ŐRSÉGI PARASZTHÁZUNK - Web-napló egy 119 éves parasztház felújításáról, az itt töltött mindennapjainkról, s a vidéki életérzésről...
2013-05-18
Próbálkozom
Olíva olajban eltett borsos kecskesajt - saját készítésem. Kíváncsi vagyok, hogy idővel milyen ízűvé érik a kecskesajtunk. Már ha lesz türelmünk kivárni, és nem bontjuk meg idő előtt.
Hú de jól néz ki, én is szívesen megkóstolnám. Csak simán ráöntötted az olíva olajat és lezártad? Az elmúlt pár napban annyi sajtkészítéssel foglalkozó oldalt elolvastam a neten és megnéztem videókat is. Már nagyon várom, hogy megcsináljam az első sajtomat. De egyenlőre azt akarom kitapasztalni, hogy mennyi tejet tudunk fejni a kecskétől, az első literből (amit Zoltánom remélhetőleg nem fog meginni előlem) pedig joghurtot szeretnék készíteni:)
Jajj, összefut a nyál a számban, régebben csináltam ilyesmit bolti mozarellával, de nem szoktunk rá. Mondjuk a mozarella nem is egy ízbomba. Kecskesajtot viszont még soha nem ettem, nem is tudom hol lehet beszerezni?
A kicsi jól elvolt este, ma reggel kapott finom salátalevelet nasinak, a mamája is :) Képzeld az esti és a reggeli fejés összesen 1,1 liter tej lett. Ez jónak számít? Lesz ez több is? Illetve lehet a tejet nyersen inni, vagy mindenképpen forraljuk fel? Bocsánat, hogy így kérdezgetek. Próbáltam volna megvenni a Kecsketenyésztés kisgazdaságban című könyvet (nem vagyunk kisgazdaság de gondoltam ebből sok mindent megtudnék), de ahogy elnézem eléggé hiánycikk lehet, mert sem könyvesboltban, sem antikváriumban nem lehet kapni. Most próbálkozok a könyvtárakkal, hátha valamelyikben bent lesz.
Lidike, majd meglátjátok, hogy a fejések alkalmával egyre több lesz a tejci. A lényeg, hogy jól ki kell fejni reggel is és este is, mert akár tőgygyulladást is okozhat, ha csak félig fejitek ki. Most még normális az a mennyiség, amit írtál, idővel több lesz, akkor ad többet, ha tud legelni. A mi kecskéink pld. 3 napig nem voltak kiengedve, csak a karámjukban voltak, erre alig adtak tejet. Kitelik tőlük az ilyesmi. Remélem, nyalósót szereztetek a kecskéknek, a picinek is ugyanúgy szükséges, mint a nagynak. A lényeg, hogy szelénes legyen.
Nem vettem, kaptam. A nagymamámé volt, aki anno Kanadában élt, és amikor itthon járt, akkor rengeteg ilyen és ehhez hasonló terítőt vásárolt. Halála után keresztanyám rám gondolt, hogy nálam jó helyen lesznek a terítők. Már akkor tetszettek, és nem is sejtettem, hogy visszajön a divatba. Azóta használom őket rendszeresen, és már van egy pár kalocsai mintás pólóm, ingem is.
Kedves Annamarie, ez a terítő nem inkább matyó hímzés? Milyen a széle? Horgolt csipke vagy csomózott rojtos? A kalocsai az én ismereteim szerint ennél levegősebb, és a rózsák is más formájúak. Persze tévedhetek, nem vagyok a téma szakértője, csak amiket eddig valaha láttam ilyen tömör hímzést, azok nem kalocsaiak voltak. A blog tetszik, nemrég kezdtem olvasni, de jó látni, ahogy visszatér a falusi/vidéki élet becsülete .-))
Én is próbáltam ilyet (citromlével készítettem házi "sajtot" ) de pár nap alatt megikrásodott. Mintha penészes lett volna, bár az olaj nemigen tud penészedni... Remélem, neked több sikered lesz, mert irtó jól néz ám ki a műved :)
10 megjegyzés:
Hú de jól néz ki, én is szívesen megkóstolnám. Csak simán ráöntötted az olíva olajat és lezártad?
