2011-06-26

Megérkeztek!

Szombaton elmentünk végre a kiskacsákért Szalafőre, arra a portára, ahonnan az egész őrségi létünk ered. Ezek még egészen pici kacsák, most 1 hónaposak. Így aztán Laca sem igyekezett befejezni az elkezdett kacsagarázst, mert még egy nagyobb ketrecben is kényelmesen elférnek jó ideig. A leendő helyük kb. 20 nm-es bekerített terület, amely felülről is védve lesz tyúkhálóval. Természetesen lesz majd benne egy kacsaól és Laca már leásta nekik a kiszuperált zuhanytát is. Úgy ítéltük meg, hogy a kacsák mellett még igazán elférne 4-5 db csirke is - kizárólag tojástermelési céllal! - így eldöntöttük, hogy hamarosan beszerzésre is kerülnek, és a kacsagarázs onnantól kezdve mint baromfiudvar fog üzemelni.


A kiskacsák nagyon cukik, tegnap órákat ültem mellettük és gyönyörködtem bennük. Amúgy pedig állandóan éhesek, és nincsen az a vízmennyiség, amely ne fogyna el percek alatt. Krisztáék figyelmeztettek is bennünket, hogy vigyázzunk a vízzel, mert képesek úgy eláztatni magukat, hogy utána hajszárítóval kell őket megszárogatni. Ők jártak már úgy, hogy a nagy pocsálásban az egyik kiskacsa teljesen elázott és meg is fázott, aminek nem lett jó vége. Egyelőre csirkeindító tápot vettünk, amit dúsítunk apróra vágott új hagyma szárával, csalánnal, vagy egyéb zölddel, de adtam már nekik a tápba lereszelt főtt tojást is. Persze szívesen fogadok bármilyen jótanácsot a táplálásukkal kapcsolatban, úgy hogy akinek van valamilyen kipróbált menüje a kacsáim számára, azt kérem, hogy ossza meg velem!
4 megjegyzés:

Sheila G. írta...

6 hetes kortól mehet nekik a nevelőtáp,
lehet keverni törtkukoricával
és rengeteg zöld, azt imádják

csirke meg van nálunk eladó:) lehet válogatni a fajták között.

Messzenéző Minyon írta...

Jaj, nagyon helyesek és már most milyen függőlegesek!
Vajon maguktól fogják tudni, hogy meg kell enni a spanyol csigát? Mondjuk ez költői kérdés volt, mert biztosan.
Mi a most kikelt kiskacsáinknak egyáltalán nem is adtunk tápot, lehet, hogy kéne. De ha ők tápos helyről jöttek akkor nem lehet őket egyik pillanatról a másikra leállítani a tápról. Mi a kacsáknak vegyes darát (kukorica, búza, napraforgó) adunk, persze mellé vizet. A zöldet maguktól csipegetik, amikor már szabadon vannak engedve. Meg persze vadásznak csigákra, a patakban ászkarákokra.

Annamarie írta...

Köszönöm az ötleteket. Sajnos már csak hárman vannak, a legfejletlenebb kiskacsa feladta...

Judit Újpalotárol írta...

Szia Annamária!Gratulálok a sikeres vizsgához,és az új állásodhoz.Kitartásodat siker koronázta.Bizosan jobb mint az elözö volt.A kiskacsák tündériek.Sokat gondolunk Rátok,ha kicsit megkésve is mindkettötöknek sok boldog névnapot kivánunk szeretettel Feri és Judit.