Mi is nagyon várjuk a tavaszt. A madarak nem hazudnak, a nyitnikék, a verébállomány és a zöldikék is csivitelnek már ezerrel:)) Tehát már nem kell soká várni a jó időre.

Adrienn írta...

Szia Annamari!
Néhány hete (lehet már hónapja) olvasom a blogodat, és soraidat olvasva mindig elfog a lelkesedés a falusi lét iránt. Köszönöm.
Habár én is falun élek, de városi énemet nem tudtam ennyire hátrahagyni mint te, ezért csodállak.
Üdv. Adrienn

Messzenéző Minyon írta...

És biztos, hogy a cicusok is jól kijönnek Jennyvel? :))
Azért a kecskéiteknek így télen is jó dolgunk van ott a karámban, ez látszik!

Annamarie írta...

bodzazsuzsa: hát ez tényleg így van, akinek állatai vannak, azok hasonló gondokkal küzdenek. A tavasz valóban megjött hozzánk is, elkezdődtek a gida születések!

Adrienn: Köszönöm a kedves soraid, és hát ezért mindenképpen megéri blogot írni, pláne, ha ezzel másnak örömet tudok szerezni.

Minyon: tényleg szeretik a cicusok Jennyt, főleg Muki, akit a nyáron fogadtunk örökbe. Ő kifejezetten élvezi, ha Jenny foglalkozik kicsit vele.

Mézeskalács írta...

Mennyi szebbnél szebb állat! Már alig várom, hogy a mi malackáink is ilyen golyók legyenek:)