Az elmúlt pár napban annyi sajtkészítéssel foglalkozó oldalt elolvastam a neten és megnéztem videókat is. Már nagyon várom, hogy megcsináljam az első sajtomat. De egyenlőre azt akarom kitapasztalni, hogy mennyi tejet tudunk fejni a kecskétől, az első literből (amit Zoltánom remélhetőleg nem fog meginni előlem) pedig joghurtot szeretnék készíteni:)
Jajj, összefut a nyál a számban, régebben csináltam ilyesmit bolti mozarellával, de nem szoktunk rá. Mondjuk a mozarella nem is egy ízbomba. Kecskesajtot viszont még soha nem ettem, nem is tudom hol lehet beszerezni?
A kicsi jól elvolt este, ma reggel kapott finom salátalevelet nasinak, a mamája is :) Képzeld az esti és a reggeli fejés összesen 1,1 liter tej lett. Ez jónak számít? Lesz ez több is? Illetve lehet a tejet nyersen inni, vagy mindenképpen forraljuk fel? Bocsánat, hogy így kérdezgetek. Próbáltam volna megvenni a Kecsketenyésztés kisgazdaságban című könyvet (nem vagyunk kisgazdaság de gondoltam ebből sok mindent megtudnék), de ahogy elnézem eléggé hiánycikk lehet, mert sem könyvesboltban, sem antikváriumban nem lehet kapni. Most próbálkozok a könyvtárakkal, hátha valamelyikben bent lesz.
Lidike, majd meglátjátok, hogy a fejések alkalmával egyre több lesz a tejci. A lényeg, hogy jól ki kell fejni reggel is és este is, mert akár tőgygyulladást is okozhat, ha csak félig fejitek ki. Most még normális az a mennyiség, amit írtál, idővel több lesz, akkor ad többet, ha tud legelni. A mi kecskéink pld. 3 napig nem voltak kiengedve, csak a karámjukban voltak, erre alig adtak tejet. Kitelik tőlük az ilyesmi. Remélem, nyalósót szereztetek a kecskéknek, a picinek is ugyanúgy szükséges, mint a nagynak. A lényeg, hogy szelénes legyen.
Szia!
Szeretném megkérdezni,hogy a kalocsai hímzésű terítőt vetted?Gyönyörű!
Szia Betti!
Nem vettem, kaptam. A nagymamámé volt, aki anno Kanadában élt, és amikor itthon járt, akkor rengeteg ilyen és ehhez hasonló terítőt vásárolt. Halála után keresztanyám rám gondolt, hogy nálam jó helyen lesznek a terítők. Már akkor tetszettek, és nem is sejtettem, hogy visszajön a divatba. Azóta használom őket rendszeresen, és már van egy pár kalocsai mintás pólóm, ingem is.
Kedves Annamarie, ez a terítő nem inkább matyó hímzés? Milyen a széle?
Horgolt csipke vagy csomózott rojtos?
A kalocsai az én ismereteim szerint ennél levegősebb, és a rózsák is más formájúak.
Persze tévedhetek, nem vagyok a téma szakértője, csak amiket eddig valaha láttam ilyen tömör hímzést, azok nem kalocsaiak voltak.
A blog tetszik, nemrég kezdtem olvasni, de jó látni, ahogy visszatér a falusi/vidéki élet becsülete .-))
Vica, lehet, hogy nem kalocsai, hanem matyó... nekem ebből a szempontból mindegy. Szép ez is, az is. :-)
Köszi, hogy olvasol, remélem továbbra is fog tetszeni.
Én is próbáltam ilyet (citromlével készítettem házi "sajtot" ) de pár nap alatt megikrásodott. Mintha penészes lett volna, bár az olaj nemigen tud penészedni...
Remélem, neked több sikered lesz, mert irtó jól néz ám ki a műved :)
Kíváncsi vagyok, hogy végül milyen íze lett a sajtnak? Biztos isteni finom volt. Annyira gusztán néz ki hogy ezt majd nekem is ki kell próbálnom :)
Megjegyzés küldése